Sportoljunk!

Termék gyorskereső

Kategória vagy alkategória mutatása

Vesebetegek kerékpárral a Balaton körül

A RenBikeTour szervezésében idén ötödik alkalommal kerülték meg biciklivel a Balatont a dializált és transzplantált betegek, valamint az őket kísérő családtagok, szimpatizánsok és egészségügyi szakemberek. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a vesebetegség, a veseelégtelenség sokakat fenyegető veszélyére, a szűrés és az aktív megelőzés fontosságára. Nem utolsósorban a betegek példát mutatnak betegtársaiknak, hogy a betegséggel is lehet sportolni valamint teljes életet élni. A szervezők és a kísérők között munkatársaink is ott voltak.

A közel 100 fős csapat június 30-án indult Balatonfüredről a négynapos kerékpártúrára. A 210 km-es táv egészséges emberek számára is megterhelő túra, főleg a nyári melegben, mégis csak kis számban fordul elő, hogy az indulók közül valakinek négy keréken, autóban ülve kelljen befejezni a távot.

A résztvevők naponta 40-60 kilométert tesznek meg. A vesebetegekkel együtt egészségügyi dolgozók is tekernek, így biztosított a folyamatos kontroll. A vesebetegek kezelését előre egyeztették a siófoki és a keszthelyi dialízisközpontokban. Siófokon a B. Braun Avitum dialízisközpont orvos igazgatója, Dr. Kazup Szilvia fogadta és üdvözölte régi ismerősként a kerékpáros csapatot. „A nem mindennapi teljesítmény azt bizonyítja, hogy súlyosnak tartott vesebetegséggel, sőt vesepótló kezeléssel együtt is lehet teljes, aktív életet élni. Az évi két közös alkalom (Velencei-tó és Balaton kerülése) orvos, beteg és kísérő  számára is olyan lelki feltöltődést jelent, ami kitart egy évre, a következő biciklitúráig” – mondta a RenBikeTour kezdeményezésről a főorvosnő.

 

A kerékpárkonvojt most is, mint minden évben a túra főszervezője, korábban a győri dialízisközpontunkban dolgozó, jelenleg az MH-EK Honvédkórház III. Belgyógyászat-nephrologia Osztály és dialízisállomás osztályvezető főorvosa, Dr. Schneider Károly nefrológus kísérte. „A transzplantált betegek zöme korábban dializáltként vett részt ezen a túrán, ezért úgy híresült el a rendezvény a betegek közt, hogy a távot teljesítő indulók hamarosan új szervet kapnak”- mesélte mosolyogva a főorvos. „A vesebetegség és a közös túra sok olyan embert is összehoz, akik a civil életben nem találkoztak volna. A sporttal töltött idő a betegeknek erőt és kitartást nyújt, olyan baráti közeg veszi körül őket, ahol egyenértékűként sportolhatnak - ez pedig hatalmas lelki erőtöbbletet ad. Sok betegnek megváltozott az életfelfogása, a betegséghez, a dialízis kezeléshez és az élethez való hozzáállása. Továbbá a gyógyítók is profitálnak a túrákból, mivel  közelebb kerül egymáshoz orvos és beteg, a hétköznapokban viselt irányító szerep kiegészül egy elfogadó szereppel. Míg egymás mellett tekernek, nemcsak egymás életét, problémáit és mindennapjaikat ismerik meg, hanem a gyámolításra szoruló látja, hogy a kilométerek legyőzése az egészségeseknek is megerőltető. Ez egy rendkívül pozitív oda-visszakapcsolás – kölcsönösen tanul egymástól egészséges és beteg” – sorolta a túra előnyeit Schneider doktor.

Ezúton is gratulálunk minden résztvevőnek a táv teljesítéséhez, és köszönjük a betegeket kísérő és a túrát szervező munkatársainknak gondos munkájukat!