Peritoneális dialízis Dialízis a hasüregben

Termék gyorskereső

Kategória vagy alkategória mutatása

Peritoneális dialízis (PD)

Ezen kezelési forma esetében a vese tisztító funkciójának egy részét vagy egészét a hasüregben levő peritoneum, azaz a hashártya végzi. Egy kisebb műtéti eljárással maradandóan behelyeznek egy puha csövet (katétert) a hasüregbe. A katéteren keresztül egy speciális vizes oldatot vezetnek be a hasüregbe, amely megköti a hashártyán átszűrődő salakanyagokat. A peritoneális dialízishez használt oldat egy steril folyadék, amely főleg glükózból vagy aminosavakból áll, amelyek elősegítik a salakanyagok hashártya általi eltávolítását. Néhány óra elteltével a dializáló folyadék telítődik a vérből származó salakanyagokkal, majd ezt lecsapolják a hasüregből, és friss oldattal pótolják a tisztítás folytatásához. Ezt a ciklust általában négyszer ismétlik meg naponta, de speciális körülmények esetén elég napi egyszer elvégezni. Az eljárást körültekintően kell végezni, hogy elkerülhetők legyenek a kockázatok, mint például a hashártyagyulladás, ami a hashártya megfertőződése miatt alakul ki. Az eljárás könnyen elsajátítható. Ezért ezt a dializáló eljárást a betegek segítség nélkül, kényelmesen, a saját otthonukban is elvégezhetik.

Előnyök

  • A napi rutint kevésbé kell módosítani a hemodialízishez képest, különösen azért, mert nem kell elmenni a dialízisközpontba a kezelésre. Az eljárás könnyebben beépíthető a dolgozók munkarendjébe is.
  • Kevesebb korlátozás vonatkozik az evésre, ivásra. A kezelési központba csak havonta vagy negyedévente kell elmenni ellenőrzésre.

 

Jó tudni

Leírás Dokumentum Link
Peritoneális dialízis Tájékoztató anyagok a betegeknek és hozzátartozóknak
pdf (1.6 MB)