7 tipp az egészséges táplálkozáshoz Élet veseelégtelenséggel élő betegként

Termék gyorskereső

Kategória vagy alkategória mutatása

Élelmiszerek és jóllét

Mivel a veséi már nem működnek teljes kapacitással, az Ön egészsége és jólléte a megfelelő étrendtől függ, mellyel ellensúlyozhatók a szervezetetben lejátszódott  változások. Ez az oldal általános áttekintést nyújt az egészséges életmódról veseelégtelenséggel élő betegek számára. Mindazonáltal az, hogy milyen étrend jó Önnek, számos tényezőtől függ, például attól, hogy mit szeret és mit nem, a veseműködés állapotától, attól, hogy milyen típusú kezelést kap és az esetleges társbetegségeitől, például a cukorbetegségtől.


Figyeljen arra, hogy konzultáljon az Önt gondozó egészségügyi személyzettel

Ők segítenek majd Önnek megtalálni, hogyout milyen típusú táplálkozás vagy étrend a legjobb az Ön számára. Ezenkívül kerülje el a nem kívánt testsúlyváltozásokat, mivel a dialízis egy megerőltető eljárás. Fontos, hogy megőrizze a tartalékait.

1) Folyadékbevitel

Mivel az emberi szervezet kevesebb vizeletet képez veseelégtelenség fennállása esetén, ezért fontos, hogy ne igyon túl sokat annak érdekében, hogy elkerülje a kockázatos folyadékfelhalmozódást az egyes dialízisek között. A gondozását végző egészségügyi személyzet felvilágosítja majd Önt arról, hogy mennyit ihat naponta anélkül, hogy kockáztatná a szövődmények kialakulását. A betegek közül néhányan szeretnek üvegből inni, hogy jobban nyomon követhessék a folyadékbevitelt. Bármilyen módszert is használ, arra figyeljen oda, hogy mindig ellenőrizze, mennyit iszik.

2) Só

Veseelégtelenség fennállása esetén az Ön szervezete általában már nem tudja hatékonyan szabályozni a nátrium (só) szintet. A nátrium hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához, valamint szomjúságérzetet okozhat és így további folyadékbevitelhez vezethet.

  • Főzéskor csak kis mennyiségű sót használjon. A gyógynövények és egyéb fűszerek használata segít majd Önnek a sóbevitel csökkentésében.
  • Étkezéskor ne sózza meg külön az ételt.
  • Ha dióféléket vagy feldolgozott ételeket, például pizzát fogyaszt, figyeljen oda, hogy azok csak kis mennyiségű sót tartalmazzanak - ugyancsak általánosságban elmondható, hogy a makadámdió fogyasztása előnyben részesítendő a többi diófélével szemben. 

3) Foszfátok

Az emelkedett foszfátszintek hosszú távon a csontok kalcium tartalmának csökkenését (orvosi szakkifejezéssel: dekalcifikációját), valamint érelmeszesedést (arterioszklerózist) okozhatnak. Az erek és csontok védelme érdekében a napi foszfátbevitelének legfeljebb 800-1200 mg között kell lennie. A legtöbb foszfátot fehérjék, pl. hús és tej fogyasztásával visszük a szervezetbe. Fontos az is, hogy a foszfátkötőket az előírtak szerint alkalmazza. Amennyiben magas foszfátbevitelt tervez, esetleg egy előre látható barbecue party kapcsán, ügyeljen arra, hogy előtte konzultáljon az orvosával a foszfátkötők aznapi alkalmazásával kapcsolatban.

4) Kálium

Amennyiben a vesék már nem választanak ki elegendő káliumot, akkor annak szintje megemelkedhet a vérben (orvosi szakkifejezéssel: hiperkalémia), például magas káliumtartalmú ételek fogyasztása után. A hiperkalémia nagyon veszélyes állapot, mely életveszélyes szívritmuszavarokat okozhat. Ez gyakran abszolút tünetmentesen jelentkezik, ami az állapot fenyegető jellegének egyik fő oka. Ennek az állapotnak akár az egyszeri kialakulása is fenyegető még azon betegek esetén is, akiknél azelőtt nem fordult elő hiperkalémia. Kezelőorvosa segíteni fogja Önt azzal kapcsolatban, hogy hogyan szabályozza szervezete káliumszintjét.

5) Fehérje

A fehérje fontos tápanyag a szervezet számos különféle működéséhez. Dialízisre járó betegként szüksége lesz arra, hogy elegendő fehérjét vigyen be a szervezetébe az étrendjével. Mindazonáltal a legtöbb fehérje  foszfátokban gazdag. Étrendjének testsúlykilogrammonként legalább 1 g fehérjét kell tartalmaznia naponta. A dialízisét végző személyzet felvilágosítja majd Önt a szervezete számára megfelelő fehérjemennyiségről, illetve annak típusáról.

6)Feldolgozott élelmiszerek és éttermek

Amikor csak lehet, kerülje a feldolgozott és előre elkészített ételek fogyasztását, mivel ezekhez gyakran sót adnak ízesítésként. Amennyiben előre feldolgozott ételeket fogyaszt, ellenőrizze a termékek összetevőinek listáit a só és nátriumtartalommal kapcsolatban. Minél alacsonyabb az összetevők listáján feltüntetett só vagy nátriumszint, annál jobb. Továbbá ne felejtse el ellenőrizni, mennyi sót vitt már be az utolsó dialízise óta. Amennyiben étteremben eszik, érdeklődhet a felszolgált ételek só-, foszfát- és káliumtartalmáról. Azonban általában jobb, ha saját maga ellenőrzi az összetevőket az azokra vonatkozó étrendi listák használatával.

7) Ételkészítés

Segítheti a szervezete működését azzal, hogy helyesen készíti el az ételeit. Még néhány magas káliumtartalmú élelmiszer, pl. a krumpli, illetve bizonyos gyümölcsök is fogyaszthatók, ha helyesen vannak elkészítve. Fogyasztás előtt helyezze őket vízbe, hogy kimossa belőlük a káliumot. Összeségében az Ön által elkészített, friss étel hozzájárul majd a jóllétéhez.

Információs anyagok a betegek és hozzátartozók számára

Jó tudni

Leírás Dokumentum Link
Alacsony sótartalmú étrend Információs anyagok a betegek és hozzátartozók számára
pdf (187.3 KB)
Étrend hemodialízisben részesülő betegek számára Információs anyagok a betegek és hozzátartozók számára
pdf (173.9 KB)

Otthon elkészíthető élvezetes ételek

Gyakran ismétlődő kérdések: étrend és folyadékbevitel

Gyakran ismétlődő kérdések

Különösen vesebetegségek esetén rendkívül fontos a kiegyensúlyozott étrend az Ön jólléte érdekében, valamint a további szövődmények elkerülése végett. Azonban az étrenddel nem igazán lehet a veseműködést közvetlenül javítani. Az orvosával és dietetikusával együtt készítsenek egy diétás tervet, mely megfelel Önnek és az étrendi céljainak.

A foszfát egy számos élelmiszerben fellelhető ásványi anyag. A vese általában megtartja a helyes egyensúlyt azzal, hogy kiválasztja a foszfátot, ha túl sok van belőle a szervezetben. Erre az ásványi anyagra szükség van a csontok egészségének fenntartásához. A magas foszfátszintek viszketést és szemfájdalmat okozhatnak. A folyamatosan magas foszfátszintek megemelhetik a vér PTH (parathormon) szintjét, ami hosszú távú károsodást okoz a csontokban. Magas foszfátszint esetén alacsony foszfáttartalmú diétát kell folytatnia, valamint felírhatnak Önnek az ételben található foszfát megkötésére alkalmas tablettákat. Ezeket foszfátkötőknek hívják (pl. Calcichew, Phosex, Fosrenol vagy Renagel). Dietetikusa étrendi tanácsokat ad Önnek, és olyan dolgokra hívja fel a figyelmét, hogy korlátozza a tejtermékek fogyasztását és mindig megfelelő időben vegye be a foszfátkötő gyógyszereit.

A vesék egyik fő funkciója, hogy egyensúlyban tartsák a szervezet folyadékháztartását. Veseelégtelenség fennállásakor gyakori probléma, hogy a szervezet nem szabadul meg a folyadéktöbblettől. Ez viszont folyadék-túlterheléshez vezethet, ami magas vérnyomást, a vérerek hosszú távú károsodását és akár a szív károsodását is okozhatja. A folyadékmegszorítás az Ön által kiválasztott vizelet mennyiségétől függ, mely idővel csökkenő értéket mutathat. Az Önt gondozó személyzet felvilágosítja majd, hogy mennyit ihat. Annak érdekében, hogy a szomjúságát a felügyelete alatt tudja tartani, ossza el a folyadékbevitelét egyenletesen a nap során, alkalmanként kis mennyiségű (egy kis pohárnyi) folyadékot fogyasztva. Gargalizálhat is jeges vízzel, szopogathat jégkockákat (melyek kockánként még mindig 10-15 ml folyadékot tartalmaznak), vagy rágózhat. Kerülje a sózást, illetve a sós ételek, pl. sózott sültkrumpli, szalonna vagy bizonyos levesek fogyasztását, mert ezek fokozzák a szomjúságérzetét. Ne felejtsen el ügyelni a nem szembetűnő folyadékbevitelre, pl. a gyógyszerei bevételéhez fogyasztott víz, illetve mártások, pudingok, valamint a gabonapelyhek fogyasztásához használt tej mennyiségére. Az egyes betegeknél megengedett, 24 órás időszakra vonatkoztatott folyadékbevitel mértékét a kiválasztott vizelet mennyisége alapján számolják, ahhoz 500 ml folyadékot hozzáadva. A plusz 500 ml körülbelül lefedi a bőrön át verejtékezéssel, illetve a tüdőkön keresztül kilégzéssel távozott folyadékmennyiséget. A dialízisek közötti súlygyarapodás nem lehet több 1-1,5 kg-nál egy 1 napos, illetve 1,5-2,5 kg-nál egy 2-3 napos intervallum esetén. Általánosságban véve minél kisebb termetű Ön, annál kevesebb a megengedett súlygyarapodás. Ha túl sokat iszik a dialízisek között, az a vérnyomása megemelkedéséhez vezethet, amit hipertenziónak nevezünk. Ugyanakkor dialízis során, mivel a többlet folyadékmennyiség eltávolítására van szükség,  ezért ilyenkor vérnyomásesést tapasztalhat. Ezt hívják hipotenziónak (alacsony vérnyomás). A hipotenzió rosszulléttel és szédülésérzéssel járhat. Emiatt fontos, hogy mindig tartsa az ajánlott megengedett folyadékbeviteli mennyiséget, mely az Ön védelmét segíti a dialízise során.

 

A dialízis kezdetekor hallani fog az Ön úgynevezett száraz súlyáról. Ez az Ön szervezetének folyadéktöbblet nélküli tömege. Ugyanezt a testsúlyértéket használjuk annak kiszámolására, hogy mennyi folyadékkal gyarapodott a szervezete a dialízisek között, azaz mennyi folyadékot kell eltávolítani az egyes dialízisek alkalmával. Az Ön száraz súlya idővel változhat. Szükség lehet annak növelésére néhány hónap elteltével, ha Ön többet kezd enni most, hogy már dialízisre jár és jobban érzi magát. Ugyanakkor a száraz súly csökkentésére is szükség lehet, ha Ön nem érzi jól magát és vesztett a testsúlyából.

Ha a szervezet víztartalma magas szinteket ér el, a felhalmozódó folyadék ödéma (duzzanat) megjelenéséhez vezet, mely általában a bokáknál kezdődik a gravitáció miatt, és onnan terjedhet felfelé a szervezetben. Kezeletlenül a folyadéktöbblet a tüdőkben rakódik le, mely egy életveszélyes állapot kialakulásához vezet, amit tüdőödémának hívunk. Ennek a betegségnek az egyik fő tünete a nehézlégzés. Az állapot többszöri előfordulása károsítja a szívet. Mi megkísérelhetjük a folyadéktöbblet eltávolítását dialízissel, azonban ha Ön továbbra is túl sokat iszik, a károsodás végül állandóvá válik, és krónikus légzési és keringési problémák kialakulásához vezethet.

A folyadékbevitelre vonatkozó megszorítás sok beteg számára a dialízis egyik legnehezebben kezelhető velejárója, ami valóban nem könnyű. Viszont számos tanács van, melyek betartása átsegítheti Önt a nap folyamán.

  • Győződjön meg arról, hogy tisztában van az Önre vonatkozó folyadékbeviteli megszorításokkal. Kérdezze meg az Önt kezelő személyzetet, amennyiben bizonytalan ezzel kapcsolatban.
  • Kerülje a sós ételek fogyasztását, mivel azok szomjúságot okoznak.
  • Használjon kisebb csészét vagy poharat. Jobb egy teli kis pohár, mint egy félig telt nagy pohár!
  • Ha ugyanazt a csészét használja, akkor számon tudja tartani, hogy abból hányat ihat a nap folyamán. Azonban győződjön meg arról, hogy tudja, mennyi folyadék fér bele a csészébe.
  • Szomjúság esetén néhányan jégkockákat szopogatnak (de ne feledje, hogy a jégkockák vízmennyiségét figyelembe kell vennie a folyadékmegszorítást illetően), mások főzött édességeket szopogatnak (legyen óvatos, ha ön cukorbeteg).
  • Ügyeljen a nem szembetűnő folyadéktartalmú ételek, mint a sárgadinnye, görögdinnye, levesek, mártások, illetve fagyasztott nassolnivalók, például jégkrém fogyasztására. Ezek mind tartalmaznak folyadékot.
  • A megfőzött édességek szintén csökkenthetik a szomjúságérzetet. Azonban legyen óvatos, ezek cukrot tartalmaznak.