Egy történet a koronária angioplasztikáról

Termék gyorskereső

Kategória vagy alkategória mutatása

Egy igazi szívügy

Hogyan járulnak hozzá a sztentek és a ballonkatéterek az életminőség javításához?

„Olyan fájdalom, amire nincsen szó” – meséli Günter Preiss, 82 éves berlini férfi, akinek nemcsak az arckifejezése, hanem akaratlanul a szívére tett keze is tükrözi egykori szenvedéseit. Ez az ő személyes „szívügye”, mert ez az a pont a testén, amely közel 30 éve keseríti meg az életét, hiszen Preisst 56 éves korában érte először szívroham..

Günther Preiss
Günther Preiss (82), 30 éve szívbetegségbetegségben szenved

Az övéhez hasonló történetek szemléltetik, milyen hatással van a szívroham a betegek életére. Günter Preiss viszont még mindig él és élvezi az orvosi technika fejlődésének előnyeit. Egyebek között a sztentek és a ballonkatéterek is kevésbé invazív kezelést tesznek lehetővé.

Az angioplasztika fő célja az összeszűkült erek kitágítása a minimálisan invazív kezelést biztosító sztentek és ballonkatéterek segítségével. A sztent azonban önmagában még nem biztosíték arra, hogy az erek átjárhatók maradnak, és a vér szabadon tud áramlani bennük, sőt egyes esetekben resztenózist, azaz az erek összeszűkülését okozhatja. A B. Braun az érszűkület kockázatának csökkentése érdekében a sztenteket gyógyszerbevonattal látja el. A vállalat legújabb terméke ezen a területen a Coroflex® ISAR nevet viselő polimermentes bevonatú gyógyszerkibocsátó sztent, amelyet a B. Braun a müncheni German Heart Center központtal szoros együttműködésben fejlesztett ki.

„Ez a termék a sirolimus szabályozott kibocsátásával akadályozza meg a resztenózist. A bevonat és a gyógyszer három hónapon belül teljesen felszívódik, így jelentősen csökken a későbbi gyulladásos reakciók kockázata” – nyilatkozta dr. Jorge Calisse, a berlini B. Braun Vascular Systems sztenfejlesztésért felelős szakembere. A B. Braun az intervenciós angioplasztikai termékek vezető gyártói közé tartozik Európában. A betegeknek 12 hónapon keresztül olyan gyógyszert kell szedniük, amely gátolja a vérlemezkék összetapadását és ezen keresztül a veszélyes vérrögök kialakulását a sztenten belül. Ennek kontraindikációja esetén az adott betegségtől függően elképzelhető, hogy a sztent alkalmazását el kell vetni.

Ebben az esetben alternatív megoldást jelenthet a B. Braun másik újítása, a gyógyszerrel bevont SeQuent® Please NEO ballonkatéter, amelyet az orvos az elzáródás közelében helyez el és fúj fel. A ballon felülete ezt követően növekedést gátló gyógyszert bocsát ki, amely sztent alkalmazása nélkül biztosít tartós értágítást. A beavatkozást helyi érzéstelenítés mellett végzik, és a betegek néhány órán belül elhagyhatják a kórházat. „Ez egy minimálisan invazív, sebészeti beavatkozást nem igénylő eljárás, amely az összeszűkült vagy elzáródott erek mechanikus tágítását teszi lehetővé” – magyarázta Dr. Fleck.