A veseelégtelenség diagnózisa Legyen tájékozott

Termék gyorskereső

Kategória vagy alkategória mutatása

Diagnózis: „Veseelégtelenség”

Ijesztő pillanat lehet, amikor azt hallja: „Önnek veseelégtelensége van”. Ezek az érzések normálisak. Sok kérdés juthat az eszébe, amelyek közül a legfontosabb: „Most mi lesz velem?” Bár ez egy sorsfordító hír, a modern orvostudománynak hála van valós ok az optimizmusra is. Fontos megértenie, hogy bár időbe fog telni, de újra élvezni tudja majd az életét. Ezen az oldalon azon betegek kérdéseire válaszolunk, akiknél nemrég diagnosztizáltak veseelégtelenséget. Orvosa támogatja és tanácsokkal látja majd el Önt a legmegfelelőbb kezelés és gyógyszerek kiválasztásával kapcsolatban. Ha bármilyen kérdése van, bátran tegye fel azokat.

Mi az a veseelégtelenség, és miért alakul ki?

A vesék létfontosságú szervek. A vesék távolítják el a salakanyagokat a szervezetből, szabályozzák a folyadékháztartást és bizonyos hormonokat termelnek. Ha a vesék már nem képesek kielégítő mértékben ellátni ezeket a feladatokat, akkor vesebetegség, más néven veseelégtelenség alakul ki. A veseelégtelenség általában a veseműködés hosszan tartó, fokozatos romlásának eredményeként alakul ki (krónikus veseelégtelenség). Számos betegség vezethet krónikus veseelégtelenséghez; a leggyakoribbak a cukorbetegség, a krónikus vesegyulladás, a magas vérnyomás és az érkárosodás. Egyes esetekben az elégtelenség hirtelen kialakuló vesekárosodás következménye (ez az akut veseelégtelenség).

A betegség kezelésének három fő típusa létezik.

A modern orvostudomány képes ellensúlyozni a veseelégtelenség hatásait, lehetővé téve, hogy a betegek aktív életet éljenek a létfontosságú szerv károsodása ellenére is. Azonban a mai napig nincs gyógymódja a veseelégtelenségnek. Legyen aktív és tájékozott beteg; tudjon meg minél többet az összes kezelési lehetőségről. Az optimális kezelési lehetőség kiválasztásakor vegye figyelembe saját szokásait és életmódját. Ezekkel kapcsolatban bátran keresse fel orvosát vagy az Önt ellátó egészségügyi szakembereket.

Gyakran ismétlődő kérdések: dialízis

Önnek azért van szüksége dialízisre, mert veseelégtelensége van. Az Ön veséinek működése leállt vagy majdnem leállt. A vesék a szervezet szűrői, ők távolítják el azokat a mérgeket és vegyületeket, amelyek károsak vagy a szervezetnek nincs rájuk szüksége. A kezeletlen veseelégtelenség halálos kimenetelű, de a modern orvostudomány életmentő kezeléseket kínál, amelyek közül az egyik a hemodialízis.

Hemodialízist és peritoneális dialízist az 1940-es évek közepe óta végeznek. A dialízis 1960-ban vált rendszeres kezeléssé, és manapság világszerte előírásszerű kezelésnek minősül. A folyamatos, járóbetegként végzett peritoneális dialízis (angol rövidítéssel CAPD) 1976-ban indult. Már több ezer betegen segítettek ezek a kezelések. A dialízis napjainkban egy biztonságos eljárás, világszerte több ezer betegnél alkalmazzák. Ha többet szeretne megtudni a dialízis történetéről, látogasson el ide:link.

Nem. A dialízis csupán pótolja a vese egyes funkcióit. Ezért gyakran vesepótló kezelésnek is nevezik. Mindazonáltal jelenleg a veseelégtelenség számos különféle kezelése érhető el, és egyre több kezelés áll fejlesztés alatt. Általánosságban véve ezek a kezelések csak lassítják a veseműködés fokozatos romlását, de nem tudják a romlást teljesen megállítani vagy visszafordítani. Ezért van szükség a hemodialízishez hasonló vesepótló kezelésekre vagy a veseátültetésre.  

A vesebetegség kellemetlen, életveszélyes, és különféle súlyos tünetei vannak. A dialízis kezelés jelentős mértékben enyhít ezeken a tüneteken, de nem képes meggyógyítani a vesebetegséget. Az Önt ellátó egészségügyi szakemberekkel való gyakori és nyílt beszélgetés segíthet a legmegfelelőbb és legkényelmesebb kezelés kiválasztásában.

Nem ígérhetjük, hogy a dialízistől olyan jól érzi majd magát, mint a veseelégtelensége előtt, mivel a saját egészséges veséit igazából nem lehet pótolni. Azonban annak érdekében, hogy Ön a lehető legjobban érezze magát, a kezelése három fő részből fog állni: dialízis, diéta és gyógyszerek. A hemodialízises diéta eléggé szigorú, és időbe telhet, mire hozzászokik. Korlátozni kell majd a folyadékfogyasztást, és vigyáznia kell majd a magas nátrium- és káliumtartalmú ételekkel. De egy kis fantázia segítségével így is készíthet ízletes ételeket. Ezen a weboldalon további információkat talál. Az Önt ellátó személyzet részletesen elmagyarázza majd a diétával kapcsolatos tudnivalókat. Önnek számos gyógyszert kell majd szednie a dialízis egyes szövődményeinek megelőzésére. Lesznek azonban olyan időszakok, amikor elege lesz ebből. Ez minden krónikus betegségnél így van. Azonban ha odafigyel és megfogadja a kapott tanácsokat, képes lesz a legtöbb hétköznapi tevékenység elvégzésére.

Gyógyszerek

Hemodialízist vagy peritoneális dialízist kapó betegként Önnek különféle gyógyszereket írnak majd fel különböző célokra. Mindig tisztában kell lennie az Ön által szedett gyógyszerekkel, azaz tudnia kell a nevüket, valamint a szedésük célját és módját. Ha problémája van a gyógyszereivel vagy bármilyen kérdése merült fel, kérjük, keresse fel orvosát vagy az ápolószemélyzetet a dialízisközpontban. A csökkent veseműködés és a hemodialízis szélsőségesen módosíthatja a gyógyszerek hatását. Mindig beszéljen az orvosával, mielőtt módosítana az aktuális gyógyszerei szedésén.

Leggyakrabban az alábbi gyógyszerek használatosak:

Vérnyomáscsökkentők  

Sok betegnél áll fenn magas vérnyomás (hipertenzió). A magas vérnyomás ártalmas lehet. Ezért a vérnyomást megfelelő gyógyszerekkel szabályozni kell és gondosan ellenőrizni kell azt, különösen a vesepótló kezelés alatt.

Eritropoetin (EPO)

Az eritropoetin, más néven EPO, a vesék által termelt hormon, amely serkenti a vörösvértestek termelését a csontvelőben. Mivel a krónikus vesebetegeknél csökkent az eritropoetin termelése, ezért csökken a vörösvértestek mennyisége is. Elsősorban ez a tényező vezet a renális anémia (veseeredetű vérszegénység) nevű állapot kialakulásához. A természetes eritropoetin pótlására szintetikus eritropoetin adható be intravénásan vagy a bőrön át, így fenntartható a vörösvértestek megfelelő mennyisége. A hormon a dialízis során a dializáló berendezés vérvezetékein keresztül is beadható. 

Vas

A vas az egészséges vörösvértestek kulcsfontosságú fehérjéjének, a hemoglobinnak az egyik alapvető építőeleme. Vas nélkül a szervezet nehézkesen tudja előállítani az egészséges vörösvértesteket elegendő mennyiségben. Ezért a legtöbb esetben az EPO alkalmazása mellett vaspótlásra is szükség van. A vasat általában intravénás infúzió formájában adják be a dialízisközpontban.

Foszfátkötők 

A vesénk normál esetben kiválasztja az ételekkel bevitt foszfátot. Krónikus vesebetegség esetén erre nem kerül sor. Ezért a szervezetben megemelkedik a foszfátszint, és ez más anyagokkal együtt irritálja a vérereket, a csontot, és némely esetekben a bőrt is. A megemelkedett foszfátszint fő következménye lehet az arterioszklerózis, azaz érelmeszesedés, ami szívbetegséghez vezethet. A dialízis segít ezen, de csak a felesleges foszfát egy részét lehet így eltávolítani. Ez azt jelenti, hogy a szervezet foszfátszintjét más módon is csökkenteni kell: a foszfátbevitel mérséklésével, valamint megfelelő gyógyszerek, úgynevezett foszfátkötők alkalmazásával. Ezek a gyógyszerek megkötik a foszfátot a belekben, így az nem szívódik fel a véráramba.

D-vitamin

A szervezet számos működéséhez szükséges D-vitamint a vese aktiválja. A D-vitamin például az egészséges csontokhoz nélkülözhetetlen. A vesebetegeknek gyakran írnak fel D-vitamint előaktivált formában, mivel a veséjük már nem képes annak aktiválására.

Tájékoztató anyagok a betegeknek és hozzátartozóknak

Jó tudni

Leírás Dokumentum Link
Tudnivalók a veséről Tájékoztató a betegeknek és hozzátartozóknak
pdf (963.9 KB)
A diagnózist követő reakciók Tájékoztató a betegeknek és hozzátartozóknak
pdf (165.5 KB)
Dialízis előtt Tájékoztató a betegeknek és hozzátartozóknak
pdf (213.9 KB)
A vérvizsgálat eredményeinek értelmezése Tájékoztató a betegeknek és hozzátartozóknak
pdf (749.8 KB)
A krónikus vesebetegség esetén gyakran alkalmazott gyógyszerek Tájékoztató a betegeknek és hozzátartozóknak
pdf (162.9 KB)
A magas vérnyomás ellenőrzése Tájékoztató a betegeknek és hozzátartozóknak
pdf (194.9 KB)