Veseátültetés (vesetranszplantáció) Élet új vesével

Termék gyorskereső

Kategória vagy alkategória mutatása

Vesetranszplantáció

A vesetranszplantáció sok vesebetegségben szenvedő beteg gyakran régóta dédelgetett álma. Számos betegnél ez egy olyan élethez való visszatérést jelenti, ahol a páciens életvezetése már nem függ a dialízisközpontoktól, a szigorú időbeosztástól és a speciális étrendek követésétől, emellett a beteg korlátok nélkül képes dolgozni és könnyebben utazhat. Az átültetés iránti vágy egy megfelelő donor vese megtalálása esetén ölt konkrét formát; ez a folyamat hónapokig vagy akár hosszú évekig tarthat. A hosszú várakozási idővel a betegek némelyike nehezen birkózik meg, a várakozás pedig frusztrációt és stresszt okozhat. Ezek az érzések természetesek, a kezelőorvosa és az ápolószemélyzet pedig segít Önnek megbirkózni az esetleges aggodalmaival. Mindig legyen tudatában annak, hogy a vesetranszplantáció egy másik értékes kezelési lehetőség a hemodialízis és a peritoneális dialízis mellett, és egyik kezelési mód sem zárja ki a másikat. A transzplantáción átesett legtöbb beteg hónapokig vagy akár évekig dialízisben (hemodialízis vagy peritoneális dialízis) részesül. Azt is fontos tudni, hogy a vesetranszplantáció nem gyógyítja meg a vesebetegséget. Annak érdekében, hogy megvédjék a szervezetét a donorvese kilökődésétől, létfontosságú a naponta szedendő gyógyszerek alkalmazása és a kezelőorvosával történő rendszeres megbeszélés. A kezelőorvosa és az ápolószemélyzet a vesebetegsége összes stádiumában és az összes élethelyzetben támogatja majd Önt. Tehát kérdezzen bátran, még akkor is, ha úgy gondolja, hogy a kérdése esetleg nem függ össze közvetlenül a kezelésével.

 

Ha egy beteg veseműködése leáll, akkor három kezelési lehetőség áll rendelkezésre:

  • Hemodialízis
  • Peritoneális dialízis
  • Vesetranszplantáció

Sok beteg érzi úgy, hogy veseátültetést követően az életminősége jobb, mint amilyen a dialízis mellett volt. A transzplantáció nagyobb szabadságot nyújt, mivel már nem kell dialízisre járni és nem kell tényleges diétát követni vagy megszorítani a folyadékfogyasztást.

Ugyanakkor a vesetranszplantáció némi kockázattal jár együtt. Emellett habár a transzplantáció eredménye hosszú évekig tartós lehet, mégis elkövetkezhet még az az idő, amikor a jövőben Ön újra dialízisre szorul.

A vesetranszplantáció egy olyan műtétet takar, amelynek során egy másik személytől származó egészséges vesét ültetnek az Ön testébe. Ez a transzplantált vese végzi el aztán a károsodott veséi által végzendő munkát. A vesét az alhasba ültetik és az Ön egyik verőeréhez és vénájához csatlakoztatják. A vér áthalad a transzplantált vesén és vizeletet kezd termelni. Amennyiben Ön alkalmas az élődonoros vesetranszplantációra, ez esetben a kivizsgáláshoz szükséges számos tesztet kell elvégezni, mielőtt kitűzik a műtét napját. Amennyiben Ön kadaver (agyhalott személytől származó) vesére vár, akkor időbe telhet, mire megfelelő vese válik elérhetővé Önnek. Nehéz megmondani, hogy pontosan mennyit kell várnia a beültetendő vesére. Néhányan szerencsések és rendkívül gyorsan átesnek a transzplantáción; mások hosszabb ideig időznek a várólistán.

Szánjon rá időt és gondolja át, mi történik majd akkor, ha transzplantációra hívják be, majd maradjon felkészült és optimista, ugyanakkor közben folytassa a mindennapi életét.

Kérjük, hogy mindig konzultáljon a nefrológusával. 

Jó tudni

Leírás Dokumentum Link
Veseátültetés Információs anyagok a betegek és hozzátartozók számára
pdf (152.9 KB)