Táplálásterápia Onkológia

Termék gyorskereső

Kategória vagy alkategória mutatása

Táplálásterápia onkológiai betegeknek

Az alultápláltság gyakran megfigyelhető a rákbetegeknél: először is, számos rákbetegség jár tumoros cachexiával, ami az anyagcsere felborulása miatt kialakuló sorvadásos tünetegyüttes. Másodszor, a kezelések mellékhatásai, mint például a szubakut/krónikus sugárkezelés miatti enteropátia, kemoterápia kiváltotta hányinger és hányás, vagy a szájnyálkahártya-fekélyek korlátozzák a táplálékbevitelt. A rákbetegek alultápláltsága emelkedett morbiditással és mortalitással, valamint a kezelésre adott csökkent válasszal jár együtt. Mivel a rákos cachexia betegkimenetelre és egészségügyi forrásokra kifejtett hatása jelentős, ezért fontos az alultápláltság kockázatának kitett betegek azonosítása. A cachexia visszafordítását vagy legalább az alultápláltság súlyosbodásának leállítását célzó korai intézkedések fontosak, és javallott lehet a táplálékkiegészítők használata, illetve a parenterális táplálás alkalmazása.

Előkészítés

Az egészségügyi szervezetek a rákbetegek rutinszerű szűrését javasolják a megfelelő táplálás időben történő megkezdése érdekében. A beteg fizikális állapotától függően az enterális táplálás (táplálékkiegészítőkkel vagy szondán keresztül) az előnyben részesített módszer, amikor csak lehetséges. A parenterális táplálás lehetővé teszi a tápanyagbevitel fokozását vagy biztosítását azon betegeknél, akiknél a normál táplálékbevitel nem elégséges és az enterális táplálás nem kivitelezhető, ellenjavallt vagy a beteg nem járul hozzá.

 

Amennyiben az orális táplálás elégséges, nem szükséges további beviteli utakat kialakítani a tápláláshoz. A gasztrikus vagy duodenális táplálószondák alkalmazhatók a táplálás enterális kiegészítéseként. Számos kemoterápiát kapó onkológiai betegnek van beültetett intravénás katétere (port vagy Hickman-katéter), amely táplálásra is használható parenterális táplálás szükségessége esetén.

Előkészítés

Az előkészítés szükségessége nagyban függ a kezelőorvos döntésétől és az adott kórházban elérhető táplálási szolgáltatásoktól. A szívószállal és táplálószondán keresztül bevihető termékek használatra készen kaphatók, és nem igényelnek további előkészítést. A parenterális tápláláshoz kaphatók keverésre kész többkamrás zsákok, amelyek tartalmát szükség esetén vitaminokkal és ásványi anyagokkal fel lehet dúsítani. Ha rendelkezésre állnak elegyítő szolgáltatások, betegspecifikus táplálást lehet elrendelni, amit azután egy megfelelően felszerelt gyógyszertárban el lehet készíteni.

Related Products – Preparation

Alkalmazás

A táplálás kiválasztott módja döntő az alkalmazás szempontjából: enterális szondán keresztüli táplálás esetén erősen javasolt az olyan orvosi eszközök, mint például az EN illesztésű katéterek és csatlakozók használata, mivel ezek nem kompatibilisek az intravénás vagy intrathekális csövekkel, így elkerülhetők a potenciálisan halálos kimenetelű hibák. Emellett az enterális és/vagy parenterális tápoldatokhoz készült szerelékkel ellátott infúziós pumpák segítségével biztosítható a helyes és biztonságos beadás.

A kórházból való távozás

Miután a kórházban befejeződött a beteg rákellenes kezelése, a beteg otthonában további táplálás-kiegészítésre szorulhat. A hazabocsátás utáni kezelés magába foglalja az optimális folyamatos táplálást és az ápolói szolgálatnak történő átadást.