Cégtörténet Magyarországon

Termék gyorskereső

Kategória vagy alkategória mutatása


A német tulajdonban lévő B. Braun-cégcsoport már több mint 25 éve vállal tekintélyes szerepet a hazai egészségügyi ellátórendszer valamennyi területén, úgymint orvosieszköz-gyártás, orvosiszoftver-fejlesztés, értékesítés és vesebeteg-ellátás. A vállalatcsoportot Magyarországon a B. Braun Medical Kft., a B. Braun Avitum Hungary Zrt. és a B. Braun Trading Kft. képviseli. A három cég hazánkban közel 2000 munkatárs számára jelent biztos és kiszámítható munkahelyet, további 1000 magyar munkahely megtartása pedig közvetve kapcsolódik sikeres tevékenységéhez. A cégcsoport 33 milliárd forintos éves árbevételével a magyarországi egészségügyi piac egyik legnagyobb szereplője. A B. Braun az elmúlt 25 évben 60 milliárd forintot meghaladó beruházást hajtott végre Magyarországon, és évente közel 4 milliárd forint adó- és járulékbefizetéssel járul hozzá Magyarország költségvetéséhez.

A magyarországi cégcsoport

B. Braun Avitum Hungary Zrt.

A B. Braun Avitum Hungary Zrt. 1989-ben Magyarországon elsőként hozott létre magán-egészségügyi létesítményt, a Szent Imre Kórház területén található dialízisközpontot. Felismerve az igényt a hazai dialíziskapacitás mennyiségi és minőségi fejlesztésére, a cég (akkori nevén Rolicare) 1991-ben megkezdte az országos dialízishálózat kiépítését is, amely 1992-től teljes mértékben a B. Braun tulajdonába került, majd 1994-től EuroCare Rt. néven működött. A dialízisközpontok hivatalosan 2006-tól viselik a B. Braun Avitum nevet.

A B. Braun Avitum Hungary Zrt. - az ország 18 pontján elhelyezkedő, a legmodernebb orvosi eszközökkel felszerelt - dialízisközpontjaiban elhivatott, lelkiismeretesen dolgozó orvosok és nővérek nyújtanak kiemelkedő színvonalú, életben tartó dialíziskezelést, több mint 2500 vesebeteg számára. 

Működése során az Avitum hálózatot a minőségi ellátás, ezáltal a betegek életminőségének javítása jellemzi. Ez iránti elkötelezettségét mutatja, hogy 1999-ben a hazai szolgáltató cégek közül elsőként építette ki integrált minőségügyi irányítási rendszerét. A cég kiemelt célja a betegeknek nyújtott szolgáltatás folyamatos javítása, így 2007 elején a minőségirányítási rendszer továbbfejlesztésének érdekében elindult az EFQM (European Foundation for Quality Management) kiválósági modell bevezetése. A modell lehetőséget ad a szervezet számára a folyamatos, rendszeres és tervszerű fejlődésre, egy átfogó és a szervezet minden kulcsfontosságú pontját mérő önértékelési rendszer biztosításával. Ennek eredményeképpen a B. Braun Avitum Hungary 2007-ben az EFQM kiválóság modell „Committed to Excellence”, azaz „Elkötelezettség a Kiválóságért” európai szintű minőségügyi elismerésben részesült, amelyet egy évvel később a magasabb szintű „Recognised for Excellence”, vagyis „Elismerés a Kiválóságért” díj követett.  2015-ben a Nemzetgazdasági Minisztérium pedig Nemzeti Minőségi Díjjal tűntette ki a céget munkájáért.

A B. Braun Avitum hazai leányvállalatának sikereit több további elismerések is bizonyítják: 2005-ben a B. Braun Avitum nemzetközi hálózatában meghirdetett versenyen Best Improvement Project elismerésben részesült, majd 2006-ban szintén nemzetközi összehasonlításban Best Success Story versenyt nyert. 2008-ban a modern menedzsment módszerek alkalmazásában és a szervezeti kiválóságban mutatott példaértékű tevékenységéért a cég Qualimed díjban részesült. 2015-ben és aztán 2016-ban a dolgozók véleménye alapján a 250-1000 főt foglalkoztató vállalatok közül elnyerte az Aon Hewitt által meghirdetetett Legjobb Munkahely díjat.

B. Braun Medical Kft.

A B. Braun magyarországi működése során számos változáson ment át, amíg jelenlegi felépítése kialakult. Jogelődei a nyolcvanas évek elejétől voltak jelen a hazai piacon, majd 1991-ben létrejött a B. Braun Medical Kft., amely gyártási, fejlesztési és kereskedelmi tevékenységet folytat. Ekkor a Gyöngyösön található, orvosi eszközöket gyártó gyáregység 300 négyzetméternyi tisztaterében 80 fővel kezdte meg az egyszer használatos orvosi eszközök gyártását. Ma már közel 1000 munkatárssal, csaknem 17.000 négyzetméter alapterületűre bővült a gyöngyösi gyáregység tisztatere, ahol a legkorszerűbb automata gépekkel és magas fokú precizitást igénylő kézi szereléssel folyik a munka, amelynek eredményeként évente 65 millió egyszer használatos orvosi eszköz kerül forgalomba. A 800-féle különböző termék között egyebek mellett megtalálhatók a dialíziskezelésnél használatos vérvonalak, továbbá cyto-szettek, katéterek és műtéti elszívó eszközök is. Az itt előállított kiváló minőségű termékeket nemcsak Magyarországon, de a nemzetközi egészségügyi ellátásban is használják.

 

Németországon kívül a B. Braun cégcsoporton belül csak Magyarországon zajlik fejlesztői tevékenység. A B. Braun Medical Kft. fejlesztési divíziója 100 fejlesztőmérnökkel végzi a dialízis készülékek hardver- és szoftverfejlesztését a B. Braun nemzetközi orvosiszoftver-fejlesztő központjaként is működő budapesti irodában. A fejlesztési divízió a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel és az Óbudai Egyetemmel kötött együttműködés keretében a két felsőoktatási intézményben az Orvosi készülékek gyártmányfejlesztése tantárgy oktatásával vesz részt a hallgatók képzésében.

B. Braun Trading Kft.

A B. Braun Trading Kft. 2014-ben jött létre annak érdekében, hogy a B. Braun Medical Kft.-től átvegye az értékesítési tevékenységet. A cég 16 terápiás területen, több mint 5000 különféle orvosi eszközzel látja el a kórházakat és egészségügyi intézményeket.

A kényelmesebb és az egyszerűbb eszközrendelés érdekében a B. Braun Trading Kft. egy online szolgáltatást is üzemeltet. A B. Braun Shop megkönnyíti a betegek és az egészségügyben dolgozók mindennapjait azáltal, hogy bármilyen időpontban megrendelhetik a szükséges termékeket.