Ott voltunk a mérföldkőnek számító beavatkozáson

Termék gyorskereső

Kategória vagy alkategória mutatása

Ott voltunk a mérföldkőnek számító beavatkozáson

Lezajlott az első hazai Ennovate® Open műtét

A B. Braun-csoport nemcsak nemzetközileg, hanem hazai szinten is büszke arra, hogy a magyarországi egészségügyi ellátórendszer fejlődéséhez irányadó, hatékony és innovatív megoldásokkal járul hozzá. Termékeinkkel, műtéti rendszereinkkel és az értékesítést követően végzett támogató tevékenységgel célunk, hogy hozzájáruljunk az itthon kezelt betegek színvonalas ellátáshoz és az egészségügyi szakemberek tehermentesítéséhez. Épp ezért nagy örömöt és sikerélményt jelent számunkra, hogy 2021. október 8-án sor került az első magyar Ennovate® Open sebészeti beavatkozásra, amely során az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet orvosainak és műtőseinek köszönhetően a B. Braun Ennovate® gerincsebészeti rendszeregyüttesének nyitott műtéttechnikája eredményesen mutatkozott be Magyarországon.

Az Ennovate®-rendszer felhasználási lehetőségei a nyaktól egészen az ágyéki szegmentumig lefedik a kezelni kívánt sérülések típusait, ráadásul ezzel a rendszeregyüttessel a piacon egyedülálló módon az ágyéki és nyaki területek közötti sérülések összes típusa kezelhető. A sebészeknek így elegendő egyetlen használati módot elsajátítaniuk, a műtős szakemberek számára pedig a sérülés típusától függetlenül egységes műszerkészlet áll rendelkezésre. A műszerkészlet innovatív és intuitív a színkódolt elrendezésnek köszönhetően, amely segítségével az adott beavatkozáshoz szükséges eszközök beazonosítása és összeszerelése egyszerűbbé és gyorsabbá válik. A színkódolt rendszer felhasználóbaráttá teszi az Ennovate® multifunkciós kialakításából fakadó komplexitást, hiszen a beavatkozásonként 4-5, egyenként több tucat műszert tartalmazó műszertálca tartalma átláthatóvá válik. A műszerkészlet mellett az implantátum is különleges megoldásokat tartalmaz, például a világszinten is egyedi csavarkialakítást, amelynek köszönhetően az implantátum a műtétet követően sokkal kisebb eséllyel tud kilazulni.

Az Ennovate® rendszeregyüttes 4 típusban érhető el az egészségügy számára: az Ennovate FRI: Fracture traumás eseteknél, például közlekedési balesetekben sérülést szenvedett páciensek műtétjeinél használatos, az Ennovate Complex - a rendszer legújabb típusa - a szkoliózis hatékony kezelésére szolgál (a veleszületett hátgörbület visszaállítása céljából), míg az Ennovate MIS (Minimal Invasive Surgery) során a laparoszkópiás eljárásokhoz hasonlóan a sérült szegmens felvágása nélkül, röntgenképek navigálásával, trokárokon keresztül történik a műtéti eszközök - pl. csavarok - bejuttatása. 

A negyedik Ennovate®-műtéttípus a már említett Ennovate® Open nyitott műtéttechnika, amelyre október 8-án először került sor hazánkban. A műtét különlegességét az adta, hogy a beavatkozást végző sebész cement bejuttatásával (augmentálásával) javította az elgyengült, szivacsossá vált csontszerkezetet, visszaállítva annak keménységét - ennek megfelelően az Ennovate® Open cement augmentációval elsősorban idős betegek kezelése során nyújt hatékony megoldást.

Az Ennovate® magyarországi elterjedése fontos mérföldkő a B. Braun és az egészségügyi ellátórendszer számára, hiszen használata a hosszú várólisták problémájára is megoldást jelenthet. A rendszeregyüttes ugyanis a beavatkozásokat gyorsabbá és hatékonyabbá, eredményüket pedig tartósabbá teszi, így segíthet csökkenteni a műtétre várók számát. Továbbá az Ennovate® cégünk egyéb innovatív megoldásaival is jól működik együtt, például a 3D-nyomtatással készült ProSpace és TSpace implantátumok kombinálásával is használható. Utóbbi magyarországi debütálásáról szintén beszámoltunk.

Mészáros Márton, a B. Braun értékesítési csapatának szakreferense főszerepet játszik az Ennovate® hazai népszerűsítésében és az egészségügyi szakemberek edukációjában, így természetesen az Ennovate® Open első magyarországi felhasználásánál is jelen volt. „Több mint egy éve kezdtük meg a termék promóciós kampányát, még 2020 októberében, a koronavírus-járvány tavaly őszi, súlyos második hulláma előtt kettő próbaműtétet is el tudtunk végezni. Ezt követően megkezdődtek a lezárások és a nem sürgős műtétek elnapolása, így még nagyobb eredménynek érzem az Ennovate sikeres bevezetését, hiszen egy egészségügyileg példátlanul komplikált helyzetben sikerült ezt elérnünk" - emelte ki a sikerélmény fontosságát Márton, majd kihangsúlyozta az orvosoknak és műtősöknek nyújtott támogató jelenlét fontosságát: „Az Ennovate nem csupán egy hatékony és felhasználóbarát műszerkészlet, hanem kiforrott koncepció is áll mögötte. Ennek kiterjedtsége és részletgazdagsága miatt nagymértékű tudást kell átadnunk az egészségügyi intézményeknek, hogy ezzel biztosítsuk a rendszeregyüttes hatékony felhasználását. A személyes szakmai jelenlét kiemelten fontos egy ilyen összetett termék bevezetésekor. Nagy öröm számomra, hogy az Ennovate-koncepciót az egészségügyi intézmények gazdasági menedzsmentjeinek és az orvosoknak is sikerült átadni, akik az első használat után a műszerkészlet felhasználóbarát összetételéről, biztonságosságáról és jó felhasználhatóságáról számoltak be. A járványhelyzet még mindig velünk van, az ortopédiai ágazatban nőnek a várólisták, így cégünk számára és személyesen nekem is nagy siker, hogy egy év elkötelezett munkája után a B. Braun rendszere bekerült a hazai egészségügyi ellátás körforgásába, és hozzájárulhat a magyarországi betegellátás fejlődéséhez" - mondta el szakreferens kollégánk.