Orvos igazgatóink válaszolnak

Termék gyorskereső

Kategória vagy alkategória mutatása

Óvd meg veséidet mindig, mindenhol!

A vesék kisméretű, bab alakú páros szervek, ám szervezetünk számára létfontosságú munkát végeznek. 2019-ben március 14-re esik a Vese Világnap, amelynek idei témája: Egészséges vesék mindenkinek, mindenhol. Az esemény kapcsán a B. Braun Magyarország dialízishálózatának három orvos igazgatóját kérdeztük a vesék egészségének megóvása kapcsán.

„A Vese Világnap kapcsán azt kellene elsősorban tudatosítani magunkban, hogy a vesék létfontosságú szervek, és az optimális működésük megőrzéséhez szükség van arra, hogy ne csak akkor foglalkozzunk velük, amikor már baj van. Az egészséges életmódnál lefontosabb a tudatosság és a mértéktartás. Elsősorban törekedjünk az ideális testsúly elérésére, amihez a rendszeres és tervezett testmozgás mellett a megfelelő táplálkozás elsődleges. Próbáljuk meg kerülni a készételeket, a füstölt ételeket, vagy pl. a chipset és a gyorséttermi termékeket, mert ezek rengeteg sót tartalmaznak, az ajánlott napi sóbevitel max. 5 gramm. Ezen kívül mértékkel fogyasszunk magas cukortartalmú ételeket, mert ezek cukorbetegség kialakulásához vezethetnek. A krónikus vesebetegek több mint fele azért lett vesebeteg, mert vagy cukorbetegség vagy magasvérnyomás betegség alakult ki náluk és ezek szövődményeként jelentkezett a vesebetegség. Ezek a népbetegségek részben a helytelen életmód következményei, ilyenkor a vesék nem okai, hanem elszenvedői a szervezetet érintő más megbetegedésnek, ezért is szükséges törekedni az egészséges életmódra” – foglalta össze tanácsait Dr. Halmai Richárd, dunaújvárosi orvos igazgatónk.

„A vesebetegség nagyon későn okoz tünetet, ezért alapvetően olyan dolgokra érdemes figyelni, amelyek kapcsolatba hozhatók a vesebetegség kialakulásával, például a cukorbetegség, magasvérnyomás-betegség, elhízás vagy dohányzás. Az egészséges életmód és a rendszeres mozgás fontossága mellett ebben a témában ki kell emelnem a vény nélkül kapható gyógyszerek veszélyeit. A népszerű fájdalom- és gyulladáscsökkentő készítmények rendszeres és hosszan tartó szedése összefüggésbe hozható a krónikus vesebetegség kialakulásával. Természetesen, ha valakinek migrénje van, vagy lázas, alkalmanként alkalmazhatóak ezek a gyógyszerek, de szedésükkor ügyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra. Azok, akiknél állandó gyógyszeres kezelés szükséges - pl.: vérnyomáscsökkentő - mindenképpen egyeztessenek orvosukkal, mert többféle gyógyszer együttes szedése akár 1-2 nap alatt ronthat a vese működésén. Ezen kívül célszerű a fehérjeturmixok fogyasztásának az elkerülése, mert ezen készítmények kedvezőtlenül hathatnak a vesék működésére” - mondta el a Vese Világnap kapcsán Dr. Ambrus Csaba, a budapesti Dialízisközpont orvos igazgatója.

"Ha a vesénkre vigyázunk, az életünkre vigyázunk. Szerencsére egyre többen figyelnek oda az egészségükre, de még van hova fejlődnünk. Hazánkban az emberek nagy része még mindig túlsúlyos és mozgásszegény életmódot folytat. Már ez a két tényező elegendő ahhoz, hogy nagyobb eséllyel alakuljon ki vesebetegség. Törekedjünk arra, hogy hetente öt alkalommal mozogjunk legalább 30 percet, mert a rendszeres mozgás csökkentheti egyes betegségek kialakulásának kockázatát, de a sport a már kialakult betegségek esetében is jótékonyan hathat az egészségre. A dohányzásról való leszokás nem csak a tüdőrák kialakulásának kockázatát csökkenti, hanem a szív-érrendszeri megbetegedésekét és így a vesebetegségét is” – mondta el Dr. Zakar Gábor, székesfehérvári dialízisközpontunk orvos igazgatója a Vese Világnap kapcsán.