7 tipp a jobb időbeosztáshoz Élet veseelégtelenséggel élő betegként

Termék gyorskereső

Kategória vagy alkategória mutatása

Dialysis_calender

Hasznosan eltöltött idő, jó életminőség

A vesebetegek minden héten idejük egy jelentős részét dialízissel töltik. Emellett rendszeresen el kell menniük az orvoshoz ellenőrzésekre. Ennek eredményeként az idő és az energia beosztása sokkal fontosabbá válik.

Különösen megfontolandók az alábbiak: Mik fontosak számomra az életben? Mit akarok tenni? Mitől leszek boldog és elégedett? Miután meghatározta a fontossági sorrendet, tekintse át a heti rutinját, és úgy ossza be az idejét, hogy elérhesse céljait.

Kezdetben sok beteg kialakít magának egy heti időbeosztást, amellyel nyomon követik az orvosi vizsgálatokat, valamint sok más fontos dolgot, például a munkájukat, hobbijaikat és a magánéletüket. Ez elősegíti, hogy azt csinálhassák, amit szeretnek.

 

Időbeosztás készítése

Vegyen egy darab papírt, rajzoljon fel egy táblázatot, és képzelje el egy egész heti időbeosztását. Ezután jelölje ki az időtartamokat, és ossza be őket három kategóriába:

  • Teljesen elfoglalt (pl. munka, vásárlás)

  • Részlegesen elfoglalt (pl. dialízisek)

  • Teljesen szabad

Nézze meg a tevékenységei listáját, és ossza be őket az egyes időtartamokba az időbeosztásában. Egyes tevékenységeket akkor is végezhet, amikor részlegesen elfoglalt, például könyvet olvashat a dialízis közben. Más tevékenységeket akkor tud csak végezni, amikor teljesen szabad.

1) Használja ki a dialíziseket

Annak ellenére, hogy a dialízis több órát elvesz a heti idejéből, ezeket nem pazarolja el. A dialízis közben olvashat, zenét hallgathat, TV-t nézhet, ellenőrizheti az e-mailjeit. 

2) Használja ki a maradék idejét

Vannak olyan időszakok, amikor nem teljesen, hanem csak részlegesen elfoglalt, például amikor utazik vagy sorban áll. Ilyenkor végezhet kisebb tevékenységeket. Az egész hetet nézve ezek a rövid időtartamok jelentős időmennyiséget tesznek ki.

3) Tudatosabban nézzen tévét

A tévénézés szórakoztató, de rajta van a prioritásai listáján? Hetente több órát nyerhet azzal, ha tudatosabban néz TV-t. Ne kapcsolja be a tévét csupán megszokásból. Ehelyett csak azokat a műsorokat nézze meg, amiket igazán meg akar nézni, és hagyja a többit.

4) Ne nézzen reklámokat

Minden egy óra műsoridőből 15 perc reklám. Ha TV-t néz, vegye fel a műsort és tekerje át a reklámokat. A mai modern TV-készülékek még azt is lehetővé teszik, hogy teljesen kihagyja a reklámokat a műsorok felvételekor.

5) Optimalizálja a házimunkát

Számos módja van a házimunkával eltöltött ideje csökkentésének. Például főzzön meg előre nagyobb mennyiségű ételt. Ahelyett, hogy egy egész napot rászánna a házimunkára, használja fel a többi tevékenység közötti szabadidejét.

6) Koncentráljon a jelentőséggel bíró kapcsolataira

A barátok szerepe fontos az életben, és ők hozzájárulnak az általános jóllétéhez. Azonban vannak olyan emberek az életben, akik túl sok időnket emésztik fel és néha az érzéseinket is elszívják anélkül, hogy hozzáadnának a kapcsolathoz. Távolodjon el az ilyen emberektől, és azokra koncentráljon, akikre érdemes.

7) Ne stresszeljen

A fenti tanácsok többsége hasznos a jobb időbeosztás kialakításához. Azonban a hete megszervezésekor ne essen túlzásokba. Nem arról van szó, hogy a lehető legtöbbet tegye; ehelyett tegye azt, ami igazán fontos Önnek. A javasolt időkihasználás révén elkerülheti a merev időbeosztást; néha csak kövesse a megérzéseit azzal kapcsolatban, hogy mi a jó Önnek.