Lábszárfekélyek Megelőzés és kezelés

Termék gyorskereső

Kategória vagy alkategória mutatása

Vénás és artériás lábszárfekélyek

Lábszárfekély akkor keletkezik, amikor a bőr megbetegszik, általában a lábszár területén, egyből a boka fölött. A lábszárfekély körülbelül 1000-ből 1 embert érint Európában és gyakrabban fordul elő az idősek körében: a betegség körülbelül 1000-ből 20 embert érint, mire elérik a nyolcvanas éveiket.

A lábszárfekélyek többségét  - körülbelül 80%-át - vénás betegség okozza (vénás lábszárfekély), és mintegy 20%-uk artériás (artériás lábszárfekély) vagy kevert eredetű. Ha nem kezelik megfelelően, a lábszárfekély krónikus sebbé válhat, amely hosszabb gyógyulási időt igényel (néha több, mint 6 hónapot), és kiújulási tendenciával rendelkezik.

Mi az a vénás lábszárfekély?

A vénás lábszárfekély oka a vénás elégtelenség, amit a nagyobb vénákban lévő billentyűk károsodása okoz. A vénás lábszárfekély lehet fájdalommentes, de a betegség néhány esetben rendkívül fájdalmas. A fekélyek el is fertőződhetnek. Emellett gyakran gyulladás (dermatitisz) látható a vénás lábszárfekély körül.

A kompetens és jól működő billentyűk a következőkhöz szükségesek:

 • A véráramlás szakaszosítása
 • Az egyirányú keringés biztosítása
 • Az alacsony vérnyomás fenntartása          

Az ön vénabillentyűinek károsodása esetén:

 • A vér felhalmozódik a lábszárban
 • Magas vérnyomás alakul ki

Ez azt jelenti, hogy azok a vénák vagy vérerek, amelyek a vért visszaszállítják a szívbe, nem működnek hatékonyan, ami a vér felhalmozódását eredményezi a perifériás erekben és megemelkedett nyomást a lábszár ereiben. Ennek következményeként  a vénákból a bőr alá történő folyadékszivárgás jön létre. Ez a bőr duzzanatát, megvastagodását és károsodását eredményezi. A károsodott, sérülékeny bőr megbetegszik, és fekélyt képez.

Rizikótényezők:

Leginkább azok az emberek veszélyeztetettek a vénás lábszárfekély kialakulását illetően, akiknek korábban már volt lábszárfekélyük. A további rizikótényezők a következők:

 • Visszértágulat
 • Korábbi mélyvénás trombózis az érintett lábon
 • Visszérgyulladás az érintett lábon
 • Korábbi törés, trauma, vagy műtét
 • Vénás betegség a családi anamnézisben
 • Vénás elégtelenségre utaló tünetek: lábfájdalom, nehéz lábak, sajgó láb, viszketés, lábdagadás, bőrkárosodás, pigmentáció és ekcéma

Megelőzés:

Ha fennáll Önnél a vénás lábszárfekély kialakulásának kockázata, néhány egyszerű intézkedéssel többféle módon segíthet csökkenteni a betegség kialakulásának kockázatát, például kompressziós harisnya viselésével, fogyással és a bőr ápolásával.

Kompressziós harisnya:

Ha Ön a vénás lábszárfekély kialakulásának kockázatával rendelkezik, vagy ha korábban már volt vénás lábszárfekélye, ez esetben előfordulhat, hogy  a körzeti orvos kompressziós harisnya viselését írja elő Önnek. Ezeket a harisnyákat kifejezetten arra tervezték, hogy folyamatos nyomást gyakoroljanak a lábra, amely javítja a vérkeringést. A harisnyák általában a bokánál a legszűkebbek és a lábon felfelé haladva fokozatosan lazulnak, ezzel biztosítva a vér felfelé történő áramlását a szív irányába. A leghatékonyabb eredmény eléréséhez a harisnyát mindig viselnie kell, amikor nem tartózkodik ágyban. Egy nővér segít Önnek megtalálni azt a kompressziós harisnyát, amely pontosan illeszkedik a lábára, és amelyet saját maga is tud kezelni.  Különböző kiegészítőket is lehet vásárolni a harisnyából való ki- és bebújás elősegítése érdekében.

Fogyás:

Ha Ön túlsúlyos, a fogyás segíthet megelőzni a vénás lábszárfekély kialakulását. A túlsúly hozzájárul a megnövekedett nyomáshoz a láb ereiben, amely károsíthatja a bőrét. A vénás fekélyek sokkal gyakoribbak az elhízott egyéneknél, mint a normál testsúlyú embereknél. A kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres, mérsékelt fizikai aktivitás kombinációja segít Önnek a fogyásban. Sétáljon amilyen gyakran csak lehet, mert ez egy kiváló módja a testmozgásnak. Kerülje a hosszú ideig tartó ülést vagy állást, és polcolja fel a lábait, amikor csak lehetséges.

Háttérben álló problémák kezelése:

A vénás betegség visszértágulat formájában nyilvánul meg, ez az egyik fő okozója a vénás lábszárfekélynek.  A visszerességet különböző módszerekkel lehet kezelni, melyek mindegyikének a célja a károsodott véna eltávolítása. Egy szakember tanácsadást nyújthat Önnek  a legmegfelelőbb módszer kiválasztásához: lehetséges a visszértágulat lézeres kezelése, vagy olyan anyagok  befecskendezése, amelyek elzárják az érintett ereket, illetve egy olyan beavatkozás alkalmazása, amelynek során egy katétert (egy vékony, hajlékony csövet) helyeznek az érintett erekbe és nagyfrekvenciájú rádióhullámokkal vagy lézerrel tömítik el azokat. Alternatívaként műtétre lehet Önnél szükség, amely során helyrehozzák a láb vénáinak károsodását vagy eltávolítják az összes érintett vénát.

A vénás lábszárfekély kezelése:

Ha Önnek vénás lábszárfekélye van, egy házi betegápoló fogja a sebkezelési folyamatokat elvégezni Önnél hagyományos sebtisztító termékekkel és sebkötöző anyagokkal. Nagyon fontos tudatosítani a beteg és a családja számára, hogy a kezelés csak akkor lesz sikeres, ha a beteg a nyomókötést a nővér utasításai szerint viseli. Lehet, hogy ezt korlátozásként éli meg a beteg, de a gyógyulási arány jelentősen javul a nyomás folyamatos fenntartásával.