Fájdalomterápia A könnyebbé tett kezelés

Termék gyorskereső

Kategória vagy alkategória mutatása

Csökkentjük betegeink fájdalmát a kezelések során 

A fájdalom megfelelő kezelése az érzéstelenítéssel együtt elengedhetetlen az orvosi és sebészeti beavatkozások során, valamint a posztoperatív időszakban. Annak érdekében, hogy hatékonyan kezeljük a fájdalmat, miközben csökkentjük az opioid felhasználást -  az azokhoz kapcsolódó mellékhatásokat is beleértve -, a multimodális fájdalomkezelési stratégiák a perioperatív ellátás fontos részévé váltak. Ezek már most is és a jövőben egyre inkább helyettesíteni fogják az általános érzéstelenítő és fájdalomcsillapító módszereket a regionális és lokális módszerek kombinációinak javára, mint például a gerincközeli (neuraxiális) érzéstelenítés (spinális / epidurális megközelítés), a regionális idegblokád vagy a seb közvetlen infiltrációja.

A fájdalomterápia folyamatai

A regionális érzéstelenítési technika jelentősen javította a betegek gyógyulásának kimenetelét az egész gyógyulási folyamatot tekintve. Ami a fájdalomterápiát illeti, a folyamat lépései a következők:

Rendelvény

Az érzéstelenítés és fájdalomcsillapítás megfelelő módszerének kiválasztásához mérlegelnünk kell az alapbetegséget és/vagy a tervezett műtéti beavatkozást, valamint a beteg megbetegedéseit és preferenciáit. Például: a szülészetben a spinális érzéstelenítést leggyakrabban a császármetszés során alkalmazzák, míg az epidurális érzéstelenítést a hüvelyi szülés közbeni fájdalomcsillapításra használják, miközben az általános és regionális anesztézia kombinációja ideális lehet azon betegeknél, ahol szövődmények lépnek fel, így az orvosok azonnal reagálni tudnak a váratlanul fellépő körülményekre. Az elektív műtéteknél - különösen a felső és alsó végtagok műtéteinél - nagy valószínűséggel a regionális érzéstelenítési technikák lesznek alkalmasak, mint például neuraxiális módszerek és/vagy a perifériás idegblokád a térdprotézis beültetésnél. A seb folyamatos infúziója egy posztoperatív lehetőség lehet, például a császármetszés utáni fájdalomterápiában.

A készítmény beadásának helye

A készítmény beadása során az érzéstelenítő és fájdalomcsillapító terápiák esetében a lehetőségek teljes tárházát alkalmazzák:  a TIVA  (teljes intravénás anesztézia) módszerrel végzett általános érzéstelenítés során a készítmény perifériás vénába történő beadása általában elegendő. A hosszú távú szedáció esetében ésszerű a meglévő centrális vénás kanülök használata. Neuraxiális érzéstelenítésnél eredendően hozzá kell férni a gerinccsatornához, míg a perifériás idegblokád előkészítésénél a tűt vagy a katétert a megcélzott perifériás idegre vagy annak közelébe kell elhelyezni. A seb direkt infiltrációs érzéstelenítésénél használatos katétereket közvetlenül a műtéti terület kötőszöveti állományába kell helyezni.

Előkészítés

Az érzéstelenítő és fájdalomcsillapító gyógyszerek előkészítése nagymértékben függ a választott érzéstelenítő módszer típusától. Általában ki kell választani a beavatkozáshoz szükséges készítményt, a megfelelő orvosi eszközöket és berendezéseket (például ultrahang készüléket és idegstimulátort). A beavatkozáshoz alkalmazandó specifikus szettek - amelyek tartalmaznak minden szükséges terméket az adott érzéstelenítés elvégzéséhez - elérhető lehetőségek az eljárás biztonságosabb és hatékonyabb lebonyolítása érdekében.
Abban az esetben, ha nincs rendelkezésre álló előkészített " használatra kész gyógyszer", a gyógyszerek alkalmazásnak megfelelő tárolókba - pl. fecskendők és elasztomer pumpa - történő egyenkénti felszívása követi az ismertetett előkészületi lépéseket. Például a Propofol sokszor üvegampullában elérhető, ennélfogva fel kell szívni fecskendőbe, melynek során figyelembe kell venni az üvegszilánk képződés vagy a szennyeződés kialakulásának kockázatát.
A beteg megfelelő testhelyzetének kialakítása - amely előfeltétele a neuraxiális (gerincközeli) és a perifériás idegblokád során alkalmazott  tűk és a katéterek sikeres behelyezésének - teszi teljessé a beavatkozás előkészítését.

Alkalmazás

Mint ahogyan már fent is említettük, az érzéstelenítés és fájdalomcsillapítás alkalmazása nagymértékben függ a kiválasztott módszertől: a TIVA módszer alkalmazása intelligens pumpákkal és TCI (Target Controlled Infusion) algoritmusokkal egyszerűvé teszi az alkalmazást. A regionális érzéstelenítési technikák leghatékonyabb alkalmazásához alapvető fontosságú  a megfelelő beszúrási pont és útvonal megtalálása a készítménynek a beteg szervezetébe történő bejuttatásához.

• 'Flashback' technológiák a perifériás vénás katéterekhez és a spinális tűkhöz
• Ultrahang-vezérelt és EKG-val kontrollált centrális vénás katéter behelyezés
• A szöveti ellenállás elvesztésén alapuló módszer az epidurális érzéstelenítésnél
• Háromszoros monitorozási technikák alkalmazása ultrahang, idegstimuláció és a befecskendezési nyomás mérése által a perifériás idegblokádnál

 

Kórházból való távozás menedzselése

A korai posztoperatív mobilizáció érdekében - amely döntő hatással bír a beteg felépülésének kimenetelére és a kórházból való távozására -  hatékony módszerek állnak rendelkezésre a posztoperatív fájdalomkezelés folytatására. A folyamatos perifériás idegblokád vagy a seb infúziós katéterek, illetve a hordozható, egyszer használatos elasztomer pumpák  alkalmazása során adja be a megfelelő érzéstelenítőt a betegnek, akár az otthoni ápolás keretei között is.

Letölthető katalógusok

Leírás Dokumentum Link
B. Braun Regionális anesztézia katalógus
pdf (3.7 MB)