Fájdalomterápia Ortopédiai és baleseti sebészet

Termék gyorskereső

Kategória vagy alkategória mutatása

Fájdalomterápia az ortopédiai és baleseti sebészetben

Az ortopédia és a traumatológia terápiás területe az esetek teljes spektrumáról gondoskodik, az egyszerű csonttörést elszenvedett betegektől kezdve egészen a többszörös és  életveszélyes mozgásszervi sérüléseket elszenvedő betegekig. A kezelések tárháza nagy, beleértve például a csípő- és a térdprotézis beültetéseket mind traumás sérülések, mind  degeneratív arthrosis miatt, emellett a porckorongsérv, a gerincferdülés és mindenféle egyéb csonttörés sebészeti kezelését.

Rendelvény

A fájdalom hatékony kezelése érdekében - miközben csökkentjük az opioid felhasználást, az azokhoz kapcsolódó mellékhatásokat is beleértve  - a multimodális fájdalomkezelési stratégiák a perioperatív ellátás fontos részévé váltak az ortopédiai és baleseti sebészeti beavatkozáson átesett betegek számára.
A beteg számára legalkalmasabb érzéstelenítési és/vagy fájdalomcsillapítási módszer kiválasztása függ a betegnél megállapított konkrét diagnózistól, a beteg állapotától, preferenciájától és a választott terápiás megközelítéstől. Trauma esetén az általános érzéstelenítési módszerek kombinációja - mely a műtétet végző orvosok számára lehetővé teszi az azonnali reagálást a váratlan helyzetekre és a további felmerülő komplikációkra - válhat szükségessé a (folyamatos) műtét utáni fájdalomkezelési módszerek alkalmazásával együtt.  Az elektív műtéteknél - különösen a felső és alsó végtagok műtéteinél - nagy valószínűséggel a regionális érzéstelenítési módszerek alkalmazhatók, például a neuraxiális módszerek és/vagy perifériás idegblokád használata a térdprotézis beültetésnél.

A készítmény beadásának helye

A választott érzéstelenítő módszer egyúttal eldönti a készítmény beadásakor alkalmazható lehetőségeket is: például perifériás vénás kanülök az általános érzéstelenítéshez, neuraxiális behatoláshoz szükséges eszközök a spinális és az epidurális érzéstelenítéshez, vagy a perifériás idegblokádhoz használatos eszközök a plexus anesztéziához. A perifériás idegekhez történő hozzáférés lehetséges egylövetű ('single-shot') tűk vagy katéter rendszerek segítségével, több napon keresztüli folyamatos posztoperatív fájdalomcsillapítást biztosítva.
A fent említett behatolási útvonalak mellett egy perifériás véna biztosítása javallt a kiegészítő infúziós terápia lebonyolításához, valamint, hogy álljon rendelkezésre egy másik behatolási lehetőség az előre nem látható vészhelyzetek előfordulása esetén.

Előkészítés

Az előkészítés a választott  érzéstelenítési és/vagy fájdalomcsillapítási módszertől függ. Általában ki kell választani az eljáráshoz szükséges készítményt, a megfelelő orvosi eszközöket és berendezéseket (például ultrahang készüléket és idegstimulátort). Az eljárásspecifikus szettek - amelyek tartalmaznak minden szükséges terméket az adott érzéstelenítés elvégzéséhez - rendelkezésre állnak lehetőségként az eljárás biztonságosabb és hatékonyabb kivitelezése érdekében.
Abban az esetben, ha nem áll rendelkezésre "használatra kész gyógyszertároló ",  a készítmények megfelelő tárolókba  - pl. fecskendőkbe és elasztomer pumpákba -  történő egyenkénti felszívása követi az ismertetett előkészületi lépéseket.
A beteg megfelelő testhelyzetbe történő helyezése - amely előfeltétele a tű- és a katéter sikeres behelyezésének a neuraxiális (gerincközeli) és a perifériás idegblokád kivitelezésénél - teszi teljessé az eljárás előkészítését.

Alkalmazás

Az érzéstelenítő és fájdalomcsillapító gyógyszerek leghatékonyabb alkalmazásához alapvetően fontos  a megfelelő behatolási pont és útvonal megtalálása a készítmény szervezetbe történő bejuttatásához.
• Flashback-technológiák a perifériás vénás katéterekhez és spinális tűkhöz
• Centrális vénás katéterek ultrahang-vezérelt és EKG-kontrollált behelyezése
• Az ellenállás elvesztésén alapuló módszer az epidurális érzéstelenítésnél
• Háromszoros monitorozás ultrahang, idegstimuláció és a befecskendezési nyomás ellenőrzése segítségével a perifériás idegblokád alkalmazásánál
• Az intelligens infúziós pumpákban található TIVA és TCI algoritmusok alkalmazása hatékony megoldásokat kínál, melyek segítenek a hibák megelőzésében a különböző fájdalomcsillapító és érzéstelenítő módszerek kivitelezése során. 

Kórházból való távozás menedzselése

A korai posztoperatív mobilizációhoz - amely döntő hatással bír a betegség kimenetelére és a kórházból való távozásra - hatékony módszerek állnak rendelkezésre a műtét utáni fájdalomcsillapítás folytatására. A folyamatos perifériás idegblokád kivitelezésekor, valamint a sebinfúziós katéter  és a hordozható, egyszer használatos elasztomer pumpák alkalmazása során a szükséges mennyiségű érzéstelenítőt kell adagolni a betegnek, akár a beteg otthoni ápolása alatt is.