Infúziós terápia Antiinfektív készítvények

Termék gyorskereső

Kategória vagy alkategória mutatása

Antiinfektív készítményekkel végzett infúziós terápia

A fertőzések többségét a fertőző részecskék okozzák, például baktériumok, vírusok és gombák. A fertőzések kialakulhatnak a levegőn keresztül,  cseppfertőzés formájában - például köhögés közben - vagy nem steril felülettel való érintkezés következtében. Az infúziós terápia során mindig fennáll a fertőző részecskékkel való szennyeződés veszélye. Ennélfogva a higiénikus bánásmód és a megfelelő szabványok betartása nagyon fontos. A kórházi tartózkodás során szerzett fertőzések kezelése speciális figyelmet igényel, mivel lehetséges, hogy a kezelésnek rendkívül ellenálló baktériumok a fertőzés kiváltói. Ezeket a iatrogén fertőzéseket általában nehéz gyógyítani, melyek így a beteg szempontjából komoly kockázatot és hosszas kórházi tartózkodást eredményezhetnek. Nem minden antibiotikum hatásos minden baktérium ellen, ezért antibiotikumok terápiás osztályainak széles köre áll rendelkezésre a különböző baktériumok ellen, amelyek mindegyikét óvatosan kell megválasztani.

 

Előkészítés

A megfelelő antibiotikum kiválasztásánál meg kell határoznunk a valószínűsíthető kórokozót és az ennek megfelelő specifikus készítményt, amit kalkulált antibiotikum kezelésnek nevezünk. Mihelyt a fertőzést kiváltó kórokozó meghatározásra került a laboratóriumban, a szedett gyógyszer megváltoztatása ajánlott lehet.

A készítmény ajánlott beadási helye

A nagy hatékonyságú antibiotikumok csak intravénás készítmény formájában érhetők el, vagy a páciens esetleg túl beteg ahhoz, hogy szájon át szedhető gyógyszert vegyen be.  Sok esetben ezért az antibiotikumokat intravénásan kell beadni, és megfelelő gyógyszerbeviteli utat igényelnek. A legtöbb esetben egy perifériás vénás kanül használata elegendő.

Előkészítés

Ha a kiválasztott fertőzésellenes készítmény "használatra kész" formában férhető hozzá, ez esetben semmilyen további előkészítő lépés nem szükséges. Minden más esetben a fertőzésellenes készítmények jellemzően liofilizátum (fagyasztva szárított készítmény) formájában érhetők el, amelyet újra fel kell oldani injekciós vízben, fiziológiás sóoldatban vagy 5% -os glükózban. Az antiinfektív készítményt nem szabad kiönteni vagy az aeroszolját az egészségügyi dolgozóknak belélegezniük, mert ez nemkívánatos egészségügyi következményekkel járhat.

Alkalmazás

Miután az antiinfektív készítmény megfelelően feloldódott és rendelkezésre áll az infúziós tartályban, az infúziós tartályhoz csatlakoztatni kell  a folyadékkal feltölltött infúziós vezetékeket. A beteg tervezett teljes infúziós kezelésétől függően az infúziós vezetéket közvetlenül össze lehet kötni a beteg vénás kanüljével vagy 3-irányú csaprendszerhez lehet csatlakoztatni.

A kórházból való távozáskor

Ha a beteg kezelése befejeződött a kórházban, lehetséges, hogy továbbra is intravénás gyógyszeres kezelést kell kapnia, pl.  fájdalomcsillapítókat. A kórházból való távozás utáni betegmenedzselés fontos része az optimális folyamatos támogatás és a beteg átadása az ápolási tevékenységet végző szolgáltatók részére.

Kapcsolódó dokumentumok

Leírás Dokumentum Link
Easypump II termékkatalógus
pdf (6.2 MB)
Vasofix termékkatalógus
pdf (602.3 KB)