Ma van a Vese Világnapja

Termék gyorskereső

Kategória vagy alkategória mutatása

Ma van a Vese Világnapja

Az esemény idei témája: egészséges veséket mindenkinek, mindenhol

A mai napon, március 14-én tartják a Vese Világnapot, amelynek idei témája: egészséges veséket mindenkinek, mindenhol. A B. Braun országszerte 18 dialízisközpontjában több mint 2500 vesebeteg számára biztosítja az életben tartó dialíziskezelést, így kiemelten fontos, hogy a felhívjuk a figyelmet a vese egészségének megőrzésére. 

A vese bab formájú, létfontosságú páros szerv, amely percenként 1 liter vért szűr meg. A nap 24 órájában értünk dolgozik, mégsem vigyáz rá mindenki kellően. Hazánkban minden tizedik ember érintett valamilyen vesebetegségben, és a betegek száma folyamatosan nő. A vesebetegség igazán alattomos, mert a legtöbb esetben az első tünetek jelentkezésekor már a vese 80-90%-a nem működik. A veseelégtelenséghez vezető betegségek kellő ismerete az egyik legfontosabb pillére a megelőzésnek és az időben történő felismerésnek. Éppen ezért 2019-ben a Vese Világnap középpontjában a globális veseegészség és megtartásának fontossága áll, mivel kellő odafigyeléssel és megfelelő életmóddal elkerülhető a vesebetegség kialakulása, vagy lassítható annak hanyatlása. 

A Világnap alkalmából a B. Braun dialízishálózatának három orvos igazgatóját kérdeztük. Dr. Halmai Richárd, a dunaújvárosi, Dr. Ambrus Csaba a budapesti, míg Dr. Zakar Gábor a székesfehérvári dialízisközpont képviseletében osztotta meg tanácsait a vesék egészségének megőrzése kapcsán. Az orvos igazgatók útmutatói weboldalunkon, ide kattintva olvashatók.

Vese Világnapi szórólapunkban leírtuk a krónikus vesebetegség legfontosabb jellemzőit, a fő veszélyfaktorokat, továbbá megneveztük a veseegészség hatékony megőrzésének 8 aranyszabályát, a Vese Világnap infografikájában pedig további érdekességek és hasznos információk találhatók a vesék működéséről, a vesebetegség veszélyeiről és a megelőzés módjairól.

Vese Világnapi kiadványok

Leírás Dokumentum Link
Vese Világnapi szórólap
pdf (138.3 KB)
Vese Világnapi infografika
pdf (376.4 KB)

A Vese Világnap alkalmából dialízishálózatunk számos dialízisközpontja tart nyílt napot vagy egyéb tájékoztató rendezvényt, ahol az érdeklődők hasznos tanácsokkal és fontos tudnivalókkal gazdagodhatnak a vesék funkcióiról és arról, hogy ezek megfelelő működését miként lehet hosszú távon, egy életen át megőrizni.