Táplálásterápia Intenzív ellátás

Termék gyorskereső

Kategória vagy alkategória mutatása

Táplálásterápia az intenzív ellátástban részesülő betegek számára

A kritikus állapotú betegek táplálása még ma is kihívást jelent, mivel az alapbetegségek alapján heterogén betegcsoportban az egyedi  igények széles skálán mozognak. Az enterális táplálás bizonyult az optimális módszernek ebben a betegcsoportban is, azonban gyakran korlátok merülnek fel a módszer biztonságos használatával, valamint az elégséges kalóriabevitellel kapcsolatban. Különösen fontos, hogy a betegek megfelelő mennyiségű energiát és tápanyagot kapjanak a felépülésükhöz. A parenterális táplálás alkalmazása megfontolandó a betegek igényeinek optimális kielégítéséhez az enterális táplálás mellett, vagy teljes parenterális táplálásként abban az esetben, ha az enterális táplálás ellenjavallt vagy nem kivitelezhető.

Előkészítés

A beteg jellemzőinek és felmért szükségleteinek függvényében döntés születik a kielégítő táplálási rendről és a táplálékkiegészítőkről. Emellett figyelembe kell venni a táplálkozással foglalkozó szervezetek irányelveit, valamint az egyes kórházakban elérhető szolgáltatásokat. Parenterális táplálás szükségessége esetén a halolajból származó omega-3 zsírsavak, mint például az eikozapentaénsav (EPA, C20:5 [omega-3]) és a dokozahexaénsav (DHA, C22:6 [omega-3]) lipidemulziókhoz történő hozzáadása bizonyítható hatással van a sejtmembránra és a gyulladásos folyamatokra. Az omega-3 zsírsavakkal dúsított lipidemulziók valószínűleg csökkentik a kórházi kezelés hosszát a kritikus állapotú betegeknél.

 

A gasztrointesztinális rendszer kritikus állapotú beteg esetén is használható útvonal; gastroplegia esetén jejunalis táplálószondák alkalmazhatók, amelyeket a későbbiekben proximálisabb elhelyezésű típusokra lehet cserélni. Többlumenű centrális vénás katétereket gyakran alkalmaznak a kritikus állapotú betegeknél az instabil állapot monitorozására, valamint intravénás gyógyszerek beadására. Ezeket a katétereket parenterális táplálásra is lehet alkalmazni, különösen magas ozmolaritású oldatoknál.

Előkészítés

Az előkészítés szükségessége nagyban függ a kezelőorvos döntésétől és az adott kórházban elérhető táplálási szolgáltatásoktól. A szívószállal és táplálószondán keresztül bevihető termékek használatra készen kaphatók. Általában nem igényelnek további előkészítést. A parenterális tápláláshoz kaphatók keverésre kész többkamrás zsákok, melyek tartalmát vitaminokkal és ásványi anyagokkal fel kell dúsítani.  Egyes betegek egyénileg kikevert intravénás tápanyagot igényelhetnek. Ezeket a keverékeket előkészíthetik gyógyszertárban vagy ipari elegyítő szolgáltatás keretében.

Related Products – Preparation

Alkalmazás

A táplálás kiválasztott módja döntő az alkalmazás szempontjából: enterális szondával történő táplálás esetén erősen javasolt az erre a célra szolgáló egyszer használatos EN termékek használata, mivel ezek nem kompatibilisek az intravénás vezetékekkel, így elkerülhető a hibás csatlakoztatás. Emellett az enterális és/vagy parenterális tápoldatokhoz készült szerelékkel ellátott infúziós pumpák segítségével biztosítható a helyes és biztonságos beadás. Stressz hiperglikémiával rendelkező betegek esetében a glükózadagoló rendszerek segítségével szabályozható a vércukorszint a hiper- és hipoglikémia elkerülése, ezáltal pedig a morbiditás és mortalitás csökkentése érdekében.

A kórházból való távozás

A gyógyulás után a beteget átadják az intenzív osztályról egy általános osztályra, később pedig otthonába bocsájtják. A kórházból történő távozás menedzselése magába foglalja az optimális folyamatos táplálást és az ápolói szolgálatnak történő átadást. Áthidalást biztosít a kórházi és otthoni ellátás között.