Orvos igazgatóink válaszolnak

Termék gyorskereső

Kategória vagy alkategória mutatása

A 2021-es Vese Világnap alkalmából nem csak dialízishálózatunk betegeit, hanem a B. Braun kaposvári és szombathelyi orvos igazgatóját is kérdeztük.

A 2021. március 11-én esedékes Vese Világnapra készülve az egészséges életmód és a veseegészség kapcsán Dr. Szelestei Tamás diabetológust, nefrológus szakorvost, a B. Braun kaposvári dialízisközpontjának orvos igazgatóját is megkérdeztük.

„A krónikus vesebetegségekre jellemző, hogy lassan, szinte észrevétlenül alakulnak ki, és akár évtizedek is eltelnek, amire a vesefunkció (GFR) jelentősen lecsökken. Amikor kiderül, hogy a vesék veszélyben vannak, a legfontosabb lépés, hogy a még meglevő vesefunkciót minél tovább tudjuk óvni. Ehhez én az orvos édesapám örökérvényű jótanácsait tudom megismételni: 1. normális testsúly 2. alacsony vérnyomás, 3. tiszta lelkiismeret. Lehet sok mindennel próbálkozni, de a legjobb recept továbbra is az egészséges táplálkozás és a mozgás. Jómagam is követem ezeket az elveket, különösen fontos tevékenység az életemben a sport, ugyanis nagyon szeretek futni, versenyeken is el szoktam indulni. Természetesen nem mindegy, hogy milyen étrendet, mozgásformát választunk a betegség különböző szakaszaiban. A dialízis előtt álló betegeknek például azt javasoljuk, hogy ne fogyjanak, mert a kezeléshez sok energia szükséges, és erre fel kell készíteni a szervezetet.”

A helyes életmód és az egészségmegőrzés kapcsán Dr. Kovács László, szombathelyi dialízisállomásunk orvos igazgatója is kihangsúlyozta a testmozgás fontosságát.

„Magyarországon a modern kezeléseknek köszönhetően minden veseelégtelen beteg kezeléshez jut, így ma már nem a vesebetegségük, hanem a szívérrendszeri betegségük jelenti a legfőbb problémát. Jó hír azonban, hogy egyre több adat áll rendelkezésünkre, amelyek azt igazolják, hogy életmód-változtatással – akárcsak az egészséges embereknél - a dializált betegeknél is megelőzhetőek a szívérrendszeri problémák. A dialíziskezelések mellett végzett edzések javították a betegek fizikai-, szívérrendszeri állapotát, egészségérzetüket, életminőségüket. Saját magánéletemben is alá tudom támasztani a rendszeres mozgás fontosságát, hiszen mindennapjaimban munkám és egyéb tevékenységeim mellett igyekszem sok időt fordítani a futásra. A mozgás segít a vérnyomás beállításában, a vércukor és koleszterin rendezésében, és ezeken keresztül a szívinfarktus, stroke, érszűkület, szívérrendszeri halálozás megelőzésében. Emellett a rendszeres fizikai aktivitás lelki jólétünket is szolgálja, hiszen antidepresszáns, feszültségoldó, jó alvást biztosító hatása is ismert, és a demencia ellen is véd."