Sikeres volt az első 3D-nyomtatott Aesculap® gerincimplantátum hazai beültetése

Termék gyorskereső

Kategória vagy alkategória mutatása

Sikeres volt az első 3D-nyomtatott Aesculap® gerincimplantátum hazai beültetése

Sikeresen megtörtént Magyarországon az első 3D-nyomtatóval gyártott Aesculap® gerincimplantátum beültetése. Az Aesculap® TSPACE® 3D implantátumot a Medicover Kórház és Fejlett Diagnosztikai Központban 2021. március 30-án Dr. Kővári Viktor Zsolt idegsebész szakorvos ültette be egy gerincbetegségben szenvedő beteg ágyéki csigolyái közé, így stabilizálva a páciens gerincét. 

Az ágyéki gerincstabilizáló (TLIF) eljárás lényege, hogy az érintett csigolyák közti eltávolított porckorong helyére csontot vagy műcsontot, valamint egy úgynevezett távtartót ékelnek be, amely eljárás akár minimál invazív módon, egy kis vágás ejtésével is végrehajtható. 

Ezzel a gerincstabilizáló eljárással a beteg életminőségének jelentős javulása érhető el. A páciens – köszönhetően az implantátum szervezetbe történő gyors beépülésének – újra fájdalommentes életet élhet és szabadon mozoghat.

A műtétet végző Dr. Kővári Viktor Zsolt kiemelte a termék jó formaképzését, valamint a behelyezést segítő eszköz jó kezelhetőségét és pozicionálhatóságát. „Az implantátum-méretválaszték széles skálán mozog, mind magasság, mind hossz tekintetében, így könnyen kiválasztható az indikációnak megfelelő típus. A távtartó beillesztési folyamata, illetve annak behelyezési végpozíciója az implantátum titán anyagából kifolyólag jól lekövethető képerősítő kontroll során” – emelte ki a további előnyöket az idegsebész szakorvos.

Az Aesculap® TSPACE® 3D a gerincimplantátumok legújabb, 3D-nyomtatóval készült generációja, amely a cég gerincimplantátumok tervezésében és gyártásában szerzett több évtizedes tapasztalatát és kiemelkedő minőségét a legmodernebb technológiával ötvözi. 

Az AESCULAP® 3D termékeinek alapanyaga Ti6Al4V ELI, ami egy jól bevált biokompatibilis titánötvözet implantátumokhoz. A termék szerkezete az ún. Structan®, amely egy nagyrészt izotróp viselkedéssel bíró hálós rácsszerkezet, amelyet rétegről rétegre, 3D-nyomtatási eljárással hoznak létre. A durva, lézer által szinterezett felület biztosítja a jó interakciót a csontsejtek és az implantátum felülete között, ezáltal elősegíti a csontszövetbe történő megfelelő beágyazódást.

A TSPACE® 3D az ágyéki és a mellkasi gerinc stabilizálására alkalmazható, úgynevezett transzforaminális megközelítéssel.