Fájdalomterápia TIVA

Termék gyorskereső

Kategória vagy alkategória mutatása

Teljes intravénás anesztézia (TIVA)

A teljes intravénás anesztézia (TIVA) egy olyan általános érzéstelenítési technika, amely során az adott hatóanyagok kombinációját kizárólag intravénás úton juttatják be a szervezetbe, inhalációs készítmények használata nélkül (inhalációs anesztézia)1.

Komoly észérvek támasztják alá a TIVA módszer használatának jogosultságát, mégpedig olyan betegeknél, ahol az inhalációs narkotikum bejuttatása lehetetlen vagy hátrányos, illetve olyan klinikai szcenáriók esetén, ahol a hagyományos altatógépek esetleg nem állnak rendelkezésre vagy nem kivitelezhető a használatuk. Más esetekben a TIVA használata hatékonyabbá és előnyösebbé teheti a folyamatot  a beteg számára.

A hagyományos illékony érzéstelenítő technikákkal összehasonlítva a TIVA számos várható előnyt kínál. Ezek közé tartozik a posztoperatív hányinger és hányás csökkent előfordulása, a csökkent légszennyezés, a kiszámíthatóbb és gyorsabb felépülés, a nagyobb hemodinamikai stabilitás, a hipoxiás pulmonális vazokonstrikció megőrzése, az intracerebrális nyomás csökkenése és a szervtoxicitás kisebb kockázata.

Az elmúlt években a TIVA egyre népszerűbbé, alkalmasabbá és elérhetőbbé vált, két fő ok miatt: először is az olyan gyógyszerek  farmakokinetikai és farmakodinámiás tulajdonságai miatt, mint a Propofol és az újabb típusú, rövid hatású opioidok, amelyek alkalmassá teszik ezeket a készítményeket az intravénás használatra. Másodszor pedig a farmakokinetikai modellezésben megjelenő új koncepciók miatt az infúziós pumpák technológiai fejlődésével karöltve, amely lehetővé teszi az olyan algoritmusok használatát, mint például a célkontrollált infúzió (TCI, Target Controlled Infusion)2.

A hagyományos inhalációs anesztéziával összehasonlítva a célkontrollált infúzióval (TCI) alkalmazott  TIVA módszerben rejlő előnyök egyszerűbbé és felhasználóbarátabbá teszik a módszert  a kezelést végzők számára, egyidejűleg gyorsabb és kényelmesebb felépülést kínálva ezzel a betegnek3.

A TIVA tisztán egy érzéstelenítő módszer, ha azokban az esetekben használják, amikor a műtét utáni fájdalom csillapítására van szükség; ilyenkor multimodális fájdalomkezelési stratégiák is alkalmazhatók, például regionális érzéstelenítés kivitelezése a posztoperatív használatra szánt TIVA előtt annak céljából, hogy segítsék a betegek felépülését4.

Rendelvény

A TIVA elvégezhető egyetlen gyógyszer vagy több gyógyszer kombinációjának adásával. A gyógyszer farmakológiai profilja (farmakokinetikája) segít a klinikai alkalmazhatóság tisztázásában, ennélfogva a gyógyszer kiválasztásában is. A leggyakrabban használt gyógyszercsoportok közé az altatók és a rövid hatású opioidok tartoznak.5 A Propofol felfedezése a '70-es években forradalmasította a TIVA alkalmazását. A Propofol jelenleg az egyetlen intravénásan ható hipnotikum, amely alkalmas az anesztézia beindítására és fenntartására. A Propofol-alapú TIVA módszerek számos előnyt kínálnak, beleértve a tudat és a pszichomotoros funkciók gyors helyreállását, a gyorsabb felépülést, a hányáscsillapító hatást és a posztoperatív hányinger és hányás alacsonyabb előfordulását.6 A Propofol kombinálható opioidokkal, izomlazítókkal, nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel, stb. a kóresettől vagy az elvégzendő beavatkozás típusától függően. A TIVA módszer TCI-val történő alkalmazásakor a rövid hatású opioidok, például a Remifentanil használata részesítendő előnyben. Mostanában igazolódott, hogy a  TCI-val adagolt, a Remifentanil és Propofol kombinációját alkalmazó TIVA hatékonyan kontrollálja az intraoperatív reakciókat, miközben lehetővé teszi a gyors ébredést az anesztéziából az elektív fekvőbeteg műtétek során.7 Hasonló eredményeket figyeltek meg a járóbeteg ellátás során végzett műtéteknél is.

A készítmény beadásának helye

Mivel a TIVA-t kizárólag intravénás infúzió formájában juttatják be a szervezetbe, választani kell, hogy perifériás vagy centrális vénás behatolást biztosító eszközzel végzik-e az eljárást. Ezt a választást gyakran a páciens állapota, vagy az infúzióval bejuttatandó készítmények száma és típusa határozza meg. A rövid ideig tartó beavatkozásokhoz, ahol a tartós vénás hozzáférés nem szükséges, egy intravénás katéter használata is elégséges. Azoknál a betegeknél, ahol a beavatkozás után várhatóan infúziók adása szükséges (pl. a kritikus állapotú betegeknél), illetve olyan pácienseknél, akik egymással inkompatibilis gyógyszereket kapnak, egy többlumenű centrális vénás katéter alkalmazása ajánlott. Az újszülött- vagy gyermekgyógyászati ellátásban egy fejbőr alatti vénás szett is használható vénabiztosító eszköként.

 

Előkészítés

A TIVA TCI-val történő végrehajtásának módszertana  nagymértékben függ a terápiás rezsimet alkotó kiválasztott gyógyszerektől, amely következésképpen befolyásolja a gyógyszerkészítmény elkészítésének folyamatát is. A kiválasztott gyógyszerek rendelkezésre állhatnak használatra kész üveg/műanyag ampullákban vagy normál üveg/műanyag ampullákban. A használatra kész gyógyszereket közvetlenül vagy egy szűrőn keresztül fecskendőkbe lehet felszívni. A keverést igénylő gyógyszereknél tű nélküli keverő készülékek és keverő zacskók használata lehetséges. Bizonyos esetekben eljárásspecifikus szettek alkalmazása vált elérhetővé, amelyek tartalmazzák az összes szükséges eszközt, steril kendőket és kötszereket a kiválasztott módszertől vagy gyógyszerkombinációtól függően. Ezek az eljárásspecifikus szettek segíthetnek az egész folyamat biztonságosabb és hatékonyabb kivitelezésében.

Alkalmazás

Ahogyan a gyógyszer elkészítése és beadásának helye is, úgy a gyógyszer alkalmazásának eszköze is a TIVA-hoz kiválasztott módszertől és készítményektől függ. Az indukcióhoz  vagy az anesztézia indukciója előtt adott fájdalomcsillapító injekció beadásához egy fecskendő használható. A TCI algoritmussal végzett érzéstelenítéshez egy intelligens infúziós pumpa alkalmazható.Az infúziós pumpák kifinomultsága gyorsan fejlődött az elmúlt időszakban. A jelenlegi infúziós pumpák egy beépített TCI algoritmussal rendelkeznek, közös algoritmusokkal a legszélesebb körben használt TIVA gyógyszerekhez. A pumpák emellett saját  fecskendőkkel és infúziós vezetékekkel rendelkeznek, egyidejűleg több gyógyszer infúzióját is lehetővé téve . 3-utas elzárócsap is használható az egyszerre vagy egymástól külön történő alkalmazás érdekében.

Kórházból való távozás menedzselése

A TIVA önmagában nem segíti a posztoperatív fájdalomcsillapítást, de ha multimodális fájdalomkezelési  stratégia részeként használják, például regionális érzéstelenítéssel kombinálva, ilyen esetben tartós fájdalomcsillapítás biztosítható. Ha nem végeznek regionális érzéstelenítést, vagy ha a műtét utáni fájdalom  intravénás fájdalomcsillapítók infúziójával is menedzselhető, ez esetben ugyanaz az intelligens pumpa azonnal átkapcsolható erre a terápiára, ezáltal növelve a betegek elégedettségét.  

Referenciák

  1. ‘Total Intravenous Anesthesia using a target controlled infusion – A pocket reference’, College of Anesthesiologists, Academy of Medicine Malaysia (retrieved 07.10.15).
  2. Campbell, L., Engbers, F. H., & Kenny, G. N. (2001). Total intravenous anaesthesia. CPD ANAESTHESIA, 3(3), 109-119.
  3. Ozkose, Z., Ercan, B., Ünal, Y., Yardim, S., Kaymaz, M., Dogulu, F., & Pasaoglu, A. (2001). Inhalation versus total intravenous anesthesia for lumbar disc herniation: comparison of hemodynamic effects, recovery characteristics, and cost. Journal of neurosurgical anesthesiology, 13(4), 296-302.
  4. Aunac, S., Carlier, M., Singelyn, F., & De Kock, M. (2002). The analgesic efficacy of bilateral combined superficial and deep cervical plexus block administered before thyroid surgery under general anesthesia. Anesthesia & Analgesia, 95(3), 746-750.
  5. Nora, Fernando Squeff. (2008). Total intravenous anesthesia as a target-controlled infusion: an evolutive analysis. Revista Brasileira de Anestesiologia, 58(2), 179-192. Retrieved October 07, 2015, from http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-70942008000200011&lng=en&tlng=en. 10.1590/S0034-70942008000200011.
  6. Absalom A & Struys M. An Overview of TCI & TIVA. Second Edition., 2011; Gent: Academia Press
  7. Hogue, C. W., Bowdle, T. A., O'Leary, C., Duncalf, D., Miguel, R., Pitts, M., ... & Batenhorst, R. (1996). A multicenter evaluation of total intravenous anesthesia with remifentanil and propofol for elective inpatient surgery. Anesthesia & Analgesia, 83(2), 279-285.