Fájdalomterápia A durazsák punkcióját követő fejfájás

Termék gyorskereső

Kategória vagy alkategória mutatása

A durazsák punkcióját követő fejfájárs (PDPH)

A PDPH a keményagyhártya (dura mater) megszúrásának - melyet diagnosztikus vagy terápiás célból végeznek, de előfordulhat, hogy véletlenül történik meg az epidurális érzéstelenítés során - eredményeként kialakuló szövődmény. Úgy gondolják, hogy a tünetegyüttes a cerebrospinális folyadéknak a dura mater szúrt nyílásán keresztül történő szivárgásából kifolyólag keletkezik, majd lecsökkent folyadékszintet eredményez az agyban és a gerincvelőben. A tünetek többnyire a szúrást követő két napon belül kezdődnek súlyos és bénító fejfájás képében, ami általában a mozgással, üléssel vagy állással súlyosbodik, és bizonyos mértékben enyhül fekvő helyzetben.

Differenciáldiagnózis

Az agyhártyagyulladás, agyi vénás szinusztrombózis (CVST), spinális hematóma vagy -tályog, agykérgi/agyi vénás trombózis, koponyaűri szubdurális hematóma, jóindulatú koponyaűri nyomásfokozódás, migrén és a koffeinmegvonást követő fejfájás közül mindet figyelembe kell venni és ezen betegségeket ki kell zárni.

Előfordulási gyakoriság

A tünetegyüttes eddig jelentett incidenciája  5-30% közötti. Úgy tűnik, hogy néhány tényező emeli a páciens kockázatát a durazsák punkcióját követő fejfájás kialakulását illetően. A női nem, a terhesség, a fiatalabb életkor (20-40 év) és a lumbálpunkció előtti fejfájás az anamnézisben növeli a PDHD kialakulásának valószínűségét.

Kezelés

A szájon keresztül történő folyadékpótlás (orális hidrálás) továbbra is népszerű terápia a PDPH kezelésében, emellett további anyagokkal végeztek vizsgálatokat, pl. koffein,  koszintropin és szumatriptán. A konzervatív kezelés azonban viszonylag hatástalan. Így a tartós és súlyos PDPH esetén szükség lehet az epidurális foltképzésre véralvadékkal. Ilyenkor a beteg kis mennyiségű saját vérét fecskendezik az epidurális térbe, az eredeti szúrás helyének közelébe, a keletkező vérrög pedig "befoltozza" az agyhártyán keresztüli szivárgás helyét. Az eljárás az epidurális punkció jellemző kockázatait hordozza magában, ugyanakkor hatásos és további beavatkozás ritkán szükséges.

Megelőzés

A PDPH incidenciája közvetlenül összefügg a dura matert átszúró tű átmérőjével és a tű hegyének geometriájával. Az atraumatikus,  "ceruzahegy geometriájú" heggyel rendelkező tűkről bebizonyosodott, hogy jobbak a vágóélű tűknél (Quincke típusú tűhegy geometria").

Gazdasági hatás

A PDPH a kórházi tartózkodás hosszának és a betegellátással kapcsolatos teendőknek a jelentős megnövekedéséhez vezet, ami további munkaterhet és túlköltekezést jelent a kórháznak. A beteg komfortérzetére gyakorolt kedvezőtlen hatás mellett a pszichoszociális szempontok is jelentősek (például a gyermekágyas kismamák szeretnének az újszülöttjeikről gondoskodni, nem pedig PDPH-ban szenvedni).

Referenciák

  1. Ahmed Ghaleb, Arjang Khorasani, and Devanand Mangar. Post-dural puncture headache. Int J Gen Med. 2012; 5: 45–51.
  2. D. K. Turnbull and D. B. Shepherd. Post-dural puncture headache: pathogenesis, prevention and treatment. British Journal of Anaesthesia 91 (5): 718-729 (2003)
  3. Safa-Tisseront V, Thormann F, Malassiné P et al. (August 2001). "Effectiveness of epidural blood patch in the management of post-dural puncture headache". Anesthesiology 95 (2): 334–9
  4. Lambert DH, Hurley RJ, Hertwig L, Datta S. Role of needle gauge and tip configuration in the production of lumbar puncture headache. Reg Anesth. 1997;22(1):66–72.
  5. Horlocker TT. Complications of spinal and epidural anesthesia. Anesthesiol Clin North America, 2000;18(2):461–485.
  6. Vandam LD, Dripps RD. Long-term follow-up of patients who received 10,098 spinal anesthetics; syndrome of decreased intracranial pressure (headache and ocular and auditory difficulties). J Am Med Assoc. 1956;161(7):586–591.
  7. Sharma SK, Gambling DR, Joshi GP, Sidawi JE, Herrera ER. Comparison of 26-gauge Atraucan and 25-gauge Whitacre needles: insertion characteristics and complications. Can J Anaesth 1995; 42: 706±10
  8. Angle P, Tang SL, Thompson D, Szalai JP. Expectant management of postdural puncture headache increases hospital length of stay and emergency room visits. Can J Anaesth. 2005 Apr;52(4):397-402.