Betegeink válaszolnak

Termék gyorskereső

Kategória vagy alkategória mutatása

Elővigyázatossággal az egészséges vesékért!

Minden év márciusának második csütörtökén, 2024-ben március 14-én kerül megrendezésre a Vese Világnap. A létfontosságú szerveink megóvásának fontosságára fókuszáló esemény idei témája a tudásmegosztás vesebetegség-megelőzésben játszott kiemelt szerepe. Országszerte 18 dialízisközpontot üzemeltető és a hazai vesebetegek jelentős részét ellátó egészségügyi vállalatként minden évben készülünk a Vese Világnapra, amelynek részeként az alábbiakban megosztjuk dialízishálózatunk betegeinek nyilatkozatait, amelyek hasznos információkkal és tanácsokkal segíthetik egészségünk megóvását. 

 

„Tizenhárom éves koromban fedezték fel azt a ritka betegséget, amely nem csak látásvesztéshez, hanem számos egyéb egészségügyi problémához, végül veseleálláshoz vezetett. Habár sokan azt gondolják, hogy dialíziskezelés mellett - főleg, ha ez egyéb egészségügyi problémákkal társul - nagyon nehéz, talán szinte lehetetlen kiegyensúlyozott, boldog, aktív életet élni. Nem értek egyet ezzel az állásponttal. Hitvallásom, hogy a jövőmet nem a múltamból próbálom megalkotni, hanem a jelenemből haladok a jövőm felé, és ennek a gondolkodásnak a jegyében a rendszeres kezelések mellett úgy tudok együtt élni a betegséggel, hogy közben folyamatosan alkotok, dolgozok, sportolok és blogot írok, továbbá barátaim, családtagjaim és az életemben szerepet játszó segítő szándékú emberek - akiket angyalaimnak hívok - is létfontosságú értékeket hoznak mindennapjaimba” – nyilatkozta a közelgő Vese Világnap kapcsán Horváth Nikoletta, szombathelyi állomásunk betege.

„Még a teljesen egészséges, látszólag nem veszélyeztetett emberek, fiatalok számára is azt javaslom, hogy fektessenek nagy hangsúlyt szervezetük óvására, hiszen nem tudhatjuk, mikor leselkedik ránk a baj. Én 13 éves koromban kaptam el azt a vírusos mandulagyulladást, amelynek szövődményeként vesemedence-gyulladás alakult ki nálam. Romló állapotomat fokozott, figyelmesen betartott egészséges életmóddal igyekeztem lassítani, és ez két évtizeden át sikerült is, később pedig a B. Braun veszprémi dialízisközpontjában részesültem a létfontosságú dialíziskezelésben. Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen lehetőségem nyílt arra, hogy új vesét kapjak, majd a sikeres transzplantáció után világversenyeken is el tudtam indulni futó sprintszámokban. Megtisztelő számomra, hogy 2016-ban és 2019-ben is megválasztottak az év magyar férfi parasportolójának, és úgy hiszem, eredményeimben kiemelten fontos szerepet játszik az, hogy vesebetegségem korai szakaszában, a dialíziskezelés mellett, majd a transzplantáció után is folyamatosan, elkötelezetten sportoltam" - mondta el a Vese Világnap kapcsán Gelencsér Róbert kétszeresen az év parasportolója, korábban pedig veszprémi dialízisközpontunk páciense.