7 tipp az egészséges élethez Élet veseelégtelenséggel élő betegként

Termék gyorskereső

Kategória vagy alkategória mutatása

Ön és a modern orvoslás

A modern orvoslás, a dialízis, valamint a gyógyszeres kezelés csupán az érem egyik oldala, amikor egy betegséggel szembe kell szállnunk és igyekszünk aktív életet élni. Sok beteg szeretné tudni, mit tehetne azért, hogy támogassa az egészségét és a jóllétét. 

1) Társadalmi élet

Ne feledje, hogy a feleségként vagy férjként, szülőként, barátként vagy a szakmája egyik elismert képviselőjeként betöltött társadalmi szerepei változatlanul fennállnak és továbbra is fontosak. Tudatosan törekedjen arra, hogy odafigyeljen ezekre.

2) Sport& tevékenységek

Folytassa a hobbijait és a mindennapi életét. A sporttevékenységekben való részvétel is értékes időtöltés. A testmozgás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Ön kiegyensúlyozott életet éljen. Arra azonban figyeljen, hogy kérje ki az orvosa tanácsát, mielőtt bármilyen sporttevékenységben részt vesz.

 

 

3) Étkezés & ivás

Vesebetegségek esetén különösen fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás a beteg jólléte és a további szövődmények elkerülése érdekében. Kezelőorvosa és a dietetikusa segítenek Önnek annak megértésében, hogy milyen élelmiszerek fogyasztása javasolt. Számos olyan recept van, amelyek alapján egészséges és ízletes ételeket készíthet.

4) Hétvégék

Legyen egy picivel óvatosabb, hogy mit eszik és mennyit iszik, főleg hétvégén, mert ilyenkor a következő dialízisig eltelt időszak egy nappal hosszabb. Emiatt könnyebben át lehet lépni az egészséges életvitel határait.

5) Dohányzás

Nem titok: a dohányzás általában véve is ártalmas az egészségre. Ez különösen igaz a vesebetegséggel élő betegek esetében, mivel a dohányzás megterhelő a szív és az érrendszer számára. Ha Ön még mindig dohányzik, most itt az ideje, hogy abbahagyja. A dialízist végző személyzet segít Önnek, hogy ez sikerüljön. 

6) Frusztráció és& támogatás

Sok krónikus betegségben szenvedő beteg megy át nehéz időszakokon. Sose feledje: a családja, barátai, akárcsak a dialízisközpont munkatársai mind ott vannak, ha támogatásra van szüksége. Ezen kívül lehetősége van arra, hogy csatlakozzon valamilyen önsegítő csoporthoz vagy betegközösséghez. Sosincs egyedül az úton. 

7) Kommunikáció

Az egészségügyi szakemberekkel folytatott nyílt kommunikáció nagyon fontos az Ön - mind testi, mind pedig lelki - egészsége szempontjából. Kezelőorvosa és az ápoló személyzet mindig az Ön legfőbb érdekeit tartják szem előtt. Ne féljen kérdéseket feltenni. Ezek az emberek a legjobb tudásuk és képességeik szerint fogják Önt támogatni.

Jó tudni

Leírás Dokumentum Link
Egészséges életmód Információs anyagok a betegek és hozzátartozók számára
pdf (196.7 KB)
Dohányzás abbahagyása Információs anyagok a betegek és hozzátartozók számára
pdf (225.5 KB)