Sikeres üzleti évet zárt a B. Braun

Termék gyorskereső

Kategória vagy alkategória mutatása

Sikeres üzleti évet zárt a B. Braun

Növekvő árbevétel, jelentős mértékű beruházás és számos új munkatárssal bővülő nemzetközi csapat - 2019 számokban.

2020. március 25-én rendhagyó módon zajlott a B. Braun 2019-es üzleti évét értékelő tájékoztatója, ugyanis a multinacionális cégcsoport igazgatótanácsának elnöke, Anna Maria Braun és vezető munkatársai nem jelenlévő, meghívott vendégek és ujságírók számára, hanem kamerák előtt ülve, élő online adásban prezentálták a 2019-es eredményeket. 

A koronavírus-járvány terjedésére való tekintettel és a fertőzésmegelőzés érdekében zárt kapuk mögött tartott prezentáción személyesen vett részt Anna Maria Braun, Dr. Annette Beller, a B. Braun pénzügyekért felelős igazgatósági tagja, valamint Dr. Meinrad Lugan, az OPM/Hospital Care divízióért felelős igazgatósági tagja, miközben Markus Strotmann (Avitum-divízió), Dr. Joachim Schulz (Aesculap-divízió) és Caroll H. Neubauer (Egyesült Államok) távolról, online csatlakozott az előadáshoz. „Sikeres, de kihívásokat tartalmazó év áll mögöttünk” – kezdte Anna Maria Braun. „Az értékesítési tevékenységünkből származó, közel 7,5 milliárd eurós bevétel 8,2%-os növekedést jelent az előző évhez képest, ami azt jelenti, hogy az értékesítésből származó bevételi céljainknak megfelelve, jól teljesítettünk. Erre az eredményre mind nagyon büszkék lehetünk, hiszen minden régió és üzleti terület hozzájárult ehhez” - emelte ki az igazgatótanács elnöke, aki a cégcsoport kutatás-fejlesztési és beruházási tevékenységét is méltatta. „A kutatásra, fejlesztésre és beruházásokra fordított költségvetés 2019-ben elérte az 1,259 milliárd eurót” – mondta Braun Elnök Asszony, aki a tavalyi év befektetései közül kiemelte az Argentínában létesített új gyártóüzemet, az USA-ban infúziós oldatok gyártására fordított befektetést, valamint a németországi dializátorgyár további fejlesztéseit.

A 2019-es üzleti év kiemelkedő eredményei mellett az igazgatótanács tagjai olyan területekről is részletesen beszéltek, amelyek kihívások elé állították a cégcsoportot. A B. Braun 2019-es EBITDA (adózás, kamatok, értékcsökkenés és amortizáció nélküli) eredménye 1,08 milliárd eurós értékkel először haladta meg az egymilliárd eurós határt, ugyanakkor ez 14,4%-os EBITDA szintnek felel meg, amely alulmúlta a célként kitűzött 16-18%-os intervallumot, amely kicsivel alulmúlta a célként kitűzött 16-18%-os intervallumot. Az adók levonása előtti profit összege 450 millió euró volt 2019-ben (az előző év 452 millió eurós eredményét követően). „A 2019-es eredményeink összességében megfeleltek az elvárásainknak, de az idei évre kitűzött egyik legfontosabb célunk, hogy eredményünket tovább javítsuk, és elmondhatom, hogy erőforrásaink körültekintő kezelése máris kedvezőleg hatott 2020 első negyedévére. Mindeközben a digitális technológia lehetőségeit termékeink és terápiáink biztonságosabbá tétele érdekében és belső folyamataink fejlesztésére egyaránt fel szeretnénk használni” – foglalta össze Anna Maria Braun az üzleti eredményeket és a további terveket.

A B. Braun egyes divíziói is növekvő értékesítési eredményekkel zárták az évet. A Hospital Care divízió 6,8%-os emelkedéssel 3,34 milliárd eurós bevételt ért el elsősorban az automata infúziós rendszereknek és a speciális infúziós oldatok növekvő eladásainak köszönhetően, míg az Aesculap 7,9%-kal, 1,97 milliárd euróra emelte bevételeit a terület minden szegmensének egységesen pozitív teljesítményének köszönhetően. Az alapellátási, higiéniai, urológiai és sebkezelési ágazatok együttes fejlődésének betudhatóan az OPM divízió 840,9 millió eurós értékesítési eredménye 9,1%-os növekedést jelent a megelőző üzleti évhez képest, a B. Braun Avitum pedig 11,8%-os növekedéssel, 1,21 milliárd eurós zárással büszkélkedhet. A B. Braun dialízishálózata több mint 33 ezer vesebeteg kezelését végzi több mint 380 dialízisközpont működtetésével Európában, az ázsiai-csendes-óceáni régióban, Latin-Amerikában és Dél-Afrikában.

Az online tájékoztató során a B. Braun munkatársainak növekvő számáról is szó esett, hiszen a cégcsoport sikeréhez 2019. december 31-én világszerte már 64 585 kolléga járult hozzá, vagyis a munkatársak száma 1,6%-kal növekedett az előző évhez képest. „Cégünk sikerének titka kollégáink sokféleségében rejlik. Ez a sokféleség tesz minket erőssé, a B. Braun jövőjét pedig biztossá” – emelte ki a kollégák értékét Anna Maria Braun.

A tájékoztató végén Anna Maria Braun néhány percben kitért a koronavírus-járványra és annak a B. Braunra gyakorolt hatásaira. „A jelenlegi rendkívüli helyzetben kiemelten fontosnak tartjuk kollégáink egészségének megóvását, és emellett üzleti és gyártótevékenységünk folyamatainak fenntartását. Az igazgatótanács minden tagjának nevében szeretnék köszönetet mondani az emberek egészségének megóvásáért és javításáért világszerte dolgozó 64 ezer munkatársunknak, és szeretnénk hálánkat kifejezni azoknak a gyártásban dolgozó kollégáknak, akik ebben az időszakban is nap mint nap bejárnak munkahelyükre, és természetesen azoknak a munkatársaknak is, akik otthonról dolgozva szervezik cégünk működésének különböző területeit” - mondott köszönetet az igazgatótanács elnöke.