B. Braun Magyarország


 
Kezdőlap > Termékeink > Prontosan

Prontosan

A Prontosan® termékcsalád hatékonyan segíti a tökéletes sebtisztítást. A termékek polyhexanidot, és betaine-t tartalmaznak, melyek hozzájárulnak a gyorsabb sebgyógyuláshoz. A színtelen használatra kész seböblítő folyadékot vagy sebgélt bármikor használhat

Hogyan segíti elő a Prontosan® a sebgyógyulást?

A seb keletkezése során a sebágyba és a sebüregekbe különböző idegen anyagok kerülhetnek (pl. por, baktérium) amit, ha nem tisztítunk ki megfelelően, a seb elfertőződhet. A Prontosan® két komponensének köszönhetően – polyhexanid és betaine – elősegíti a tökéletes sebtisztítást, ezzel hozzájárul a gyorsabb sebgyógyuláshoz.

Mire jó a két hatóanyag?
Betain: felületaktív anyag, mely meggátolja a kórokozók és szövettörmelékek visszatapadását a sebbe.
Polyhexadine: antiszeptikum, a baktériumszám növekedése ellen.
Fontos! A Prontosant NEM szabad leöblíteni a sebről, mivel akkor a felületaktív anyag nem tudja kifejteni a hatását
Mennyire biztonságos a Prontosan® használata?

Prontosan® használata egyaránt biztonságos akut és krónikus sebeknél is. Az összetételének köszönhetően nem okoz allergiás reakciót, nem irritálja az érzékeny bőrt illetve sebfelületet, nem szárítja sem a bőrt, sem a nyálkahártyát, kiváló a bőrtoleranciája és használata nem okoz fájdalmat. MRSA fertőzések esetén is alkalmazható. A szisztémás antibiotikum készítményekkel szemben, a Prontosan® nem pusztítja el a jótékony baktériumokat, így használható sebészeti beavatkozások során keletkezett sebeknél is a fertőzések megelőzésére.
A Prontosan® közvetlenül a sebfelületre juttatható és használható modern valamint hagyományos kötszerekkel is. A használatra kész steril készítmény felbontás után még 8 hétig használható fel.

Milyen sebeknél használjuk a Prontosan®-t?

Különböző sebtípusokat különböztetünk meg. Beszélhetünk akut- (pl. zúzódás, horzsolás, szúrt sebek) és krónikus (pl. artériás -, vénás -, diabéteszes-, nyomási -, lábszárfekélyek, felfekvések,) sebfajtákról.
A Prontosan egyaránt használható akut és krónikus sebeknél, kiemelve az alábbi sebtípusokat:
- lábszárfekélynél
- felfekvésnél
- égési sérüléseknél (hőhatás, vegyszer, sugárzás okozta)
- sebészeti és traumás sebeknél

Prontosan® sebkezelési tanácsok:

Sebkezelésnél figyelembe kell venni a seb állapotát, mivel a különböző fázisokban eltérő kezelésre van szükség az optimális gyógyuláshoz.
1. Lépés:
Minden seb ellátását a sebüreg és a sebágy megtisztításával és fertőtlenítésével kell kezdeni. Az első lépéshez használjuk a Prontosan® seböblítő folyadékot. A folyadékot közvetlenül is a sebre juttathatjuk, vagy itassunk át a folyadékkal egy tampont és tisztítsuk meg vele a sebet. Amennyiben érzékeny a sebfelület, alkalmazás előtt melegítsük fel testhőmérsékletűre a seböblítő folyadékot (pl. rövid időre meleg vizes edénybe állítva, vagy cumisüveg melegítőben max. 37,5 oC-ra). Az oldattal átitatott gézlapot 10-15 percig a seben hagyva az eltávolítja a biofilmet*. Figyeljünk az alapos sebtisztításra, hogy ne maradjon a seben szennyeződés és töröljük le a seben keletkezett váladékot is.
*biofilm: A sejttörmelékek és baktériumok stb. által képződő bevonat a seb felületén. A biofilm eltávolítása elősegíti a sebgyógyulási folyamatot.
2. Lépés:
Kenjük be a sebet Prontosan® sebgéllel vagy a Prontosan®Gel X-el és amennyiben szükséges fedjük be kötszerrel. A Prontosan® termékeket nem szabad lemosni a sebről, mivel akkor a felületaktív anyag nem tudja kifejteni a hatását.

Mikor használjuk a Prontosan® sebgélt és mikor a Prontosan®Gel X-et?

Prontosan® sebgél (folyékony állagú):
- Mély és alávájt sebszélű sebekhez, üreges illetve nehezen hozzáférhető helyzetű sebekhez
- Hőhatás illetve kémiai- és sugárkezelés okozta égési sérülések esetén
- Centrális, vénás katéterek, urológiai katéterek, peg-/pej-drének és sztómák helyének finom tisztítására és fertőtlenítésére
- I. és II. fokú égési sebekhez 
Mély vagy üreges, alávájt szélű sebek, vagy nehezen hozzáférhető sebek esetén helyezzünk a sebbe 3-5 mm Prontosan® sebgélt és amennyiben szükséges, fedjük be a sebet kötszerrel.

Prontosan®Gel X (magas viszkozitású gél):
- Nagy kiterjedésű felületi sebekhez (pl. lábszárfekély, vagy nyomási fekély)
- Minden típusú égési sebhez, beleértve a III. és IV fokú sérüléseket is
- Ha a Prontosan® sebkezelő gél túl folyékonynak bizonyul
A nagy kiterjedésű felszíni sebek felületére vigyünk fel 3-4 mm vastag Prontosan® Gel X sebgélt és amennyiben szükséges, fedjük be a sebet kötszerrel.

Milyen kötszert használjunk?

Fontos a megfelelő steril kötszerek kiválasztása, ami megköti a sebváladékot, nem engedi át a szagokat, megvédi a sebet a szennyeződésektől. A B. Braun modern Askina kötszerei ideálisak akut és krónikus sebek kezelésére.