Csúcson a női jégkorong

Termék gyorskereső

Kategória vagy alkategória mutatása

Csúcson a női jégkorong

A magyar női jégkorong-válogatott bejutott a világelitbe

Alig két évtizeddel azután, hogy lejátszották az első női válogatott jégkorong-mérkőzést Magyarországon, a magyar együttes áprilisban Budapesten megnyerte a női Divízió I/A világbajnokságot, miután győzedelmeskedtek a dán, a norvég és az osztrák válogatott ellen is, és így első helyen jutottak fel az elitbe. Sikerük történelmi, hiszen korábban még soha nem jutott az A csoportba – a világelitbe – a női jégkorong-válogatott. A B. Braun támogatásával pályára lépő csapat sikeréről Dr. Kolbenheyer Zsuzsannát, az első magyar igazolt női és egykori válogatott játékost, a Magyar Jégkorong Szövetség alelnökét is kérdeztük.

„Minden sportoló erre vágyik. Én magam 12 évesen kezdtem jégkorongozni egy olyan időszakban, amikor még álmodni sem mertünk arról, hogy világbajnokságot nyerhetünk. Óriási boldogság számomra, hogy a csapat elérte ezt a rendkívüli eredményt, és ezáltal a lányok bejutottak a világelit válogatottjai közé” – számol be öröméről Kolbenheyer Zsuzsanna.

Az alelnök asszony kihangsúlyozza, hogy a sikerig vezető út számos tényező mentén épült fel, és ezek között az emberi szempont ugyanúgy fontos, mint a pénzbeli támogatások. „Sok minden közrejátszott a diadalban, ezt pontosan tudja mindenki, aki valaha, akármilyen formában belekóstolt a női jégkorongsport világába. A válogatottak szövetségi kapitányai és a klubedzők egyaránt fontos szereplők voltak a sikerben, és természetesen a sportolók tehetsége is elengedhetetlen. A ’90-es években tört be a sportágba az úgynevezett aranygeneráció, az 1994-1997 közötti korosztály. Ők voltak az az U18-as, még nem a felnőtt válogatottat képviselő utánpótlás-összeállítás, akik 2012-ben feljutottak az A csoportba, majd két éven keresztül ebben a kategóriában szerepeltek. Ebben a válogatottban 9 olyan játékos szerepelt, aki a világelitbe most feltörő felnőtt válogatottat is erősíti.  Az őket felkészítő Gömöri Csaba és Buzás Norbert már sokkal több lehetőséget láttak ebben a sportágban, mint az őket megelőző szakemberek. Mindemellett a TAO-pénzek is fontos, nem elhanyagolható szerepet játszottak, bár a sikerek már az anyagi támogatások előtt megkezdődtek. Az eredmények ráadásul arra is lehetőséget biztosítottak, hogy megkezdődjön a fiatal utánpótlás-korosztályok képzése, így indult a 14 és 16 évesek programja. Marton Tibor, a felnőtt válogatottat éveken át vezető szakember is sokat tett a fejlődésért, és a Jégkorong szövetség vezetése is nagyobb lelkesedéssel kezdte támogatni a női jégkorongot. Ma már a Szövetség egyik kiemelten támogatott projektjéről beszélhetünk.”

A bajnoki cím elnyerését követő estén a csapattagok természetesen megünnepelték a sikert, amelyet további elismerések követtek, és ezek a jövőben is folytatódni fognak. „A győzelmet követően rövid időn belül felizzottak a Jégkorong Szövetség közösségimédia-felületei, érkeztek a boldog Facebook-posztok. Nem meglepő módon a lányok számára elég furcsa érzés a hirtelen támadt, nagy sajtóérdeklődés. Figyelmet kell fordítaniuk a különböző interjúkra, televíziós meghívásokra és egyéb médiaszereplésekre. Ebben az ingergazdag időszakban talán még nem is ülepedett le teljes mértékben a siker tudata. A Szövetség május végén esedékes évzáró eseményén ráadásul további elismerésekre számíthatnak” – mesél az ünneplés részleteiről az egykori válogatott játékos.

A női jégkorong-válogatott számára azonban nincs megállás, sőt, a kihívások java még csak most kezdődik. Az A csoport izzasztónak ígérkező mérkőzései mellett egyéb nagy célok és álmok is munkálkodnak a csapatban. „Egy ideje már nem titok, hogy nagyon vágyunk az olimpiai szereplésre. Nagyon nehéz feladat lesz kijutni, de egyáltalán nem tartom lehetetlennek. A játékosok és a vezetőség részéről egyaránt szükség lesz a kemény munkára, a sok befektetett energiára. A következő két szezon megterhelő és komolyabb lesz, hiszen az A csoportban a korábbihoz képest magasabb szinten kell érvényesülni. Szeretnénk, hogy a lányok minél több tornán részt vegyenek, ahol azokkal az országokkal mérkőzhetnek meg, amelyekkel majd a bajnokságban is szembekerülnek. Játékosaink rendkívüli tehetséggel rendelkeznek, ezt a világbajnoki cím is bizonyítja, így bizakodva, jó esélyekkel nézhetünk a jövőbe” – zárja a beszélgetést Kolbenheyer Zsuzsanna.

A győzelemig vezető út:

A magyar női jégkorong története nem az 1997-es, első válogatott mérkőzéssel kezdődött, hanem még 1992-ben, amikor a Megyeri úti jégpályán rendszeresen korcsolyázó lányok kedvet kaptak a sportághoz. Az ott edzősködő többszörös válogatott kapust, Balogh Tibort kérdezték meg a lehetőségekről.

Rövid időn belül körülbelül féltucatnyi lánnyal megalakították az első magyar női jégkorong-csapatot. A lelkesedés ragadós volt, így egy másik sokszoros válogatott játékos, Szilassy Béla alapított egy másik csapatot, így megindulhatott a Magyar Női Jégkorong Bajnokság, egyelőre csupán két csapat részvételével.

Az edzéseket korábban kezdő Marilyn, amely ekkor szponzori nevén Lombardiként nevezett, tízből mindössze egy mérkőzést veszítve nyerte a történelmi első bajnokságot. A második és harmadik szezonban a Marilyn könnyedén nyerte az aranyérmeket a továbbra is kétcsapatos bajnokságban. A második együttes Amazon néven jött létre, de az első 11 szezonban a Marilyn lett a bajnok. A kétcsapatos bajnokság egészen a 2003-2004-es szezonig megmaradt, ám eközben folyamatosan nőtt az igazolt játékosok száma. Míg az 1992-1993-mas bajnokságban 20, addig az ezredfordulóra 123 női jégkorongos volt. A növekedés azóta is töretlenül folytatódik: idén már 610 igazolt női játékosa van a sportágnak.

A 2003-2004-es szezontól kezdve folyamatosan nőtt a klubok száma, így 2012-ben elindultak a másodosztályú küzdelmek is, 5 csapattal, az idei szezonban pedig már a 3 élvonalbeli klub mellett 8 másodosztályú együttes vett részt a küzdelmekben. Van magyar résztvevő (a KMH Budapest) az osztrák, olasz, szlovák, német és magyar klubokat tömörítő EWHL Szuperkupában csakúgy, mint az osztrák, olasz, kazah és magyar EWHL-ben és az osztrák-szlovén-magyar DEBL-ben.

A válogatott az első mérkőzéseit Nagy-Britannia ellen játszotta. Az első találkozón 8-0-ra, a második 5-1-re nyert az ellenfél, a sporttörténelmi magyar gólt Vörös Eszter szerezte a Budapest Sportcsarnokban. Az első győzelmet Dél-Afrika ellen érték el a magyarok 1999-ben. A kezdeti lendület után akadt egy időszak, amikor a válogatott nem lépett pályára. Ennek az volt az oka, hogy 2014 előtt az Olimpia éveiben nem rendeztek női világbajnokságot. Ám a válogatott, ahogy megalakulásától fogva folyamatosan, úgy ebben az időszakban is létezett. 2009-ben a szövetség támogatásával ismét fellendültek a folyamatok, és ekkor már az utánpótlásra is nagyobb figyelem jutott. Az első nagy eredményt 2012-ben sikerült elérni, amikor az U18-as válogatott már az A csoportban szerepelhetett, ráadásul bent is maradt. Mindez hatással volt a felnőttekre is, ahol évről évre javultak az eredmények.

Míg 2011-ben a negyedik vonalban játszottak a mieink, tavaly már bronzérmesek lettek a második vonalnak számító Divízió I/A-ban, idén pedig sikerült a bravúr, mindössze egyetlen mérkőzést (azt is szétlövéssel Szlovákia ellen) elveszítve feljutni a legjobbak közé.

Fotók: Mudra László MJSZ