Fájdalomterápia Szülészet

Termék gyorskereső

Kategória vagy alkategória mutatása

Fájdalomterápai a szülészetben

“A szülészeti anesztézia és analgézia az egyetlen terület az aneszteziológiai gyakorlatban, ahol két páciensről kell egyidőben gondoskodni.”

Amikor egy várandós anya fájdalomcsillapító kezelést kap, egy orvosokból, ápolókból és szülésznőkből álló interdiszciplináris csapat gondoskodik a két páciens  - az anya és a születendő gyermek - egészségéről. A fájdalom megfelelő kezelése a szülészetben alapvető változáson ment át nemcsak az alkalmazott módszereket tekintve, hanem az orvosi kimenetel, a kapcsolódó kockázatok és a fájdalomérzet megértése vonatkozásában is.

Egy tökéletes világban a természetes és az elektív szülés közötti különbségtétel elegendő lenne, eközben a valóságban előre nem látható események növelhetik a kockázatot az anya és a születendő gyermeke számára is, potenciális orvosi vészhelyzetet eredményezve. Elsősorban az egészségi állapot határozza meg a megfelelő fájdalomcsillapítási  módszert és a "hüvelyi szülés vagy császármetszés" dilemmájának eldöntését. Emellett olyan tényezők, mint a kulturális háttér, szakértői tanácsok és a páciens saját elvárásai, szintén fontos szerepet játszanak.

A modern fájdalomkezelés holisztikus megközelítést biztosít a szülés kezdetétől a tágulási és kitolási szakon át egészen a császármetszés sebének kezeléséig. A mai ötletes termékmegoldások lehetővé teszik a terhes nő számára a lehető legnyugalmasabb légkörben való szülést, mindezt csökkent fájdalomszint mellett.

 

Rendelvény

Az érzéstelenítés és a fájdalomcsillapítás megfelelő módszerének kiválasztásához a klinikai szituációt és a tervezett beavatkozást kell mérlegelni a beteg betegségeivel és preferenciáival együtt.

A készítmény beadásának helye

A készítmény beadásának helye a szülészeti érzéstelenítő és fájdalomcsillapító terápiák esetében a kiválasztott módszertől függ: a neuraxiális (gerincközeli) megközelítés a gerinccsatorna megfelelő rétegéhez történő hozzáférést igényli  (epidurális vagy szubarachnoidális tér), míg a TIVA (teljes intravénás anesztézia) módszerrel végzett általános érzéstelenítéshez  egy véna biztosítása kötelező.

Ezen behatolási útvonalak mellett egy perifériás véna biztosítása is javallt a kiegészítő infúziós terápia elvégzéséhez és a potenciálisan előforduló vészhelyzetek menedzseléséhez.

Előkészítés

Az eljárás előkészítésénél a beteg helyes elhelyezése előfeltétele a  neuraxiális tűk és katéterek sikeres behelyezésének. Az eljárásspecifikus szettek -  amelyek tartalmaznak minden szükséges terméket az adott érzéstelenítés elvégzéséhez, a steril kendőktől a fertőtlenítőszereken keresztül a tűkig, katéterekig, csatlakozókig és kötszerekig - lehetővé teszik a biztonságosabb és hatékonyabb bekészítést.
A folyamatos infúzió - amit rendszerint a kórházi gyógyszertár biztosít vagy az osztályon készül, például egy előre feltöltött elasztomer pumpa formájában - alkalmazható megfelelő fájdalomcsillapításra a szülés kezdetétől egészen a kórházból való távozásig.

Alkalmazás

Az érzéstelenítés és fájdalomcsillapítás alkalmazása nagy mértékben függ a kiválasztott módszertől: a neuraxiális módszerek a helyi érzéstelenítő injekció megfelelően pozícionált tűbe vagy katéterbe történő beadását igénylik, akár egyszeri, intermittáló bólus injekció formájában vagy folyamatos infúzióban. A TIVA módszer - mint érzéstelenítési technika -  vészhelyzetekben történő alkalmazása intelligens pumpák és TCI algoritmusok használatával biztonságosabbá és egyszerűvé teszi az alkalmazást.

A kórházból való távozás menedzselése

A szülést követően a nők szeretnének az újszülöttjükről gondoskodni. Ezt nem akadályozhatja meg a posztoperatív fájdalom nem megfelelő kezelése, különösen a császármetszés után. A multimodális fájdalomkezelés az új technikákkal - például a folyamatos sebinfúzióval és a perifériás idegblokáddal (TAP blokk) - kombinálva emeli a komfortszintet a felépülés során.