Egészségügyi képzés a virtuális valóságban

Termék gyorskereső

Kategória vagy alkategória mutatása

Egészségügyi képzés a virtuális valóságban

Az oktatásokhoz és képzésekhez VR-eszközöket használó résztvevők akár négyszer gyorsabban is fejlődhetnek, és sokkal magabiztosabban alkalmazzák az elsajátított tudást – derült ki a PwC kutatásából. Éppen ezt használja ki az orvosi eszközök fejlesztésével, gyártásával és egészségügyi ellátással foglalkozó B. Braun. Az egészségügyi cég magyar fejlesztőcsapata által kifejlesztett OMNI intenzív terápiás dialízisgépet világszerte alkalmazzák életmentő beavatkozásokhoz, de használata – akárcsak minden egészségügyi technológiának – alapos előképzettséget igényel. Ezt a folyamatot teszi hatékonyabbá és gyorsítja fel a B. Braun VR-eszközökkel zajló képzése, amelyen a hazai kórházak orvosai és ápolói vehetnek részt. A szemüveg és kézi eszközök segítségével virtuális valóságba kerülő kórházi személyzet a dialízisgép nélkül is bárhol, élethű mozdulatokkal sajátíthatja el az eszköz előkészítésének és a kezelés lefolytatásának gyakorlatát. 

Az OMNI VR-oktatás keretében a résztvevő orvosok és szakemberek a valódi felhasználás során szükséges minden lépést begyakorolhatnak, a virtuális térben elvégezhetik a gép szerelékekkel, zsákokkal és egyéb eszközökkel való felszerelését, kipróbálhatják a különböző kezelési modalitásokat, és a teljes kezelési folyamaton végighaladhatnak. Az OMNI-gép fizikai jelenléte a virutális valóságban nem szükséges, így a résztvevők a virtuális valóságban gyakorolhatnak anélkül, hogy a képzés idejére az adott kórház gépeit le kéne foglalni, így a képzésre akkor is sor kerülhet, amikor a dialízisgépet épp a betegellátásban használják.

"A VR-szemüveg használatát az oktatásban nagyon is hasznosnak találom, főleg a soklépcsős feladatok, esetünkben az OMNI CRRT gép összeszerelésének begyakorlásában, mert akárhányszor megismételhető a gyakorlat" - mondta Dr. Marchis Péter, aki az OMNI VR-képzését is kipróbálta.

„A B. Braun számára kiemelten fontos a digitális kiválóság és a progresszív technológiák, amelyekhez tökéletesen illeszkedik az OMNI VR-képzés hatékony, rugalmas koncepciója. Napjainkban sokat hallunk a mesterséges intelligencia és a virtuális valóság által kínált előnyökről, és ezeket a forradalmi technológiákat az egészségügyben is tudjuk hasznosítani a beteg emberek javára. A virtuális valóságban történő gyakorlás nagy előnye, hogy a valódi OMNI-gép nem szükséges hozzá, így kötetlenül lehet benne gyakorolni és fejlődni. Arra biztatjuk a szakembereket, hogy érdeklődés esetén vegyék fel velünk a kapcsolatot, hiszen közös időpontegyeztetést követően partnereink intézményébe szívesen el is látogatunk a VR-eszközökkel” – mondta Pogonyi Tamás, a B. Braun Ambuláns ellátás területi vezetője.