Gyöngyösi gyárbővítés 2011-2013

Termék gyorskereső

Kategória vagy alkategória mutatása

Kétszeresére bővül a B. Braun gyöngyösi gyára 

Sikeresen befejeződtek a bővítési munkálatok a B. Braun gyöngyösi gyárában, amely a cégcsoport hazai történetének legnagyobb szabású beruházása volt. A közel négymilliárd forintos bővítésnek köszönhetően a gyár területe és kapacitása megkétszereződött, ami évente mintegy százmillió orvosi eszköz gyártását teszi lehetővé. A beruházás eredményeként több mint 100 új munkahely is létesült, így a térség második legnagyobb munkaadójaként jelenleg 755 dolgozónak biztosít stabil, kiszámítható munkahelyet a vállalat.

Az elmúlt másfél év alatt az 1991-ben alapított gyár eddigi fennállásának legnagyobb fejlesztését hajtották végre, amely során a gyáregység alapterülete és gyártókapacitása duplájára nőtt. Az új üzemelrendezés által megvalósult optimális anyagáramlási és hatékony tárolási rendszer mellett a gyártás új technológiákkal, valamint újabb automata szerelőgépekkel is bővült, amelyek rugalmas termelést és a piaci igényekre történő gyors reakciót biztosítanak. Emellett a bővítés során új közösségi helyiségeket – öltözőket, ebédlőket – is kialakítottak, ezáltal javítva munkavállalók munkakörülményeit. A közel 4 milliárd forintos beruházás megvalósulását az Új Magyarország Fejlesztési Terv – Észak-Magyarországi Operatív Programja 708 millió forinttal támogatta.

Horn Péter, a B. Braun Magyarország vezérigazgatója a cégcsoportot bemutatva elmondta: a B. Braun gyártási tevékenysége mellett orvosiszoftver-fejlesztéssel, értékesítéssel, valamint vesebeteg-ellátással is foglalkozik hazánkban. A vállalatcsoportot a B. Braun Medical Kft. és a B. Braun Avitum Hungary Zrt. képviseli, amely két cég Magyarországon közel 2000 munkatárs számára jelent biztos és kiszámítható munkahelyet. A B. Braun 27 milliárd forintos éves árbevételével a hazai egészségügyi piac egyik legnagyobb szereplője - évente közel 4 milliárd forint adó- és járulékbefizetéssel járul hozzá az ország költségvetéséhez, és az elmúlt 20 évben 60 milliárd forintot meghaladó összeget ruházott be Magyarországon. „A tulajdonosok dolgozóink szaktudásába vetett bizalmát mutatja továbbá az is, hogy az elmúlt évek során számos termék gyártását helyezték Magyarországra, köztük több egyedi megrendelésre készülő speciális orvosi szerelékét, amelyek tekintetében a gyöngyösi gyárat kompetenciaközponttá jelölték ki” – tette hozzá a vezérigazgató.

Balázs József, Gyöngyös és a Mátraalja országgyűlési képviselője kifejtette: „A B. Braun 1991-ben talált otthonra Gyöngyösön. Akkor, amikor az átalakulás miatt az egész közép-európai térség rendkívül képlékeny, bizonytalan hely volt a vállalkozások számára. Köszönet illeti a német befektetőket ezért a megelőlegezett bizalomért, és a legutóbbi évek bizalmáért is, hiszen a B. Braun a gazdasági válság idején kezdett bele a gyár mostani bővítésébe is, akkor, amikor épp a költségek lefaragásáról szólt a világ. Mások leépítettek, de a B. Braun bátran épített, miközben folyamatosan helyt tudott állni a térség egyik legnagyobb munkáltatójaként. A cég társadalmi szerepvállalása is mutatja bizalmukat a térségben, hiszen ők a város kézilabdacsapatának névadó szponzorai is. A mai nap igazi üzenete éppen ezért a cég több mint húszéves töretlen bizalma Gyöngyösben. Ez egy olyan elkötelezettség, amely példát mutat más befektetőknek is.”

Faragó László polgármester elmondta, hogy Gyöngyös örömmel fogadta a B. Braun munkahelyteremtő kezdeményezését. "A gyár bővítése és a száz új munkalehetőség egy újabb mérföldkő nem csak a város, hanem a kistérség gazdasági életében, hiszen a családokon keresztül több száz ember megélhetését biztosítja majd a cég. Bízunk benne, hogy a társaság gyöngyösi gyárában ezzel nem ért véget a fejlesztés" - közölte a polgármester.

 „Gyártási tevékenységünkben bizalommal építünk a hazai beszállítók szakértelmére. Beszállítóink 1/4-ét magyar - köztük számos, a régióban működő - vállalkozás adja, így 755 állandó munkatársunk mellett elmondhatjuk, hogy közvetetten további 1000 munkahely megtartása kötődik tevékenységünkhöz. Az elkövetkező években a magyarországi hozzáadott érték tovább fog emelkedni, mivel a bevezetett új technológiák importot fognak kiváltani” – mondta el Bognár József a B. Braun Medical Kft. termelési divíziójának igazgatója.

Az ünnepélyes szalagátvágást követően a meghívottak és a sajtó munkatársai Bognár József vezetésével betekintést nyertek a gyár működésébe és a megismerhették a Gyöngyösön gyártott termékeket, valamint a gyárban alkalmazott technológiákat.

A beruházás adatai

A projekt neveGyártási kapacitás bővítése a B.Braun Medical Kft. gyöngyösi telephelyén
KedvezményezettB. Braun Medical Magyarország Orvostechnológiai Kft., 1023 Budapest, Felhévízi u. 5.
Közreműködő szervezetNORDA - Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség, 3525 Miskolc, Széchenyi út 107.
A beruházás összértéke ~4 milliárd forint
Európai uniós támogatás
(Új Magyarország Fejlesztési Terv)
708 millió forint
Új munkahelyek száma>100  
A jelenleg és a beruházást követően éves szinten gyártott termékek száma50 millió - 100 millió  
A jelenlegi és a jövőbeli
tisztatér mérete
2400m2 - 5300 m2  
Új technológiák, gyártási módszerek és eszközökFröccsöntés, fröccsfúvás; új, 2200m2-es logisztikai létesítmény; legmodernebb rendszerű automatikus raktározó tornyok; automata rendszerű szűkfolyosós targoncák; új extruder-vízrendszer, kompresszorház, sűrítettlevegő-fővezetékrendszer és a legmodernebb tisztaréri gépészet
Infoblokk2_ERFA
szechenyi_2020_logo_fekvo_color_gradient_CMYK