A vesékről

Termék gyorskereső

Kategória vagy alkategória mutatása

A mintegy 11 centiméter hosszú, 9 centiméter széles és 4 centiméter vastag, megközelítőleg 120-300 gramm súlyú, barnás-vöröses színű vese alakja leginkább egy babszemre emlékeztet. A két vese a gerincoszlop jobb és bal oldalán, a 12., azaz a legalsó, rövid borda magasságában helyezkedik el. A vesék által kiválasztott vizelet a húgyvezetéken keresztül a kismedence mélyén található húgyhólyagba kerül.

Milyen funkciói vannak a vesének?

  • vizeletet állítanak elő
  • megtisztítják a szervezetet a káros anyagoktól és a felesleges folyadéktól
  • felügyelik a szervezet kémiai egyensúlyát
  • segítenek szabályozni a vérnyomást

Miért fontos a megelőzés?

A veseelégtelenség előfordulása a világ legtöbb országában a lakosság 10 százalékát érinti, akiknek igen nagy hányada egyáltalán nem tud betegségéről. Emiatt évente milliók halnak meg idő előtt, az ezzel összefüggésben kialakuló szív-érrendszeri betegségekben. A kezdődő vesebetegség a rendszeres éves laborvizsgálatok során kiszűrhető, kezelhető.

Mi a vesebetegség, illetve mikor beszélünk krónikus vesebetegségről?

Akkor beszélünk vesebetegségről, ha a veseszövet valamilyen okból (gyulladás, trauma, fertőzés, keringészavar, anyagcserezavar stb.) károsodik. A gyorsan kialakuló akut vesebetegség a beteg tünetei alapján hamar kiderül, s kórházi kezeléssel a veseműködés akár teljesen is helyreállítható. Azonban, ha ez az állapot tartóssá válik, krónikus vesebetegség kialakulásáról beszélünk. Veseelégtelenségnek nevezzük azt az állapotot, amikor a vese eredeti feladatát nem képes kellően ellátni. Ez a funkciócsökkenés különböző mértékű lehet, és nagyon változó ütemben alakulhat ki. Ha a veseműködés romlása nem állítható meg, csak lassítható, akkor krónikus veseelégtelenség áll fenn.

Mik a krónikus vesebetegséget okozó alapbetegségek és mik a tünetei?

A krónikus vesebetegség kialakulásának leggyakoribb oka ma a cukorbetegség és a magas vérnyomás, valamint a kettő együttes megjelenése. Emellett egyre növekszik a gyógyszerek, különösen a fájdalomcsillapítók korlátlan használata okozta vesebetegségek száma is. A vesekárosodás miatt a vizelettel ürített anyagok mennyisége alaposan lecsökken, ezáltal felhalmozódnak a szervezetben. Ezt az állapotot gyakran fáradékonyság, étvágytalanság, sápadtság, émelygés és bőrviszketés tünetei kísérik. A vesebetegség nagyon alattomos és általában csak előrehaladott állapotban okozza a betegnek a fenti panaszokat, amikor már azonnal vesepótló kezelésre van szükség.

Hogyan ismerhető fel a vesebetegség?

A krónikus vesebetegség kezdeti stádiumban gyakran teljesen tünetmentes. A korai felismerés érdekében a vesefunkciók rendszeres szűrése alapvető fontosságú. Ehhez első körben kérjük háziorvosunk segítségét: a vesebetegség megállapításához elegendő lehet egy vérvétel, valamint egy vizeletvizsgálat alapos kiértékelése. A minél pontosabb eredmény érdekében javasolt még egy szakorvos által elvégzett hasi ultrahang is. A szűrővizsgálatokat évente ismételni kell!