Növekvő bevételek, jelentős befektetések

Termék gyorskereső

Kategória vagy alkategória mutatása

Növekvő bevételek, jelentős befektetések

A B. Braun 2018-ban tovább növelte árbevételét és 1,2 milliárd euró értékű befektetést hajtott végre.

A B. Braun Melsungen AG 6,9 milliárd euró árbevétellel zárta a 2018-as gazdasági évet, ezzel felülmúlva a tavalyi, 6,78 milliárdos árbevételt. 2017-hez képest 1,8%-kal növekedtek a bevételek, ami az árfolyamhatást kiszűrve 5,3%-os növekedést eredményez.

„A 2018-as gazdasági évben ismételten növeltük bevételünket, így az 5% és 7% közötti kitűzött céltartományban maradtunk a fix árfolyammal számolva 5,3%-os növekedéssel. Tovább növekedtünk szervezetileg, és kielégítő mértékű üzletfejlesztést hajtottunk végre” – mondta az igazgatótanács március végével leköszönő elnöke, Prof. Heinz-Walter Große a március 22-én megtartott, éves gazdasági sajtótájékoztatón. „A bevételeink alulmúlják az elvárásokat” – emelte ki Große. Ennek oka a valutaárfolyamokban végbement váltakozások, amelyek 100 millió euró értékben befolyásolták negatívan a bevételeket. További költségeket generált az új gyártóegységek létesítése és az egyre fokozódó jogszabályi követelményeknek való megfelelés. Große Anna Maria Braunnal, az igazgatótanács új elnökével és Dr. Annette Beller gazdasági igazgatóval közösen mutatta be a 2018-as gazdasági év eredményeit.

DINAMIKUS NÖVEKEDÉS AZ AVITUM-BAN ÉS AZ AESCULAPBAN

A B. Braun-cégcsoport mind a négy divíziója hozzájárult a bevételek növeléséhez. A Hospital Care és az OPM mérsékelten, míg az Aesculap és a B. Braun Avitum kifejezetten dinamikusan fejlődött.

A legnagyobb divízió, a Hospital Care még nehéz körülmények között is jól szerepelt, elérve a 3, 1 milliárd eurós bevételt, ezzel 0,5%-al felülmúlva az előző évet (fix árfolyammal számolva 4,7%-al). Az üzleti fejlődés területén a cégcsoport remekül teljesített Oroszországban, Csehországban, Szlovákiában, Hollandiában és Nagy-Britanniában, a Közel- és Távol-Keleten pedig a közvetlen üzleti sikerek emelkedtek ki. Erőteljes volt a növekedés az automata infúziós pumpák és a klinikai táplálás számára előállított, felhasználó-specifikus oldatok kategóriájában, továbbá nőttek a regionális anesztézia termékeiből származó bevételek is. A bevételnövelést jelentősen segítették a különböző, újonnan bevezetett termékek, úgymint a Compact Plus innovatív infúzióspumpa-rendszer, amellyel egy rugalmas és hálózatba kapcsolható orvosi eszköz lépett a piacra. Ez a termék különösen egyedülálló intuitív használhatósága, magas fokú megbízhatósága, valamint színkódolt gyógyszeradatbázisa okán, ami biztosítja a biztonságos felhasználást és a kívánt költséghatékonysági célok elérését az egészségügyi intézményeknek. A Hospital Care új ibuprofen-oldatokat is előállított használatra kész termékekként, és bemutatta a Viant elnevezésű, parenterális multivitamin-keveréket.

Az Aesculap 1,82 milliárd euró bevételt könyvelhetett el az előző év 1,78 milliárdos eredménye után, ezzel 2,1%-al múlta felül a 2017-es évet (fix árfolyammal számolva 5,3%-kal). A bevételnövelés legfontosabb szereplői Kína, Németország, Oroszország, Spanyolország, az USA és Lengyelország voltak. A cégcsoport egyéb országai, főként Argentína, Ausztrália, Vietnam, Mexikó és Törökország is jelentősen hozzájárultak a divízió növekedéséhez. A termékek szempontjából kiemelten pozitív irányt képviselt az angioplasztika, az endoszkópia, a varróanyagok, a nagysebességű motorrendszerek és az injekcióportok területe. Az eredményekhez a különböző termékinnovációk is hozzájárultak, úgymint az Ennovate, amely egy gerincsebészetben használatos csavarrendszer, vagy az  agy- és gerincsebészeti beavatkozásoknál használt ELAN 4 nagysebességű motorrendszer.

Az OPM divízió szintén nagyobb bevételt ért el az előző éves záráshoz képest, hiszen 841 millió eurós eredménye 1,6%-al felülmúlja a tavalyi 828 millió eurót (fix árfolyammal számolva 4,3%-kal). A bevételek emelkedése erős volt az USA-ban, viszont a dollár mozgása miatt az euróban számolt érték alacsonyabb lett. A gazdasági növekedés további vezető szereplői Kína, Nagy-Britannia és Csehország voltak. Németországban igencsak jól fejlődött az orvosi specialistákat kiszolgáló B. Braun prolabor, amelyet 2017-ban vásárolt meg cégcsoportunk. Az OPM divízió az urológia, a sztómaterápia, a kézfertőtlenítés és a sebkezelés területeinek folyamatos fejlesztésére fókuszált. Példaként megemlíthető a továbbfejlesztett Actreen Hi-Lite eldobható katéter, amely diszkréten szállítható, továbbfejlesztett funkciókat biztosít, és éppen a jelentési év során került a piacra.

A bevételek a B. Braun Avitum divízióban 4,9%-al nőttek a jelentési évben (fix árfolyamon számolva 8,4%-kal), 1,08 milliárd euró összbevétellel zárva (az előző év 1,031 millió euróval zárt). Jól fejlődött a világszerte 400 dialízisközpontot működtető és 32 000 pácienst kezelő dialízishálózat, elsősorban portugáliai, ausztráliai és új-zélandi felvásárlásoknak, valamint az orosz, a cseh és a svájci klinikai hálózat kibővítésének köszönhetően. A divízió pozitív bevételbeli fejlődést generált a termékek és a dialízisgépek kategóriájában is. 2018-ban a legfőbb cél a kezelés minőségének és hatékonyságának növelése volt a testen kívüli vérkezelés területén. Ennek érdekében a legfontosabb lépéseket az OMNI akut gép és a Dialog IQ hemodialízisgép funkcióinak bővítése jelentette. 

BEFEKTETÉSEK ÉS KIADÁSOK A KUTATÁS ÉS FEJLESZTÉS TERÜLETEIN

2018-ban a cégcsoport ismét több mint egymilliárd euró befektetést hajtott végre. A 2017-es 1,28 milliárd euró után 2018-ban 1,24 milliárd eurót fektetett be a cégcsoport elsősorban a gyártási kapacitás növelésének, valamint az új termékek és folyamatok kifejlesztésének területén. A Hospital Care divízió a nagy volumenű infúziós oldatok kategóriáján belül Spanyolországban, Indonéziában, Romániában, Argentínában és az USA-ban is bővítette kapacitását. A divízió Kenyában felvásárolt egy infúziós oldatokat előállító gyártó egységet, a malajziai Pinengben pedig több előállító üzem hivatalos megnyitójára is sor került 2018-ban. Ezeken a területeken az egyszer használatos termékek, az infúziós terápiákhoz használatos oldatok, valamint az orvosi műszerek gyártására helyezik a hangsúlyt. Nagyjából 770 millió euró került befektetésre az elmúlt kilenc évben a pinengi leányvállalatnál, amely megközelítőleg 7700 munkatársával a B. Braun-csoport egyik legnagyobb helyszíne.

Az Aesculap divízió folytatta a gyártás automatizálásának kiépítését a sebzárási technológiák területén, valamint célzott felvásárlásokkal megerősítette pozícióját a szív-mellkasi sebészetben az átfogó terápiás megközelítést hangsúlyozva.

Az OPM divízió szintén befektetett Pinengben, az inzulintű-gyártás területén, Franciaországban pedig megtették az első lépéseket a gyártási kapacitás kiterjesztése felé.

A jelentési év alatt a B. Braun Avitum megnyitotta Európa legkorszerűbb dializátor-előállító gyárát a Drezdához közeli Wilsdruffban. A nagyjából 100 millió eurós befektetésnek köszönhetően 140 új munkahely jött létre. A dialízisközpontok működtetésének területén további piaci részesedéseket sikerült szerezni. Ebben az esetben a hangsúly a már létező dialízisközpontok bővítésére, új központok létrehozására és különböző országok központjainak felvásárlására került. 

KÖZEL 64 000 MUNKATÁRS VILÁGSZERTE

2018. december 31-én a B. Braun-csoport 63 751 munkatárssal szolgálta az egészségügy fejlődését, ami 3,5%-os növekedés az előző évhez képest. A B. Braun nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az egyes képesítéseket különböző gyakornoki programokon keresztül tegye elérhetővé. Németországban jelenleg 801 fiatal vesz részt szakmai programokon. 2018-ban 229 gyakornok teljesítette sikeresen a szakmai gyakorlatát, és kapott munkalehetőséget a vállalatnál.

KILÁTÁSOK

„A 2019-es gazdasági év során azt várjuk, hogy a cégcsoport tovább növeli bevételeit” – mondta nyilatkozatában Anna Maria Braun. A bevételnövekedés 5% és 7% között lesz, feltételezve, hogy a valutaárfolyamok nem változnak. „Tiszta célkitűzésünk üzleti eredményünk további növelése és a növekedés munkatársaink közös elkötelezettsége által” – folytatta Braun. Az innovatív szellemiséggel, új piacok bővítésével és fejlesztésével, valamint portfóliónk és a belső folyamataink digitalizálásának folytatásával lehetséges a cégcsoport hosszú távú versenyképességének biztosítása.