Mossa és szárítsa a kezét kellő odafigyeléssel

Termék gyorskereső

Kategória vagy alkategória mutatása

A kézmosás életeket menthet!

A kézhigiéne a fertőzések megelőzésének egyik legfontosabb módja, amely továbbra is jelentős feladatnak számít a világ minden részén.

Minden évben október 15-én tartják világszerte a Kézmosás Világnapját, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2008-ban, a „Ments életeket: moss kezet!” kampánya részeként indított útjára. Vajon a kézmosás valóban olyan lényeges ügy, amelynek külön világnapot kell szentelni? A válasz egyértelmű igen, amit statisztikák is igazolnak. Évente milliók életét lehetne megmenteni a kórházi dolgozók megfelelő kézhigiénéjének betartásával.

A kézmosás és –fertőtlenítés elméletben egyszerű művelet. Nemcsak az egészségügyi intézményekben jól ismert tény az, hogy a kórokozók terjedésének legfőbb eszköze a kéz. Ez az oka annak, hogy a kézmosás a fertőzések megelőzésének egyik kulcsfontosságú módja. Az alábbi infografikán bemutatjuk a kézmosás lényeges lépéseit.

Az elméleti ismeretek azonban nem minden esetben érvényesülnek a hétköznapi életben. Számos fertőzést lehetne megakadályozni azzal, ha az emberek meghatározott módszer szerint és a megfelelő időben mosnának kezet. Didier Pittet professzor, a Genfi Egyetemi Kórház Infekciókontroll Programjának igazgatója, a Genfi Egyetem orvosi karának tagja és a WHO „Felhívás a betegellátás globális biztonságáért: Tiszta betegellátás – biztonságos betegellátás” programjának külső igazgatója egy TEDx rendezvényen tartott beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy szisztematikus kézmosással évente 5–8 millió halálesetet lehetne megakadályozni.

Please enable marketing cookies to enable Youtube Video

A B. Braun a WHO Private Organizations for Patient Safety (Magánvállalatok a betegbiztonságért, POPS) kezdeményezésének alapító tagja. A kezdeményezés célja az, hogy a WHO „Tiszta betegellátás – biztonságos betegellátás” programja alapján megvalósított kézhigiéne-javítás révén csökkentsék az orvosi kezeléssel kapcsolatos fertőzések számát. A B. Braun vállalat kiemelt célja, hogy világszerte felhívja a figyelmet a kézhigiéne jelentőségére, egyebek között a Hand Hygiene Excellence Award (Kézhigiéne Kiválósági Díj) odaítélése révén.