Nem csak a veséink hálálják meg az odafigyelést

Termék gyorskereső

Kategória vagy alkategória mutatása

2023. március 9-e a Vese Világnapja

Minden év márciusának második csütörtökén rendezik meg világszerte a Vese Világnapját: a rendezvény kapcsán a szakemberek a vesebetegség megelőzésére, valamint a már veseelégtelenségben szenvedő betegek szakszerű ellátásának fontosságára hívják fel a figyelmet. A felmérések alapján hazánkban is minden 10. embert érint valamilyen szintű vesebetegség, akik közül több mint 6500 ember krónikus veseelégtelenségben szenved.  Őket a kétnaponta elvégzett dialíziskezelés tartja életben.

Akkor jelentkezik, amikor már késő

A vesebetegségre a szakemberek gyakran „csendes gyilkosként” hivatkoznak, hiszen a legtöbb esetben sokáig nem okoz panaszt, de mire a beteg orvoshoz kerül, sajnos már visszafordíthatatlan károsodás megy végbe a vesékben. A páros szerv ekkor már nem képes megfelelően ellátni kiválasztó, tisztító és hormontermelő funkcióját, így sok vesebeteg – anélkül, hogy tudott volna állapotáról – egyből dialíziskezelésre szorul. „A betegek jelentős része már későn jelentkezik vesegondozásra, így esetükben azonnal el kell indítani a dialíziskezelést, amelyre hetente 3 alkalommal kerül sor. A koronavírussal terhelt elmúlt évek sajnos megnehezítették azt, hogy minden esetben időben megkezdhessük a páciensek vesegondozását, hiszen a járványhelyzet alatt a betegek kevesebbet tudtak orvosi kivizsgálásra járni, így sokan elestek az előzetes gondozás lehetőségétől, és már krónikus állapotban kerültek szakemberhez. Ezt az arányt az elmúlt időszakban sikerült visszafordítani, hiszen a járványhelyzet enyhülésével a vesegondozás ismét megkezdődhetett már a betegség korábbi stádiumaiban” – mondta Dr. Amma Zoltán, az országszerte 18 dialízisközpontot működtető B. Braun Avitum szekszárdi állomásának orvos igazgatója. A nefrológus kiemelte: a korai felismerés és időben megkezdett gondozás azért is fontos, mert sok esetben a vesefunkciók romlása a rizikótényezők kezelésével és csökkentésével még visszafordítható vagy lassítható, így a betegnek nem feltétlenül kell dialízissel együtt élnie.

Kockázatok és megelőzési módok

A krónikus vesebetegség kialakulásának hátterében leggyakrabban olyan népbetegségek állnak, mint a cukorbetegség és a magas vérnyomás. Hazai felmérések szerint előbbiben több mint egymillióan, utóbbiban pedig mintegy 3 és fél millióan érintettek. A kór kialakulásának kockázatát tovább növelheti a túlsúly, a dohányzás, a nem megfelelő folyadékbevitel, a mozgásszegény életmód és a vénynélküli gyógyszerkészítmények rendszeres használata.

„Az a legfontosabb, hogy figyelmet fordítsunk egészségünk megőrzésére. Az odafigyelés nincs korhoz kötve, már fiatal felnőttként sem spórolhatjuk meg a saját egészségünkért való felelősségvállalást, ugyanis ezáltal jó eséllyel megelőzhetjük a legtöbb krónikus megbetegedést. Tudatossággal a veseelégtelenség esélyét is csökkenthetjük, például ideális testsúllyal számos rizikótényezőt jelentő betegséget elkerülhetünk, amelyek később vesebetegséghez is vezethetnek" – mondta a szakértő, hozzátéve, hogy ő maga is heti többszöri futással tartja fitten magát.

Élen a túlsúlyban

Magyarország az Európai Unión belül sajnos elöl helyezkedik el a túlsúlyosak és elhízottak arányát számba vevő rangsorban: a hazai felnőtt lakosság 60 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Az elhízás gyakran vonja mag után a vesebetegség kockázati tényezőit, mint a cukorbetegség, magas vérnyomás vagy a szív- és érrendszeri betegség. Egészséges étrenddel, rendszeres fizikai aktivitással, ezáltal egy egészséges testsúly fenntartásával gyakorlatilag az összes krónikus megbetegedés kockázatát csökkenthetjük.

Mikor érdemes vesefunkciót (GFR) szűrni?

Bár az érintettek száma jelentős, egy egészséges, krónikus betegségektől mentes embernek nem indokolt azonnal vesefunkció-vizsgálatra mennie. „Ha azonban egy vagy több kockázati tényező, pl. cukorbetegség, magasvérnyomás vagy túlsúly áll fenn valakinél, vagy a családjában volt vesebeteg, elengedhetetlen a vesefunkció (GFR) rendszeres ellenőrzése is, hiszen a vesebetegség kialakulásának esélye ezekben az esetekben fokozottan jelen van” – emelte ki Dr. Amma Zoltán. A szűrővizsgálatban háziorvosunk egy vér- és vizeletvizsgálatot magában foglaló laborvizsgálat alapján is segítséget tud nyújtani.

Élet a vesebetegséggel

Ma már a krónikus vesebetegséggel is hosszú távon teljes életet lehet élni, a megfelelő odafigyeléssel, az orvosi előírások betartásával a beteg sportolhat, utazhat, dolgozhat és társadalmi életet is élhet. Az életben tartó dialíziskezelés minden érintett beteg számára elérhető. Vesepótló kezelésre akkor van szükség, ha a vese kiválasztó funkciója 10-15% alá csökken, mert ilyenkor a vérben felhalmozódott méreganyagok életveszélyes állapotot idézhetnek elő. A B. Braun Avitum országos dialízishálózatában a magyar vesebetegek 40 százalékénak nyújt minőségi művesekezelést, amely a beteg életminőségének megtartása mellett jó alapja lehet egy egészséges donorvese sikeres beültetésének is.