B. Braun Magyarország


 
Kezdőlap > Szakértelmünk > Dialíziskezelés

Dialíziskezelés

A B. Braun Avitum nemzetközi dialízishálózat Magyarországon 18, világszerte pedig 300 dialízisközpontot működtet, amelyek a legkorszerűbb berendezésekkel és eljárásokkal látják el a vesebetegek életben tartó kezelését.

A krónikus veseelégtelenség az életkor növekedésével, a hypertónia és a cukorbaj népbetegséggé válásával napjainkban egyre gyakoribb. Világszerte jelenleg közel 1,5 millió ember szorul hemodialízis-kezelésre. Hazánkban évente mintegy 6-7 ezerre tehető azok száma, akiknek krónikus veseelégtelenségük miatt rendszeres dialízire van szükségük. A B. Braun több mint 2500 beteget - a hazai rászorulók 40%-át - kezeli ily módon.

A krónikus veseelégtelenség végstádiumában vesepótló-kezelés szükséges. Ennek lehetséges formái a hemodialízis, a peritonealis dialízis és a transzplantáció. A hemodialízis-kezelés dialízisközpontokban történik. A hasi dialízist a beteg otthonában végzi. Mind a hemodialízisnek, mind a peritoneális dialízisnek több formája van, a legalkalmasabb módszer a beteg szükségleteinek megfelelően, a beteggel való megbeszélés során kerül kiválasztásra.

Hemodialízis 

A leggyakrabban alkalmazott eljárás a hemodialízis ("művese"-kezelés). Ennek során egy pumparendszer segítségével, speciális szűrőn (dializátor) áramoltatják át a beteg vérét, mely a felhalmozódott salakanyagokat kiszűri, és az a dializátor másik oldalán a mosófolyadékkal eltávolításra kerül.

  • A hemodialízis a diffúzió, ozmózis és ultrafiltráció fizikokémiai folyamatait alkalmazza a kezelés során.
  • Hemofiltráció: - speciális felépítésű és pórusnagyságú membrán, valamint magas transzmembrán nyomás alkalmazásával jelentős mennyiségű szűrlet képződik, és ez a nagyobb molekulasúlyú anyagok eltávolítására is alkalmas.
  • Hemodiafiltráció: a hemodialízis és hemofiltráció egyidejű kombinációját jelenti.

Peritonealis (hasi) dialízis

Másik lehetőség a peritonealis (hasi) dialízis: ekkor a beteg hashártyája játssza a szürőfelület szerepét és a hasüregbe töltött, majd lebocsátott folyadék a mosófolyadékot. Ennek naponta többször történő beengedése, majd leeresztése során történik a kezelés.

  • A hasi dialízis leggyakrabban alkalmazott formája a folyamatos ambulans perironealis dialízis (CAPD) - mely eljárást betanítás után a beteg önállóan maga is végezheti. Mint neve is mutatja, a nap 24 órájában, a hét minden napján folyamatos méregtelenítést tesz lehetővé.
  • Automata peritonealis dialízis (APD). A hasűri kezelés azon típusa melynél az adagolást, oldatcserét beállított automata végzi. Ezen kezelési mód csak meghatározott esetekben célszerű.

 

Még több információ a B. Braun Avitum honlapján