Dialízissel kapcsolatos szavak jegyzéke A legfontosabb orvosi szakkifejezések

Termék gyorskereső

Kategória vagy alkategória mutatása

Szójegyzék

A veseműködés hirtelen kialakuló és többnyire átmeneti megszűnése. Akut veseelégtelenséget számos tényező is előidézhet. Ilyen például a vesék csökkent vérellátása, a vizelet elfolyásának akadályoztatása vagy a vesék például baleset által okozott traumás sérülése. Az akut veseelégtelenséget gyógyszerekkel vagy vesepótló terápiával (ez gyakran a kórház intenzív osztályán történik), vagy a kettő kombinációjával lehet kezelni.

Egy artéria és egy véna (gyakran az alkar területén történő) sebészi összevarrásával kialakított ér, amelyet a hatásos hemodialízishez szükséges gyors véráramlás biztosítása érdekében hoznak létre. Ha a fisztulát kizárólag összevarrással, szintetikus anyagok felhasználása nélkül alakítják ki, akkor natív fisztulának is nevezik.

A vérnek a vérerek, főként az artériák falára gyakorolt nyomása. A magas vérnyomás növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát, ezért vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel kezelik (antihipertenzívumok).

Egy hajlékony műanyag cső, amit azért vezetnek be valamelyik testüregbe vagy az erekbe, hogy lehetővé tegyék a folyadékok elvezetését.

A veseműködés éveken keresztül történő lassú és egyre előrehaladó romlása, ami végstádiumú vesebetegségnek (ESRD) nevezett tartós (krónikus) veseelégtelenséghez vezet. A krónikus veseelégtelenséggel élő betegeknek dialízisre vagy veseátültetésre van szükségük a beteg vese működésének pótlására.

A diabétesz egy olyan betegség, amelyben a szénhidrát-anyagcsere zavara magas vércukorszinteket eredményez, és ez veseelégtelenséghez vezethet. A diabéteszes betegek körülbelül 40%-ánál alakul ki vesebetegég. A dialízisre szoruló betegek több, mint 40%-a diabéteszes.

Olyan mesterséges orvosi kezelés, amely során a mérgező salakanyagokat és a vizet eltávolítják a beteg szervezetéből.

A dializáló berendezés szűrőegysége. A dializátor eltávolítja a vérből a salakanyagokat és a felesleges vízmennyiséget.

Az eritropoietin gyakran használt rövidítése.

Az egészséges vesék által termelt olyan hormon, amely arra utasítja a csontvelőt, hogy eritrocitákat (vörösvértesteket) állítson elő. Ennek a hormonnak a szintetikus változatai elérhetők a vesebetegek számára. A hormon hiánya veseeredetű vérszegénységhez (orvosi nyelven: renális anémiához) vezethet.

Avörösvértestek azon anyaga, amely az oxigént szállítja körbe a szervezetben. A hemoglobinban található vas adja a vér vörös színét. Az alacsony hemoglobin szintet anémiának (vérszegénységnek) nevezik. Az anémia fáradtságot, nehézlégzést és sápadtságot okozhat.

Egy donor veséjének a betegbe történő átültetését jelenti. Főként olyan esetekben kerül rá sor, ha valakinek a veséi nem működnek.

A hashártya a hasüregben található hártya.

A foszfát számos élelmiszerben előforduló anyag. A vese biztosítja a szervezet foszfátegyensúlyát azzal, hogy eltávolítja a szervezetből a felesleges foszfátmennyiséget. A csökkent funkciójú vesék a legtöbb esetben nem képesek a foszfát eltávolítására. Ennek következményeként a vérben található foszfát szintje megemelkedhet. A magas foszfátszint viszketést eredményezhet, és az artériák falának meszesedéséhez (érelmeszesedés, arterioszklerózis) vagy csontbetegségekhez vezethet.

A kálium egy sokféle élelmiszerben fellelhető ásványi anyag, például a gyümölcsökben és zöldségekben (ilyen a banán, a krumpli vagy az uborka), emellett a kávéban vagy a burgonyachips-ben. Amikor a vesék nem működnek megfelelően, előfordulhat, hogy a kálium nem választódik ki a szervezetből, és megnő a vér káliumszintje. A túl magas vagy túl alacsony káliumszint befolyásolhatja a szívritmust.

Vesebetegség által okozott hemoglobinszint csökkenés, ami a vér oxigénszállító képességének csökkenéséhez vezet.

Az a hely, ahol az egészségügyi szakszemélyzet a vesebetegeket kezeli. Másik elnevezése a dialízisközpont, mivel a vesebetegek a központban dialízisben részesülnek.

Olyan módszer, amelynek segítségével hozzáférhetünk a véráramhoz annak érdekében, hogy elvégezhető legyen a dialízis. Az AV-fisztula az érrendszeri csatlakozás egyik ilyen típusa a hemodialízis elvégzéséhez.

A csatlakozást úgy alakítják ki, hogy egy mesterséges véna egyik végét a beteg vénájához csatlakoztatják, míg a másik végét a beteg artériájához. A graft egy nagyobb átmérőjű ér, amely lehetővé teszi a hatásos hemodialízishez szükséges gyors véráramlást. Hétköznapi elnevezése a graft.