Sikerek dialízis mellett

Termék gyorskereső

Kategória vagy alkategória mutatása

A sport nem csak az egészségeseké

Ahová milliók sem jutnak a milliárdokból

Az évente 100-200 milliárd Forint sportra fordított összegből a szervátültetett sportolóknak mintegy 20 millió Forint működési támogatás jutott. Tilhof Ingrid, az MSZSZ alelnöke elmondta, hogy a szervátültetett sportolók nemzetközi versenyeinek költségvetési során sok esetben nem szerepel összeg, kivéve a Világjátékokat, amire mindig kapnak valamennyi támogatást a Magyar Olimpiai Bizottságtól. A 2014-es krakkói Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokság válogatott csapatába bekerülő sportolók azonban minimális támogatáshoz jutottak, így többszörös EB- és Világjáték-nyertesek részvétele is veszélybe került, köztük Nagy Istváné is.

Nagy István több mint 33 éve, 18 évesen kapott új vesét. Sokat betegeskedő fiatalként szervátültetése előtt nem sportolhatott, a sikeres műtét azonban teljes életre és a versenysportra is lehetőséget teremtett számára.  Transzplantált veséje 32 évig hűen szolgálta, és ez alatt az idő alatt komoly éremgyűjteményt halmozott fel.  Európa-bajnoki érmek, dobogós helyezések a Világjátékokon, olyan helyeken járt sportolóként, ahová magánemberként soha nem juthatott volna el. Mindezt munka és család mellett. Alapító tagja volt a szervátültetettek sportegyesületének, majd az MSZSZ-nek.  „Transzplantáltként teljes életet éltem, maga a csoda, hogy 32 évig bírta a kapott vesém, szemben az átlagosnak mondott 15 évvel. Azt gondolom, hogy ebben benne van az, hogy fiatalon, jó fizikummal kaptam a vesét, és persze a rendszeres sport is, amivel megőriztem a fizikumomat”- mondja Nagy István. Amikor másfél éve leállt a veséje akkor sem hagyta abba a sportot, dializáltként folytatta az asztaliteniszt, illetve belekezdett egy „nyugisabb” sportba, a dartsba.  Az elmúlt évben két kezelés között készült arra az EB-re, amire majdnem nem jutott ki. Tavaly a sportolók indulásával kapcsolatban hosszas nyílt levelezés folyt a szaktárca és a szövetség között - eredménytelenül.

 

Újra a dobogón

Szerencsére vannak olyan magáncégek, amelyek olyan sportra is áldoznak, amely nem kecsegtet üzleti haszonnal, és nem szerepelnek a kiemelten támogatottak között sem. Nagy István indulását a B. Braun támogatása tette lehetővé, így ő a tavalyi krakkói Európa-bajnokságon két sportágban összesen három számban állt rajthoz.  „Kicsit furcsa volt, hogy most a művesekezeltek között indultam, hiszen több mint 30 évig a szervátültetett sportolók körében versenyeztem.  Dializáltként nehezebb sportolni, a kezelés után az ember levert, rosszabb teljesítményt tud nyújtani. Nekem a kezelést követő nap délutánján megy a legjobban a versenyzés. A házigazdák nagyon figyelmesek voltak, hoztak-vittek a kezelésre, nagyon odafigyeltek ránk a verseny lebonyolításnál.  A szabadidős programokban nekünk nehezebb volt részt vennünk, hiszen, ha nem versenyeztünk, akkor kezelésen voltunk, de a fontosabbakra így is eljutottunk”- emlékszik vissza az EB egy hetére Nagy István. A dartsverseny egynapos volt, egyenes kieséses rendszerben küzdöttek a versenyzők. Nagy István Európa-bajnok lett ebben a számban. Asztaliteniszben párosban és egyéniben is indult: sajnos párosban nem sikerült a négy közé jutás, de egyéniben csak a döntőben talált legyőzőre, így ebben a versenyszámban ezüstéremesként tért haza. Az első művesekezeltként tett „kirándulás” mérlege tehát egy arany és egy ezüstérem volt, ami igazán szép siker, főleg 50 év felett, bár Nagy István azonnal hozzáteszi, hogy mindez korosztályos eredmény. A sikerhez dializáltként is heti két pingpongedzés kellett, igaz a dartsra elég volt otthon a barátokkal készülni. 

Folytatásban reménykedve

A teremben halkan zúgnak a gépek. Adatokkal teli kijelzők világítanak, vékony csöveken folyik a vér a gépbe, majd onnan vissza a testbe. Van, aki olvas, más tévézik vagy szunyókál. A nővérek vérnyomást mérnek, megkérdezik, ki hogy érzi magát. A kezelőben nyugalom és profizmus van, mindkét részről.  Nagy István nem az a feladós fajta, művesekezelés közben beszélgetünk. A baj sajnos az ő esetében sem járt egyedül: veseleállása után nemrég egy artériája is elszakadt a térdhajlatában. „Nagy műtét volt, lassú felépülés várható” - mondja a sportoló, akinek már most nagyon hiányzik a mozgás. Idén Világjátékok lesznek, amelyen csak szervátültetettek indulhatnak, és persze az is kérdés, hogy mennyire épül fel a következő EB-ig . Mégis a legfőbb kérdés az, hogy mikor kaphat új vesét - István bizakodik, hiszen rajta van a listán. Kezelés közben is a folytatást tervezi, persze jobban szeretné, ha újra a szervátültetettek között versenyezhetne. Az is igaz, hogy az életkor előrehaladtával már a kisebb fizikai terheléssel járó sportokat részesíti előnyben. Számára a sport, a mozgás szinte nélkülözhetetlen, elválaszthatatlan része a normális életnek, amit transzplantáltként élt. Ezt Tilhof Ingrid is megerősíti: az alelnök szerint mindenki előtt ismert a szervátültetett és a szervre váró embereknél is a sport rehabilitációs szerepe, ezért szeretné az MSZSZ, hogy minél többen sportoljanak. A szövetség szűkös anyagi lehetőségei mellett is szeretne nyáron toborzó körutat szervezni, annak érdekében, hogy állapotának megfelelően még több szervátültetett sportoljon, mozogjon az egyesületeikben. A sport ugyanis sikerélményt ad azoknak az embereknek, akik betegségük miatt nagyon sok nehezen feldolgozható dolgon mennek keresztül. 

 „Az EB-arany és -ezüstérem mellett tavaly egy másik, nagyon fontos elismerést is kaptam, Maglód városa Kertész Károly-díjjal ismerte el eddigi eredményeimet. Az augusztus 20-i díjátadás sajnos egy időben volt a krakkói versennyel, így erről a ceremóniáról – igazoltan - távolmaradtam.”