Élet veseelégtelenséggel élő betegként AZ ÉLET VÁLTOZIK

Termék gyorskereső

Kategória vagy alkategória mutatása

Általános megfontolások és életminőség

A diagnózist követő összes fontos lépés megtétele után Ön fokozatosan hozzászokik majd a dialízissel járó életvitelhez. Miután a kezdeti zavarodottság és félelem elmúlt, itt az ideje, hogy ismét átvegye az irányítást az élete felett. A krónikus vesebetegség esetében különösen fontos, hogy górcső alá vegye a mindennapi életvitelét. Mit akarok tenni? Milyen kihívásokkal szembesülök majd, és mik a prioritásaim az életben? Továbbá hogyan szervezzem meg az életemet úgy, hogy elérjem a céljaimat? Sok beteg érzi kimerültnek magát a dialízis után. A nap hátralevő részében pihenjen. Normális esetben másnapra visszanyeri az életerejét. Az orvosával való megbeszélést követően sportolhat, például tornázhat, túrázhat, kerékpározhat és úszhat azokon a napokon, amikor nem esedékes a dialízis. Lényegében nagyjából bármit megtehet, amitől jobban érzi magát. A sport jótékony hatású; a testmozgás serkenti az anyagcserét és a vérkeringést. Az alábbi bekezdésben válaszokat kaphat a vesebetegek mindennapi életével kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdésekre.

Időbeosztás és a kezelések ütemezése

A kezelés módosítja a vesebetegek többségének mindennapi életét. A krónikus vesebetegség esetében különösen hasznos, ha górcső alá veszi a napi és a heti életvitelét. A dialízisre járó betegek célzottan optimalizálják az időbeosztásukat annak érdekében, hogy jobban kihasználják az idejüket. Számos dialízisközpontban van délutáni és esti műszak a napközben dolgozó betegek számára. A hosszabb utazások előre megszervezhetők az egészséges és pihentető üdülés érdekében. A dialízis esetében folytonosság szükséges az egészség megőrzése érdekében, de mindig van lehetőség egy kis rugalmasságra, hogy az életvitel megszervezhető legyen. A legfontosabb, hogy az idő és energia az eddigieknél sokkal fontosabb szerepet kap az Ön életében. Különösen fontolja meg az alábbiakat: Mik fontosak számomra az életben? Mi tesz boldoggá és elégedetté? Határozza meg a fontossági sorrendet, és eszerint szervezze meg az életét. A rendszeres időbeosztás révén megőrizheti az erejét és tevékeny maradhat. Fontos, hogy bizalmat építsen ki a környezete, valamint a modern vesepótló kezelés iránt. Itt többet is megtudhat a sikeres időbeosztásról.

Hogyan szervezze meg az életét?

Alaposan fontolja meg, hogy mit jelent az Ön számára az életminőség. Ugyanakkor vizsgálja meg az életét különböző szempontokból, és döntse el, mi a fontos Önnek: ételek és italok, testmozgás és állóképesség, utazás és üdülés, szexuális kapcsolatok, önállóság és rugalmasság, közösségi kapcsolatok és hivatás, stb. Biztosan pozitívan kezd majd hozzáállni a dolgokhoz, miután meghatározta az életminőség Önre vonatkozó személyes kritériumait.

Amit fontos figyelembe venni

Közösségi élet

Ne feledje, hogy a korábbi életében betöltött szerepei (feleség, férj, szülő, barát vagy szakember a saját szakmájában/hivatásában) továbbra is megvannak és fontosak. Tudatosan ügyeljen ezekre is.

Tevékenységek

Őrizze meg a hobbijait és a mindennapi életvitelét. Akár sportolni is elkezdhet. Csak arra figyeljen, hogy beszéljen a kezelőorvosával, mielőtt belefogna valamilyen sportba.

Egészséges döntések

Számos dolgot tehet az egészsége megőrzése érdekében. Ügyeljen arra, hogy az előírásoknak megfelelően szedje a gyógyszereit. Emellett kövesse az ételekkel és a táplálkozással kapcsolatosan kapott tanácsokat. Számos egészséges és ízletes étel van.

Frusztrációk

A krónikus betegséggel élő páciensek közül sokan mennek át nehéz időszakokon, általában a betegség kezdetén, valamint annak lefolyása során is. Bár néhányan képesek önállóan mozgósítani az energiájukat és  megoldani a helyzetet, sok embernek mégis támogatásra van szüksége.

Támogatás

Ne feledje: a családja, barátai, valamint az Önt kezelő dialízisközpont dolgozói mindig a rendelkezésére állnak, ha segítségre van szüksége. Tartson fenn velük szoros kapcsolatot – ők támogatják és tanácsokkal látják majd el Önt. Emellett ne szalassza el a lehetőséget, hogy kapcsolatba lépjen más betegekkel, például önsegítő csoportokban vagy betegközösségekben.

Dialízis és egészséges életmód

Az egészség és általános jóllét megőrzése érdekében az egészséges életmód kiemelten fontos az orvosi kezelés mellett. Az egészséges életmód tényezők széles körét foglalja magában, amelyek együttesen teszik lehetővé a mind fizikai, mind pszichológiai értelemben vett teljes életet. Az egészséges életmód részét képezik például a barátokkal és családtagokkal végzett tevékenységek, a megfelelő táplálkozás, illetve a minél gyakoribb testmozgás. Számos tényezőtől függ, hogy melyik diéta és testmozgás a megfelelő Önnek; ilyen tényezők például, hogy Ön mit szeret és mit nem, milyen stádiumú a veseelégtelensége, illetve milyen típusú kezelést kap rá. Fontos, hogy tudatosan hozza meg az életmódjával kapcsolatos döntéseket, és olyan döntéseket hozzon, amelyektől a legjobban érzi magát. 

Diabetes_Sport und Bewegung im Alltag

Állóképesség és dialízis 

A testmozgás a legjobb gyógyszer! Ez az állítás a veseelégtelenséggel élő betegekre is vonatkozik. A rendszeres testmozgás nem csupán élvezetesebbé teszi az életet, hanem javítja a vérnyomást, az anyagcserét, és segít a megfelelő testsúly fenntartásában is. A dialízisközpont dolgozói készségesen adnak hasznos tanácsokat az állóképesség megőrzésére, akár olyan egyszerű gyakorlatokkal, amelyeket dialízis közben is végezhet. Tegye a rendszeres séta vagy más sportok formájában végzett testmozgást a mindennapi rutinja részévé. Csak arra ügyeljen, hogy beszéljen az Önt ellátó egészségügyi szakemberekkel, mielőtt bármilyen új tevékenységbe fogna.

Élelmiszerek és táplálkozás

Kutatások kimutatták, hogy a megfelelő élelmiszerek fogyasztása fontos szerepet játszik számos létfontosságú szervrendszer védelmében és állapotuk megőrzésében. A dialízisre járó betegeknél ez még fontosabb. Az egészséges étrend dialízisre járó betegként valóban alapvető jelentőségű Önnek . Ez azonban nem jelenti azt, hogy az Ön diétájának egyszerűnek és unalmasnak kell lennie. A korábbiakon kívül is számos ízletes étel van, amit belefoglalhat az étrendjébe. Mivel a veséi nem dolgoznak teljes kapacitással, ezért ügyelnie kell bizonyos ételtípusokra, de az Önt ellátó egészségügyi szakemberektől kap majd tanácsot ezekre vonatkozóan. Emellett valószínűleg a folyadékfogyasztást is korlátoznia kell majd, hogy jól érezze magát, és hogy sikeresen végrehajtható legyen a dialízis.

Táplálkozás és állóképesség

Gyakran ismétlődő kérdések: élet dialízis mellett

Gyakran ismétlődő kérdések

A vesebetegség nincs hatással a járművezetési képességre. Azonban ha a betegség következményeként szívproblémája vagy látászavara van, vagy pedig rosszul érzi magát a kezelés után, ilyen esetekben kérjen tanácsot az orvosától.

A rendszeres testmozgás jót tesz az általános egészségi állapotának. Számos krónikus vesebetegséggel élő ember állítja, hogy a testmozgás kulcsfontosságú volt ahhoz, hogy újra normálisan érezze magát a dialízisek elkezdése után. Kérjük, hogy bármilyen testmozgás megkezdése előtt jóváhagyás céljából beszéljen az orvosával, így ő meghatározhatja, hogy melyik testmozgás felel meg Önnek. A testmozgásnak ki kell elégítenie az Ön speciális igényeit és érdeklődését. Tanulja meg, hogyan segíthet a testmozgás abban, hogy fizikailag jobban érezze magát és jobban tudja uralni az érzelmeit.

Természetesen végezhet. Ez azonban attól függ, hogy milyen az állóképessége, és mire volt képes, mielőtt dialízisre szorult volna. Ha előtte soha nem futott maratoni távot, nem valószínű, hogy most képes lesz rá. De a testmozgás bármely formájától - legyen az bármilyen könnyű is - jobban fogja érezni magát és meg tudja őrizni az egészségét. Kutatások kimutatták, hogy a rendszeres testmozgás, még ha korlátozott mértékben végzik is, nem csupán az állóképességet növeli, hanem javítja az átfogó életminőséget is.

Ez attól függ, hogy mire volt képes még azelőtt, hogy dialízisre szorult volna. Az első lépés, hogy megbeszélje ezt az Önt ellátó szakemberekkel; emellett az elején ne erőltesse meg magát. A gyaloglás, úszás és kerékpározás mind nagyon jó az állóképesség fenntartásában. Egyesek a jógaórákat is nagyon hasznosnak tartják. Rengeteg választási lehetőség áll a rendelkezésére. Keressen helyi csoportokat, ahova beléphet, valamint ne felejtse el megkérdezni a vesebetegek helyi csoportjait.

A sétának például a következő hatásai vannak:

  • segíti az emésztést;
  • emeli az energiaszintet;
  • csökkenti a koleszterinszintet;
  • segíti a vérnyomás és a vércukorszint szabályozását;
  • csökkenti a szívbetegség kockázatát;
  • jobban alszik tőle;
  • segíti a stressz csökkentését. 

Kutatások kimutatták, hogy a dohányzás káros. A dohányzás megterheli a szívet és az ereket. Ha Ön dialízisre jár, hagyja abba a dohányzást.

A krónikus betegség által okozott fizikális és érzelmi változások kihathatnak a szexuális életére is. Ennek eredményeképpen csökkenhet a szexuális vágy és -aktivitás. A férfiaknál impotencia léphet fel a dialízis kezdetén. Beszélgessen el erről az orvosával. Az ilyen problémák általában egyszerűen megoldhatók a gyógyszerelés beállításával. A nők általában teherbe tudnak esni a vesebetegség fennállása mellett. Azonban kulcsfontosságú a gondos kockázatfelmérés, valamint az orvossal való szoros együttműködés.

A dialízis nem jelenti automatikusan azt, hogy abba kell hagynia a munkáját. Számos krónikus vesebetegséggel élő beteg dolgozik teljes- vagy részmunkaidőben. Amennyiben az orvosa hozzájárul és Ön elég jól érzi magát, ez esetben folytassa a munkavégzést. A kezelési terve nagymértékben az Ön igényeire szabható.

Általánosságban véve Ön folytatni tudja a tanulmányait. Kérjük, beszélje meg az igényeit a dialízist végző személyzettel, és ők megpróbálják úgy időzíteni a kezeléseket, hogy azok illeszkedjenek az Ön tanulmányi rendjébe.

Sajnos a depresszió és a szorongás gyakori a dialízisre járó betegeknél. Sok beteg tapasztal hangulatingadozásokat a dialízis kezdetén, amivel Ön és a családja néha nehezen birkózik meg. Az egyik leghasznosabb dolog, amit tehet, hogy megérti, ezek az érzelmek valósak, és meg kell osztania őket másokkal. Nem kell egyedül megbirkóznia velük. Beszéljen az Önt ellátó szakemberekkel a szorongásáról, és ők tudnak majd segíteni Önnek. Néhány beteg azt is hasznosnak találja, hogy beszélhet más betegekkel, és megtudhatja, ők hogyan oldották meg ezt. A vesebetegek helyi csoportjával is felveheti a kapcsolatot. Az érzelmeinek kifejezése egészséges, és fontos annak érdekében, hogy a családja segíteni tudjon Önnek. Ne feledje: a krónikus betegségek, mint a veseelégtelenség Önre és a szeretteire egyaránt hatással van. Ne a családján vezesse le a dühét, és ne keltsen bennük bűntudatot a betegsége miatt. Beszéljen az Önt ellátó szakemberekkel. Ők sok segítséget tudnak nyújtani Önnek. Fontos, hogy találjon egy módot a dialízissel járó nehézségekkel való megbirkózásra annak érdekében, hogy a kezelések között teljes életet tudjon élni.

A dialízisközpontban mindig vannak képzett ápolók és orvosok, akikkel megoszthatja az aggodalmait. Emellett kapcsolatba léphet szociális munkásokkal, pszichológusokkal és dietetikusokkal, ha konkrét igényei vannak. Önsegítő csoportok is rendelkezésre állnak. A személyzet összes tagjának nagy tapasztalata van ezen a téren, meg fogják hallgatni Önt és segíteni fognak. Több ezer olyan beteg van, aki sikeresen túljutott a veseelégtelenség nehéz korai szakaszán. A legfontosabb, hogy ne feledje, nem kell egyedül megbirkóznia ezzel.

Elviekben igen. A B. Braun dialízisközpontok a világ majdnem minden részén megtalálhatók. A helyi központ munkatársai segíthetnek Önnek a szervezésben. Az üdülőhelyén végzett kezelés a szokásos módon zajlik majd. Előre tájékoztassa az Önt ellátó szakembereket, így a B. Braun munkatársai mindent megszervezhetnek Önnek és az üdülőhelyén levő központnak. 

Tájékoztató anyagok betegeknek és hozzátartozóknak