Kollégáink válaszolnak

Termék gyorskereső

Kategória vagy alkategória mutatása

Elővigyázatossággal az egészséges vesékért!

Minden év márciusának második csütörtökén, 2020-ban március 12-én kerül megrendezésre a Vese Világnap. A létfontosságú szerveink megóvásának fontosságára fókuszáló esemény idei témája: A megelőzéstől a felismerésig. Országszerte 18 dialízisközpontot üzemeltető és a hazai vesebetegek jelentős részét ellátó egészségügyi vállalatként minden évben készülünk a Vese Világnapra, amelynek részeként az alábbiakban pedig megosztjuk dialízishálózatunk kollégáinak nyilatkozatait, amelyek hasznos információkkal és tanácsokkal segíthetik egészségünk megóvását. 

 

„Jó hír, hogy egyre többen ismerik fel az egészségtudatos életmód és az egészséges táplálkozás fontosságát, Nyíregyházán is egyre több embert látok sportolni. Fontosnak tartom, hogy az egésztudatosságra való nevelés minél előbb elkezdődjön. Hiszek abban, hogy ha valaki már gyermekkorától kezdve megkapja a kellő útmutatást az egészséges életmód felé, egészségtudatos felnőtt válik belőle, aki tisztában van az olyan betegségek veszélyeivel, mint a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás, ami a vesebetegség két leggyakoribb kiváltó oka. Természetesen sosincs késő változtatni az életmódunkon! Az optimális testsúlyunk elérésével, a dohányzásról való leszokással, rendszeres mozgással, megfelelő folyadékpótlással, rendszeres vérnyomás-, vércukor- és vesefunkció-ellenőrzéssel, valaminta fájdalomcsillapítók mellőzésével hozzájárulhatunk egészségünk, és így veséink egészségének megóvásához” – nyilatkozta a közelgő Vese Világnap kapcsán Oláhné Asztalos Mária, aki 30 éve dolgozik a B. Braun Avitum nyíregyházi dialízisközpontjában.

„Egy átfogóbb rutin laborvizsgálatot, amit a háziorvostól is kérhetünk, mindenkinek érdemes lenne évente megcsináltatni. Vérvétellel, vizeletvizsgálattal és veseultrahanggal átfogó képet kaphatunk a vesék állapotáról. Egy lassabban kialakuló, látványos tüneteket nem okozó állapot ezek alapján esetleg kiszűrhető. Hatalmas segítséget jelent számunkra, hogyha valakinek rendszeresen van laborlelete, mert abból következtetéseket tudunk levonni a betegség aktuális állapotáról: milyen ütemben alakult ki, krónikus dologról van-e szó, vagy pedig pár hete kialakult, akut megbetegedéssel állunk szemben. Betegeink nagy része magas vérnyomáshoz vagy cukorbetegséghez társuló vesekárosodással kerül hozzánk. Mind a kettő igazán alattomos betegség, ami hosszú távon hatalmas károkat tehet a szervezetben. Ezért is van szükség a rendszeres szűrővizsgálatra, hogy időben diagnosztizálva és kezelve legyenek ezen betegségek. A vesénk egészségének megóvása érdekében fontosnak tartom felhívni a figyelmet a vény nélkül kapható fájdalomcsillapító készítmények veszélyeire is. Ezen gyógyszerek mindennapi alkalmazása megterheli a veséket, és hozzájárulhatnak vesebetegségek kialakulásához. Továbbá ügyeljünk a só mértékletes fogyasztásra, ne vigyük túlzásba a fehérjebevitelt, és figyeljünk az optimális folyadékbevitelre” - mondta el a Vese Világnap kapcsán Dr. Szabó Tamás, Kistarcsán működő dialízisközpontunk orvos igazgatója.

„Az emberek tisztában vannak a szűrések fontosságával, de amíg nincs nagy baj, sokan nem foglalkoznak kellően a betegségekkel, mert úgy vannak vele, hogy velük nem történhet semmi gond. Azt figyeltem meg, hogy a vesebetegek családtagjai jobban odafigyelnek az egészségükre és rendszeresen részt vesznek a szűrővizsgálatokon. A Vese Világnapja alkalmával fontosnak tartom, hogy a szűrések mellett felhívjuk a figyelmet a megelőzésre, a rendszeres folyadékfogyasztásra, az egészséges életmódra való törekvésre. Minden korosztálynál fontosnak tartom a heti rendszerességű mozgást, próbáljanak meg egészséges ételeket fogyasztani és tartsák kordában a társbetegségeket. Ha pedig már valaki dialízis közeli állapotba kerül, ne zárkózzon be, azért mert retteg a betegségtől, hanem inkább tegyen meg mindent az egészségéért, tartsa magát az orvosi előírásokhoz és a diétájához. A nálunk kezelt betegek nagy részénél megfigyelhető, hogy a cukorbetegség és magas vérnyomás idézte elő a vesebetegséget, de egyre több immunológiai alapbetegséggel küzdő betegünk is van” – mondta el a Vese Világnap kapcsán Fogas Judit, dunaújvárosi dialízisközpontunk PD-nővére.